Tényleg ilyen a katolikus böjt? 40 napig nem esztek húst?
En nem vagyok katolikus, de ugy tudom, hogy az eloiras, az csak amolyan "minimum". Ha valaki akar, bojtolhet szigorubban, ahogy pl. az ismerosod. (Ez egy "klasszikus": haromszor eszik, egyszer lakhat jol, es a masik ket adag egyutt nem lehet tobb, mint az, amelyiknel jollakik.) Olyan is van, hogy valaki kora delutanig semmit nem eszik. Vagy csak vizet, kenyeret eszik bizonyos napokon. Esetleg vegig.
De ha valaki idos, beteg, gyermeket var stb., akkor egyaltalan nem muszaj semmit. Szoval ez rugalmas.
"csak bizonyos napokon kell szigorú böjtöt tartani. Ő meg 40 napig. Vajon ennek mi lehet az oka?"
Az előírás a minimum, de mindenki dönthet úgy, hogy szigorúbb böjtöt tart.
Régebben szigorúbbak voltak az előírások, és sok katolikus úgy érzi, hogy abban, ami most előírás, nincs is semmi pláne, semmi nehézség, ezért szigorít rajta.
"mintha nem tudnák napjainkban hogy az is annak számít, ennyit a nagy hagyománykövetésekről"
Pont arról van szó, hogy hagyományosan nem számít annak.
7
A hal pont nem szamit bojt szempontbol husnak, regebben minden penteken husmentesen kellett enniuk, de halat lehetett.
En dolgoztam katolikus munkahelyen, apacakkal, kozos ebedlovel, es penteken nem volt hus, de hal lehetett. Igy konnyu tartani egyebkent, hogy veluk eszel, fel sem tunik.
Ha ateista vagy, akkor miert is tartanal be ilyen szabalyokat. De ha ez komplikalt - az ortodoxok az ev feleben gyakorlatilag veganok, mert mindig van valami unnep vagy alkalom. Ok templomba sem mehetnek, csak akkor, ha aznap semmit nem ettek, reggel kavet sem lehet, sot, a reggeli gyogyszeredet sem veheted be, ha fel lenne irva. Ha beveszed a szivgyogyszeredet, kulonben rosszul lennel, akkor nem kaphatsz eucharistiat. Ez de durva!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!