Az utóbbi időben, miért nevezik a keresztény vallást, zsidó kereszténynek?
Figyelt kérdés
Csak az utóbbi 10 éve hallom ezt!2023. jan. 30. 10:36
2/5 anonim válasza:
Kik nevezik annak? Tőlük kell megkérdezni.
3/5 anonim válasza:
Zsidó-keresztény kultúrkör alakban fordul elő legtöbbször? Hogy csak mostanában… nem tudom.
Mindenesetre a Biblia egy jelentős része a zsidókról szól. A két vallás közös gyökerű.
4/5 TappancsMancs válasza:
Hogy mikortól hallod ez szerintem inkább egyéni dolog. Még az utóbbi 10 év előttre is visszanyúlik a kifejezés. Az is más, hogy mikor és kik használják újra és akár bekerül a médiába is, de ez is megint más. Mindezekből a lényeg inkább az, hogy nem az utóbbi években alakult ki a kifejezés. És olyat meg még nem hallottam, hogy "A keresztény" vallást neveznék "zsidó kereszténynek". Az meg közhiedelem, hogy a kifejezés a hidegháború idejéből ered, amit az Egyesült Államok talált ki, hogy szembeállítsa a kommunizmussal mint nézetet. Az összetett szóhasználat Ferdinand Christian Baurtól ered 1831-ből. Többféle felhasználása is volt már (lásd az Egyesült Államok), de annyi biztos, hogy nem lehet összemosni a kettőt és jóval régebbi mint ahogy írod.
5/5 anonim válasza:
Hogy az illető, aki erről beszél, nyugodtan elvethesse a kereszténység jelenleg elismert formáit, és utána a saját maga alkotott, pogány hitelemekkel feldúsított vallását nevezhesse az igazi kereszténységnek, szemben a zsidók által megrontott kereszténységgel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!