Mit szimbolizál a keresztvetés?
Nemrég halottam valakitől a keresztvetés mit is jelképez, de nem jegyeztem meg pontosan.
A három új a Szentháromságot,a jobb ,bal váll a jót és rosszat, valami hasonlót magyaráztak.Valaki leirná nekem pontosan?
Ha valaki elolvassa figyelmesen a kérdést, talán meg is érti mit kérdezek...
Maga a mozdulatsor mit szimbolizál?
A három újj a Szentháromságot,a bal és jobb váll pedig valami mást...
Az agyhalott az aki nem tud,vagy nem akar válaszolni....bocsi....
) A három ujjal végzett keresztvetés jelképrendszere
Keresztvetésünkkel kifejezzük hitünket mindabban, amit Krisztus tanított és értünk tett.
Három ujjunk egybeillesztésével a Szentháromságba vetett hitünket mutatjuk. A tenyerünkbe hajtott két ujjunkkal a földre szállt Isten Fiába, istenségét el nem törlő emberségébe, azaz a benne egyesült mindkét, isteni és emberi természetébe vetett hitünket fejezzük ki.
A homlok, mell és vállak érintése azon hitünk kifejezése, hogy a Szentháromságban egy Isten megszentelte értelmünket, érzéseinket, vágyainkat és cselekedeteinket. Végül keresztvetésünkkel azt is kifejezzük, hogy Isten megszentelte lelkünket és kereszthalálával megváltott minket.
Megérintjük a homlokunkat, mellünket és mindkét vállunkat, mert a homlok az értelmünk helye, a mell a szívet jelölve az érzéseinket, vágyainkat és szeretetünket jelképezi, a vállak pedig az erőt jelentik. A keresztvetéssel így megszenteljük testünk főbb részeit.
Ez a keresztvetés jelképrendszere, akár egy ujjal, kettővel vagy hárommal végezzük is. Ez a szent mozdulat hitünk látható jele. Hitünk alapigazságait tartalmazza önmagában. Megváltásunk és üdvösségünk jelképe.
Ezt a választ kerestem....
"Három ujjunk egybeillesztésével a Szentháromságba vetett hitünket mutatjuk."
De ez csak a görög katolikusoknál van, a római katolikusok két ujjal vetnek keresztet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!