Dolgoznátok olyan munkahelyen, ahol őszentségének vagy kegyelmes uramnak kell szólítani a vezetődet?
Kegyelmes úrnak, vagy nagyságos úrnak esetleg a jobbágyok szólították a nemeseket, illetve a II. vh előtt így kellett szólítani a pöffeszkedő, kicsit gazdagabb parasztokat a cselédsorban lévőknek.
Őszentsége pedig egyes vallási vezetők protokolláris megszólítása. De közvetlen munkatársai valószínleg a pápát se hívják így.
Amennyiben a Vatikánban dolgoznék és a pápa lenne a felettesem, akkor nyilván. De amúgy "Őszentségének" akkor szólítjuk, hogyha róla beszélünk, pl. "Őszentsége ma elutazik.." Ha vele beszélek és úgy szólítom meg, akkor "Szentséges Atya". De ez akkor is így használnám, ha valahogy találkoznék vele.
Ha a főnököm szeretné magát kegyelmes uram-nak hívni, akkor megkérdezném, hogy ugyan milyen főnemesi címe van, mert a pusztán a munkahelyi pozíciójából fakadóan (főosztályvezető) nem ez lenne a megszólítás - már ha pl. a két világhbáorú közötti szokásból indulunk ki, amikorr elég kötött volt, hogy kit hogyan szólítanak meg. Egyébként akkor én is nagyságos asszony lennék (ha dédanyám családi címét örökölhetem, akkor méltóságos), vagy legalább is mondaton belül "kegyelmed" (pl. Megkérem Kegyelmedet..."), ahogy ez minden értelmiséginek jár. Szóval akkor elvárnám én is vica versa.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!