Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A zsidó vallás szerint lehet...

A zsidó vallás szerint lehet ölni?

Figyelt kérdés
A Tóra tele van azzal, hogy Isten mondta a zsidóknak, hogy meg kell ölni ezt-azt, például az Izrael területén élő népeket, hogy ők költözhessenek oda. Ez akkor azt jelenti, hogy aki nem zsidó, azt meg lehet ölni, mert Isten nem tekinti őt embernek?

2023. jan. 13. 15:44
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem, a júdaizmus 3 főbűne közűl az egyik az ártatlanok vérének kioltása. Ennek viszonylatában nem releváns hogy az adott ártatlan milyen vallású.
2023. jan. 13. 16:23
 2/11 anonim ***** válasza:
75%
Az megvan, hogy a Tórában ott van a Tíz parancsolat is?
2023. jan. 13. 16:33
 3/11 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
48%

Mind a három ábrahámi vallásban lehet ölni.

Csak gyilkolni nem lehet.

(gyilkosság, olyan ölés amit törvény tilt)

2023. jan. 13. 16:55
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Én erről még nem is hallottam Drakula. Honnan veszed hogy a gyilkosság, és az ölés között van definicióbeli különbség. (no offense, komolyan érdekel)
2023. jan. 13. 16:59
 5/11 KZitus ***** válasza:
100%

Szia

A parancs/törvény "ne ölj" a mózesi(több mint 600) törvény része volt. Azok a háborúk, amelyeket a zsidó nép vívott idegen népekkel, az gyakorlatilag Isten büntetésének a részét képezte, mindig megindokolva, miért kellet őket kiirtani. Magától nem ölhettek az emberek meg senkit akkor sem, és most sem. Bizonyíték erre, az, amit Isten parancsolt az idegen lakosokkal kapcsolatosan:

2Mózes 22:21

"Ne bánj rosszul a bevándorlóval, és ne nyomd el, mert ti is bevándorlók voltatok Egyiptom földjén.'

2Mózes 23:9

"Ne nyomd el a bevándorlókat, mivel tudod, milyen bevándorlónak lenni, hisz te is bevándorló voltál Egyiptom földjén."

5Mózes 10:18

"Igazságot szolgáltat az árváknak és az özvegyeknek, és szereti a bevándorlókat, ad nekik ennivalót és ruhát."

3Mózes 19:33, 34

"A bevándorlókkal ne bánjatok rosszul. Olyanok legyenek nektek, mintha közületek valók volnának. Szeresd őket, mint önmagadat, mert ti is bevándorlók voltatok Egyiptom földjén. Én vagyok Jehova, a ti Istenetek."

2023. jan. 13. 17:06
 6/11 anonim ***** válasza:

A zsidó vallás szerint az élet szent, és az ölés tilos. A Talmud, a zsidó hagyományok és a törvények gyűjteménye, kifejezetten tiltja az ölés, és azt mondja, hogy "aki megment egy életet, az az egész emberiségnek menti meg az életét". A zsidó vallásban a halált általában csak akkor lehet megadni, ha az az élet védelme, például a háborúban, vagy ha az élet már nem volt megmenthető, és a folytatás már csak szenvedés lenne.

A zsidó vallásban az önvédelem fontos, és az önvédelem kérdéseit az ortodox zsidóság szigorúan szabályozza. Az önvédelemnek azonban jól meghatározott feltételei vannak, és csak akkor lehet ölni, ha valóban nincs más lehetőség. A zsidó vallásban az ölésnek nagyon súlyos következményei vannak, és az ölőnek szembe kell néznie azzal a felelősséggel, amit vállalt.

Az élet szentségének tiszteletben tartása és a halál megakadályozása a zsidó vallás alapelve, és az ölés csak a legsúlyosabb esetekben engedélyezett.

2023. jan. 13. 17:27
 7/11 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
87%

4-es.

Minden gyilkosság ölés, de nem mindegyik ölés gyilkosság.

Amikor például állatokat ölnek a húsukért azt vadászatnak nevezik.

Amikor magzatokat ölnek az anya épségéért, vagy csak simán kényelméért, azt abortusznak hivják.

Amikor egy késes betőröt lelősz azt önvédelemnek hivják.

Amikor egy gyilkost felakasztanak az hivják kivégzésnek.

Amikor egy nagyon beteg embert lekapcsolnak a gépről, vagy mit tudom én, azt eutonáziának hivják.

Egyiket sem hívják gyilkosságnak.

Miért? Mert a társadalom törvényei elfogadták.

2023. jan. 13. 17:31
 8/11 anonim ***** válasza:
83%

A Tóra tele van halálbüntetéssel, a legtöbb bűnért halál jár. Tehát bizonyos esetekben nem bűn embert ölni.

Valamint van még az önvédelem esete.

Állatokra nem vonatkoztatható, mivel vannak tiszta és tisztátalan állatok, és tiszta állatokat kóser vágással előkészítve meg lehet enni.

2023. jan. 13. 18:10
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Ölni, ha van rá ok (bûn - ítélet, ellenség) természetesen szabad, gyilkolni tilos. A Tóra világosan megmondja, mi a gyilkosság:

elõre megfontolt és rendszerint orvul. Egyébként amikor I-ten a honfoglalást megelõzõen egyes törzsek kiirtását parancsolta, az rendszerint azért, mert bálványimádók voltak, sõt, volt amelyik Izraelt is vissza akarta süllyeszteni a bálványimádásba. Ami szintén a három fõbûn egyike.

2023. jan. 13. 19:33
 10/11 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
28%
Mi a fenéért lettem le pontozva?
2023. jan. 13. 19:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!