Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miről szól a Róma 14.?

Tamás321 kérdése:

Miről szól a Róma 14.?

Figyelt kérdés
Van egy általam kigondolt válaszom. Az érdekelne, hogy más valaki látja-e úgy, ahogy én. Majd a válaszok közben elárulom, hogy én hogy látom.

2022. dec. 18. 17:57
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Lehet, sajátos módon, de az egészet átlátom, amit felsoroltam. És szóról szóra tudom értelmezni. Csak azért tettem fel a kérdést, hogy lássam, más is értelmezi-e úgy, ahogy én. De arra is kíváncsi lennék, el tudja-e valaki magyarázni ezt a három fejezetet, hogy mit miért ír benne Pál, mert még nem találkoztam olyan emberrel, aki el tudná magyarázni teljesen és érthetően. Viszont addig-addig olvastam, míg minden összeállt.
2022. dec. 18. 20:43
 12/20 KZitus ***** válasza:

folyt..

ha tényleg részletesen érdekel, akkor itt nagyon részletesen utána nézhetsz mind a 14, és 15 fejezetnek:

[link]

2022. dec. 18. 21:01
 13/20 A kérdező kommentje:

KZitus Köszönöm!

És te mit szólsz ehhez?

https://www.youtube.com/watch?v=DGmf8yLqWdY&t

Csak 7 perc az egész.

2022. dec. 18. 23:34
 14/20 anonim ***** válasza:
0%

#10 Tedd még mellé ezeket a verseket is, aztán vondd le a konzekvenciákat:

Jelenések, 2:14 - De van valami kevés [panasz]om ellened, mert vannak ott nálad, a kik a Bálám tanítását tartják, a ki Bálákot tanította, hogy vessen botránykövet az Izráel fiai elé, hogy egyenek a bálványáldozatokból, és paráználkodjanak.

Jelenések, 2:20 - De van valami kevés [panasz]om ellened, mert megengeded amaz asszonynak, Jézabelnek, a ki magát prófétának mondja, hogy tanítson és elhitesse az én szolgáimat, hogy paráználkodjanak és a bálványáldozatokból egyenek.

2022. dec. 19. 09:45
 15/20 anonim ***** válasza:
0%

Tilos bálványoknak áldozott dolgokból enni! Újabb 2 vers:

Apostolok, 15:29 - Hogy tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól, a vértől, a fúlvaholt állattól, és a paráznaságtól; melyektől ha megóvjátok magatokat, jól lesz dolgotok. Legyetek egészségben!

Apostolok, 21:25 - A pogányokból lett hívők felől pedig mi írtunk, azt végezvén, hogy ők semmi ilyenfélét ne tartsanak meg, hanem csak oltalmazzák meg magokat mind a bálványoknak áldozott hústól, mind a vértől, mind a fúlvaholt állattól, mind a paráznaságtól.

2022. dec. 19. 09:50
 16/20 A kérdező kommentje:

14-es, 15-ös.

Tudok ezekről az igékről, de akkor szerinted mindezeknek ellene mondanak ezek az igék:

„Mindent, a mit a mészárszékben árulnak, megegyetek, semmit sem tudakozódván a lelkiismeret miatt.”

„Ha pedig valaki meghív titeket a hitetlenek közül és el akartok menni, mindent, a mit elétek hoznak, megegyetek, semmit sem tudakozódván a lelkiismeret miatt.”

„De ha valaki ezt mondja néktek: Ez bálványáldozati hús, ne egyétek meg a miatt, a ki megjelentette, és a lelkiismeretért; mert az Úré a föld és annak teljessége.

De nem a tulajdon lelkiismeretet értem, hanem a másikét. Mert miért kárhoztassa az én szabadságomat a más lelkiismerete?"

„Tehát a bálványáldozati hús evése felől tudjuk, hogy egy bálvány sincs a világon, és hogy Isten sincs senki más, hanem csak egy.

Mert ha vannak is úgynevezett istenek akár az égben, akár a földön, a minthogy van sok isten és sok úr;

Mindazáltal nekünk egy Istenünk van, az Atya, a kitől van a mindenség, mi is ő benne; és egy Urunk, a Jézus Krisztus, a ki által van a mindenség, mi is ő általa.

De nem mindenkiben van meg ez az ismeret; sőt némelyek a bálvány felől való lelkiismeretök szerint mind mai napig mint bálványáldozatot eszik, és az ő lelkiismeretök, mivelhogy erőtelen, megfertőztetik.

Pedig az eledel nem tesz minket kedvesekké Isten előtt; mert ha eszünk is, nem leszünk gazdagabbak; ha nem eszünk is, nem leszünk szegényebbek.

De meglássátok, hogy ez a ti szabadságtok valamiképen botránkozásukra ne legyen az erőteleneknek.

Mert ha valaki meglát téged, a kinek ismereted van, hogy a bálványtemplomnál vendégeskedel, annak lelkiismerete, mivelhogy erőtelen, nem arra indíttatik-é, hogy megegye a bálványáldozatot?

És a te ismereted miatt elkárhozik a te erőtelen atyádfia, a kiért Krisztus meghalt.”

Az én magyarázatom ezekkel kapcsolatban az, hogy igen, bűn a bálványáldozat megevése, ha abból a célból eszi valaki, amire szánták.

De ha Isten dicsőségére eszik valaki, és nem mint ördögöknek való áldozatot, akkor tiszta, mert megtisztíttatik.

És ezáltal semmi sem tisztátalan a tisztáknak, sőt semmi sem tisztátalan önmagában, hanem bármi annak tisztátalan, aki tisztátalannak tartja.

Persze ez nem az amúgy is tisztátalan állatokra vonatkozik, hanem a tisztákra, amiket Isten eledelre és áldozatra is rendelt.

Vagyis Pál nem a tiszta és tisztátalan állatok vonatkozásában mondta azt, hogy már minden tiszta és nem kell többé különbséget tenni köztük. Hanem csakis a bálványoknak áldozott hús tekintetében mondta el a teljes tanítását a három fejezetben és a hozzájuk tartozó pár mondatban, ami más levelekben található.

Ezt még egyszer ide illeszteném:

"...sőt némelyek a bálvány felől való lelkiismeretök szerint mind mai napig mint bálványáldozatot eszik..."

Tehát, mint bálványáldozatot eszik azt a húst, ami bálványimádatra is lett száva. Nem úgy eszik, mint Isten által tisztának minősített állatot, az Isten dicsőségére, hanem mint bálványáldozatot az ördögök imádatára. Legalább is sokuk még úgy ette, mint bálványáldozatot, és nem tudott ezzel mit kezdeni a lelkiismerete. Meglehet nem mindenki ördögöket akart tisztelni, de a tudatában mégis az volt, hogy amit eszik az mégiscsak ördögöknek lett szánva. És így mégis csak ördögöket szolgál. Ezt a dilemmát oldja fel Pál ezzel az egész tanítással. Hiszen a lényeg az, hogy tudjuk, kinek a dicsőségére esszük a húst, és semmiképp nem ördögök dicsőségére esszük. Ez tehát elhatározás és elhatárolódás kérdése, de nem az evésben, hanem a viszonyulásban. De sokuknak nem volt meg a hite, hogy ezt megértse, hanem csak a törvényismeret, ami szerint tisztátalannak tartották a húst.

2022. dec. 19. 11:56
 17/20 anonim ***** válasza:
Pál azt tanította, hogy mindent vizsgáljunk meg, és ami jó, azt tartsuk meg. Tudom, első látásra eretnek gondolatnak tűnik, de ezt a saját tanításaira nem kellene alkalmazni?! Ez a bálványáldozati hús kérdése kitűnő téma. Elég nyilvánvalóan szembemegy az apostolok határozatával, és Jézus szavaival is az, amit Pál tanított a erről. És nem ez az egyetlen dolog, amit nem jól tanított, de ezt egy "átlag keresztény" aligha veszi észre.
2022. dec. 19. 16:16
 18/20 A kérdező kommentje:
17-es Épp az ellentmondások miatt tettem fel ezt a kérdést. De nálam tisztázott, hogy nem ellentmondás, csak első nekifutásra annak látszik. Viszont ha mélyebben kezdi kutatni az ember a dolgok értelmét, rájöhet a magyarázatra. Mint ahogy én is úgy vélem, hogy én rájöttem.
2022. dec. 19. 18:04
 19/20 anonim ***** válasza:

Nem szabad a bálványáldozatokból enni, de én hitben erős vagyok, és megeszem. Ez igencsak abszurd hozzáállás. Olyan, mint amit a katolikusok csinálnak a szobrokkal. Ők egyáltalán nem tartják bálványimádásnak, hiszen nem úgy gondolják ők sem. Vagyis csinálhatnak Isten világos tiltása ellenére szobrokat.

Persze, ha Pál tanítása az etalon, akkor ki lehet magyarázni vele Jézus tanítását. Ha viszont megfordítjuk a dolgot, és Jézus tanítását vesszük alapul, elég nehezen tartható Pálé.

Mutatok egy másik példát. A Róm 3-ban azt bizonygatja, hogy nincs egyetlen igaz ember sem, és mindenki a bűn uralma alatt van. Ennek alátámasztására a 11-18. versek között legalább 5-6 különböző helyről a szövegkörnyezetéből kiragadva idézett. Érdemes kikeresgélni, az összes helyen kivétel nélkül szó van az igaz emberekről is! Teljesen alaptalan, és hibás emiatt az érvelése!

Nem mondom, hogy minden kuka, amit tanított, de fontos a prioritást látni. A prioritás pedig az, hogy Jézus szava magasabb rendű bárki másénál! Óriási hiba egy ember tanítása és Isten beszéde közé egyenlőség jelet tenni. Pál tanítása Jézus tanítása alá kellene, hogy legyen rendelve, nem pedig fordítva.

2022. dec. 19. 23:38
 20/20 A kérdező kommentje:

19-es. Ha eleve Isten hatalmát fogadom el magam felett, mit érdekel engem, hogy ha abból a húsból eszem, ami kifejezi azt, hogy az ördögök hatalmát fogadják el mások, és ők azért eszik? Istené viszont az egész föld, tehát nem számít, kinek áldoztak a hússal, ha én nem az ördögök hatalmának elfogadását nyilvánítom ki az evés által, hanem csak az éhségemet csillapítom.

A katolikusok meg, ha szobrokat imádnak, kérdés náluk, hogy el akarják-e fogadni maguk felett Isten hatalmát, uralmát, vagy eleve szándékuk az ördögimádat, az ördögök hatalmának elfogadása, mert akkor minek szállnak szembe direkt Isten parancsolatával? Egyelőre a másik gondolatodat most nem elemzem, mert most nincs rá kapacitás.

2022. dec. 20. 16:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!