Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Muszlim nőknél előírás a...

Muszlim nőknél előírás a hijab/kendő viselése? A legtöbb muszlim nő hordja de sokaknál látom, hogy nem.

Figyelt kérdés

2022. dec. 11. 00:46
 1/10 anonim ***** válasza:
98%
Az az előírás muszlim nőknek, hogy a bájaikat ne mutogassák, csak szűk családi körben. Onnantól kezdve meg már értelmezés kérdése, hogy mi fér bele. A törököknél például nagyjából az az erkölcs, mint nálunk, máshol meg kb. szemeteszsákba kell pakolniuk magukat.
2022. dec. 11. 02:09
 2/10 A kérdező kommentje:

És vannak akik szerint a "bájnak" a része a haj?

És ha már itt tartunk akkor a férfiaknál miért nincs ilyen szabályzat?

Kérdem én jobboldali fehér férfiként.

2022. dec. 11. 02:34
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Igazából a Korán nem rosszabb, mint a Biblia. Szerintem azért van benne ez a rész, mert inkább a nőkre jellemző, hogy kirakják mindenüket. Mai szemmel persze megvan a mutogatásnak is a helye, egy strandon nyilván ne öltözzön senki csadorba. De mondjuk ha nyáron végigmész egy random nem muszlim utcán, inkább találkozol lányokkal, akiknek kilóg a s*ggük meg a m*ellük, mint fiúkkal, akik köldökig kivágott atlétát és p*csagatyát vesznek fel.

A csador meg a társai viszont egyértelműen a női elnyomás eszközei, mert ugye a vallási vezetők férfiak, a közösségnek az ő koránértelmezésüket kell követnie.

Amúgy például a törököknél is sokáig divat volt a csador, csak épp volt nekik az első modern miniszterelnökük, Atatürk, aki egy rendkívül felvilágosult fazon volt a 20. század elején. El akarta ezt az egész hülyeséget törölni, de tudta, hogy az komoly közfelháborodást okozna. Úgyhogy inkább kiadott egy rendeletet, amiben kimondta, hogy minden török nő úgy öltözködik, ahogy akar, kivéve a kurvákat, nekik kötelező a csador. Senki nem akarta, hogy kurvának nézzék, úgyhogy utána senki nem öltözött csadorba, de még fejkendőt sem vették fel, biztos, ami biztos alapon.

(Én amúgy nem vagyok korántudós, még csak muszlim sem, csak egy hétköznapi fehér vallástalan nő.)

2022. dec. 11. 03:20
 4/10 anonim ***** válasza:
91%

en ugy tudom, hogy a vallas azt irja elo, hogy takarjak el magukat es nem emlitik kulon a hajat, de egyes kulturak, sot egyeni csaladok mashogy ertelmezik

pl. Pakisztanban vannak nok, akik csak egy vekony salat boritanak a hajukra es kisminkelik magukat, de ha nagyon "vallasos" csaladba kerulnek, akkor elokerulhet a teljes beburkolas, ugy, hogy meg a szemet is eltakarja egy valamennyire atlatszo fekete szovet

a ferfiakra azert nem vonatkozik, mert ugy gondoljak, hogy a nok nem vadulnak meg a ferfiarc / -haj latvanyatol es eroszakolnak meg ferfiakat (de a ferfiak igen, tehat a noket vedeni kell az oltozekkel)

a Bibliaban egyebkent szerepel konkretan, hogy a nok fedjek be a hajukat, es vannak helyzetek, ahol betartjak, pl. az apacak, extremebb protestans kozossegek, vagy a hagyomanyos latin miset latogato katolikus nok (a misen)

2022. dec. 11. 04:39
 5/10 Isti22 ***** válasza:
A férfiaknak is takarni kell magukat, csak kisebb területen, térd és köldök között, azt hiszem.
2022. dec. 11. 07:04
 6/10 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:

Igazábol nem biztos.

A korán anyyit ír elő hogy takarják el magukat, azt hogy milyen szinten nem sikerült biztosra venni.

De ez a burkás dolog tuti marhasághisz a hagyományokban max a próféta nejei hordtak, a többiek csak kendőt.

"És ha már itt tartunk akkor a férfiaknál miért nincs ilyen szabályzat?

Kérdem én jobboldali fehér férfiként."

Gondolom mert férfiaknak kevesebb "szexuálisan" vónzó része van. Pl, a szörös láb.

De ehhez hogyan jött hogy fehér jobboldali férfi vagy?

Már mint én is az vagyok, csak nem értem hogyan jött ide?

2022. dec. 11. 08:20
 7/10 A kérdező kommentje:
Azért hogy ne nevezzenek feministának vagy libsinek.
2022. dec. 11. 14:42
 8/10 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:

Á,értem.

Okos.

2022. dec. 11. 14:55
 9/10 anonim ***** válasza:
48%

"Muszlim nőknél előírás a hijab/kendő viselése?"

Igen, egyértelműen előírás. Az Iszlámnak nem csupán a Kegyes Korán az egyetlen forrása. Az hadithokból egyértelműen kiderül, hogy előírás a kendő viselése.

Tudomásom szerint a kéz, az arc és a lábfej az ami látható lehet mindenki más számára is.

Egyes muszlimok ennél azonban szigorúbban értelmezik az előírásokat, innen jön a niqab viselése, ami már csak a szemeket teszi láthatóvá.

Az itt kommentelők ezt egységesen és tévesen "csadornak" titulálták.

"A legtöbb muszlim nő hordja de sokaknál látom, hogy nem."

A vallási előírások betartása végső soron lelkiismereti kérdés. Mindenki maga dönt arról, hogy mennyire tartja be.

Mindannyian Allah előtt tartozunk majd elszámolással a tetteinkért.

2022. dec. 11. 17:32
 10/10 anonim ***** válasza:
52%

Igazából elképesztően sok vallási szabálynak nincs valódi írásos nyoma semmiféle szent iratban. Nem ismerem oda-vissza a Koránt vagy a többi muszlim szent iratot, de egészen konkrétan tény az, hogy a csadornak nevezett ruhadarabb egyáltalán nem volt elterjedt az iszlám világban sem egységesen, soha, semmikor.

Másik oldalról pedig rengeteg olyan szent iratokba foglalt szabály van, amit ma már a világon senki sem tart, és ez nem csak a muszlimokra igaz természetesen.

2022. dec. 11. 22:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!