Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vannak itt a gyakorin buddhisták?

Vannak itt a gyakorin buddhisták?

Figyelt kérdés
Tanulhatnék egy kicsit tőletek?

2022. nov. 1. 16:21
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
71%
Én igen, mert a családom nagyrészt katolikus (én is meg vagyok keresztelve), nagybátyám is felköszönt mindenkit, gyerekeknek ad ajándékot de a “materialista karácsonnyal” nem ért egyet.
2023. jan. 2. 21:59
 12/32 A kérdező kommentje:
Mi a vallás alapja?
2023. jan. 3. 19:59
 13/32 anonim ***** válasza:
85%

A buddhizmus alapja a négy nemes igazság:

1. A szenvedés az emberi lét része.

2. A szenvedés a vágyakozásból és az önzésből ered.

3. Van mód/út arra, hogy megszabaduljunk ezektől.

4. Ez az út a nemes nyolcrétű ösvény.

A nemes nyolcrétű ösvény: helyes szemlélet, helyes gondolkodás, helyes beszéd, helyes cselekvés, helyes élet, helyes törekvés, helyes vizsgálódás, helyes elmélyedés által lehet eljutni a megvilágosodáshoz.

Tehát a buddhizmus célja, hogy megértsük a világ mulandóságát, megtanuljunk elengedni, önzetlenül élni és mértéket tartani.

2023. jan. 3. 21:09
 14/32 A kérdező kommentje:

De ha ezektől megszabadulunk, akkor az emberi életünk egy részétől szabadulunk meg?

Pontosan mit kell az alatt érteni hogy a szenvedés az emberi lét része?

Úgy értem más vallások az ördögre fogják a szenvedést. A buddhizmus szerint miért része a szenvedés az emberi létnek?

Így értem hogy azért mert nem a 8 rétű ösvény mentén élnek, de én ezen túl értem, hogy mi a végső oka a szenvedés meglétének?

2023. jan. 4. 18:27
 15/32 anonim ***** válasza:
100%

Úgy kell érteni, hogy a szenvedés minden ember életének alapvető velejárója, mert nem élhetsz vágyakozás nélkül és sokszor önkéntelenül is önzők vagyunk. Viszont, ha ezt felismerjük és elkezdünk tudatosabban viselkedni, felülemelkedni ezen (lásd: 8rétű ösvény), akkor megszabadulhatunk a szenvedéstől és elérjük a megvilágosodást, ami már az emberi léten túl van. Egy magasabb szint, ha úgy tetszik.

A buddhizmusban nincs sátán, a szenvedést kizárólag a mohóság, vágyakozás, tudatlanság és egyéb hasonló érzelmek okozzák. Van Mára, aki ezeknek a megtestesítője, de nincs akkora szerepe mint az ördögnek.

2023. jan. 4. 20:19
 16/32 A kérdező kommentje:

És Mára vagy Isten aki ezeket megtestesíti, milyen okból teszi bele a szenvedő opciót? (vagyis a legtöbb esetben nem opció, hanem tapasztalat.) Erre van valami az írásokban? Vagy pedig ez nincs betervezve, a szenvedés? Vagy nem is betervezéskérdés, hanem a megtestesülés elkerülhetetlen ára?

Úgye más vallások ráfogják az ördögre mindezek létét, mint vágy, bűnbeesés stb.

A buddhizmus mond erről többet vagy itt foghíjas a tanítás? Csak ennyit lehet tudni hogy velejárója? Így nem kerek az elméleti rész.

Bocsánat sokat kérdezek, csak érdekel.

2023. jan. 10. 16:39
 17/32 NTBS ***** válasza:
Biztosan vannak. De nem túl sokan.
2023. jan. 10. 16:54
 18/32 A kérdező kommentje:

Például más vallásban azt mondják, az ördög is isten teremtménye, bár arról keveset hallottam hogy ez betervezett volt-e, vagy meglepetésként érte istent. Engem például a szenvedéses szituációkból sok ért meglepetésként. Ha isten ugyanazt érzi mint én akkor ő is meglepetésben részesül. De az is lehet hogy betervezett volt minden, és a dolgok nem spontán történnek, ha úgy is tűnik. Bár ezzel ki lehetne egyezni hogy nem spontán hanem előre lefektetett minden ami történik, mert számomra akkor is spontán, vagyis spontánnak érződik de ez elég, a szex is csak jónak érződik. Majd egy Keresztény vagy ilyesmi vallású egyik segítő tagja lehet hogy felvilágosít e téren, annak örülnék mellesleg.

De lehet hogy a Buddhizmus képes csak választ adni, a megoldás spontánnak fog érződni.

2023. jan. 10. 17:04
 19/32 anonim ***** válasza:
100%

Egyáltalán nem baj, hogy kérdezel, próbálok legjobb tudásom szerint válaszolni :)

Az írásokat nem ismerem annyira behatóan hogy 100% bizonyossággal mondhassam, de amennyire tudom a buddhizmus szerint a szenvedés az élet része, nem hozta létre senki, csak mi az emberek. Viszont nem véletlenül van jelen, mert nem ok nélkül történik. Minden szituáció ahol fájdalom ér minket, tanít nekünk valamit és sokszor ezeket a leckéket egész életünkben magunkkal visszük.

2023. jan. 10. 18:01
 20/32 A kérdező kommentje:

"..nem hozta létre senki, csak mi az emberek. Viszont nem véletlenül van jelen, mert nem ok nélkül történik. Minden szituáció ahol fájdalom ér minket, tanít nekünk valamit.."

Az emberek véletlenül hozzák létre a szenvedést?

Csak fájdalmon keresztül tudjuk megtanulni amit tanít?

2023. jan. 10. 19:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!