Miről szól lényegében a Korán? Mik az iszlám vallás alapelvei?
Próbáltam utánaolvasni a neten, de viszonylag kevés magyar cikket találtam ami ezzel foglalkozna. Érdekelne, hogy aki esetleg iszlám vallású vagy van iszlám vallású ismerőse, miket tud erről?
Világ életemben a keresztény értékrendekről hallottam és a Biblia tanításairól olvastam, de a napokban felmerült bennem, hogy nyitni kéne másik vallás felé is. Főleg azért, mert az én kis sztereotíp fejemben mindig egy bombarobbantós és nőelnyomós kép volt az iszlám vallású emberekről, de a Tiktok hatására elgondolkodtam, mivel láttam több olyan videót is, ahol iszlám feleségek beszélnek akár a vallásukról, akár a személyes életükről és igencsak nagy számban voltak olyan videók ahol nem nyilatkoztak elnyomásról és ahol ők is a szeretetről, mint alapelvről nyilatkoznak.
Az iszlám vallás alap pillérei:
A korán sok mindenről szól,
Istenről, prófétákról, erkölcsről, étkezésről, imádkozásról túlvilágról.
Az iszlám szó azt jelenti behódolni, muszlim aki behódol Allahnak. Az Allah egy arab szó, az al-ʾilāh kifejezésből ered, azt jelenti "Az Isten".
Az iszlám 5 pillére:
1. Shahada (hitvallás) - Hogy muszlim lehess azt kell mondanod lā ilāha illā Allāh Muḥammad Rasūl Allāh (nincs isten csak Allah, Mohamed Allah hírnöke).
2. Salat (ima és imádat) - A muszlimoknak naponta ötször kell imádkozniuk arabul Mekka felé fordulva.
3. Zakat (alamizsna) - Minden muszlimnak (kivéve a nagyon szegényeknek) oda kell adniuk az egész évi vagyonuk 1/40-edét továbbá mezőgazdasági termékeket, jószágokat, stb.
4. Sawm (böjt) - A muszlimoknak Ramadán szent hónapján (az iszlám holdnaptár 9. hónapja) napkeltétől napnyugtáig böjtölniük kell.
5. Hajj (zarándokút Mekkába) - Minden muszlimnak aki fizikailag és anyagilag képes rá legalább egyszer életében zarándokútra kell mennie Mekkába a muszlim holdnaptár 12. hónapja 8. és 10. napja között.
Hat tétel a hitről:
1. Hit Allahban
2. Hit az angyalokban
3. Hit az inspirált könyvekben
4. Hit a prófétákban
5. Hit az ítélet napban
6. Hit a predesztinációban
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat :)
Utolsó: ha írsz privátba akkor én szívesen elolvasnám a tapasztalataid.
"Hogy muszlim lehess azt kell mondanod lā ilāha illā Allāh Muḥammad Rasūl Allāh (nincs isten csak Allah, "
És aki néma, az hogy tuja elmondani? xD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!