Kik azok az ördög gyermekei illetve isten gyermekei a biblia szerint?
Például, őrá biztos, hogy mondhatjuk, hogy a tűztóba jut, ez ugyanaz, amit az úr gyehennának mond (ami héber szeméttelep, szemétégető volt, ahol a döglött állati tetemeket elégették), vagy máshol örök tűznek:
"Akkor szól majd az ő bal keze felől állókhoz is: Távozzatok tőlem, ti átkozottak, az örök tűzre, a mely az ördögöknek és az ő angyalainak készíttetett."
#35 mit értesz az alatt hogy pusztul el örökre? akkor mégsincs örök kínzás?
mert ha elpusztul ott egy élőlény a tűznek tavába akkor annak vége nem? vagy mit kínoznak ha már elpusztult?
Az előző vagyok.
Egy egy vitás kérdés, amit nem szabad egyetlen bibliai hely (értsd a Jelenések, mint jelképes és prófétai beszéd, és hasonlít az ószövetségi próféciákhoz, ahol szintén vannak ilyen képek) alapján megítélni. Én azon az állásponton vagyok, hogy nincs végtelen ideig tartó kínzása a gonoszoknak, hanem elveszés, elpusztulás, és amit kínázásnak mond az írás, a gonoszok pusztulásának körülményeire vonatkozik (kínos halál), ahogy hasonló képekkel írja le Edom vagy Szodoma pusztulását is az írás, ott is hasonló kifejezéseket használ, holott tudható, hogy az a pusztulás sem tartott az örökkévalóságon át, hanem a pusztulásuk mértéke van úgy kifejezve, mint a Jelenésekben a fenevadé.
Pl. ezzel is érdemes összevetni a Jelenéseket:
Mt 10,28 ... attól féljetek inkább, aki mind a lelket, mind a testet elvesztheti* a gyehennában.
*ἀπολέσαι - elveszíteni
ἀπόλλυμι - 1. elveszít, elpusztít, megsemmisít, megöl; 2. (perf. intr.) elveszett
Az ószövetség (Írások) nélkül nem érthető sem János, sem a többiek írása:
„…megrészegült fegyverem az égben, és ímé leszáll Edomra, átkom népére, ítéletre. Mert bosszúállás napja ez az Úrnak, a megfizetés esztendeje… És változnak patakjai szurokká, és pora kénkővé, és lészen földe égő szurokká. Éjjel és nappal el nem alszik, örökre fölgomolyog füstje” (Ézsaiás 34,8-10)
„ Az elvetemültek kivágattatnak, de akik az Urat félik öröklik a földet… Jól tudja az Úr a feddhetetlenek napjait, és hogy örökségük mindörökké meglesz…De a gonoszok elvesznek, és az Úrnak ellensége, mint a liget ékessége elmúlik, füstként múlik el.” (37.Zsolt.9.;18.;20.)
„Felkél az Isten, elszélednek ellenségei és elfutnak előle az Ő gyűlölői. Amint a füst elszéled úgy széleszted el őket, amint elolvad a viasz a tűz előtt, úgy vesznek el a gonoszok Isten előtt. Az igazak pedig örvendenek és vigadnak az Isten előtt és ujjonganak örömmel.” (68.Zsolt.2-4)
„…bemenék az Isten szent helyébe és megértém azoknak sorsát….Mind elpusztulnak egy szempillantásban elvesznek elenyésznek a rettegéstől. Mint álmot, ha felserkenünk, Te Uram úgy veted meg képüket … De én mindenkor veled vagyok, Te fogod az én jobb kezemet. Tanácsoddal igazgatsz engem, és azután dicsőségedbe fogadsz be engem.” (73.Zsolt.17.;19-20.;23-24.)
„Megőrzi az Úr mindazokat, akik Őt szeretik, de a gonoszokat mind megsemmisíti” (145.Zsolt.20)
„Mert ímé eljön a nap, lángoló mint a sütőkemence, és olyanná lesz minden kevély és minden gonosztevő, mint a pozdorja, és megégeti őket az eljövendő nap azt mondja a Seregeknek Ura, amely nem hagy rajtuk gyökeret sem ágat. És feltámad néktek, akik félitek az én nevemet, az igazságnak napja, és gyógyulás lesz az Ő szárnyai alatt, és kimentek és ugrándoztok, mint a hizlalt tulkok.” (Mal.4,1-2)
A gonoszok tehát a Zsoltárok szerint kivágattatnak; elmúlnak mint a füst; elolvadnak mint a viasz; eltűnnek, mint az álom ébredés után; Malakiás szerint pedig elégnek mint a pozdorja és nem marad rajtuk sem gyökér sem ág. Mindezek a teljes megsemmisülés képei, melyeket a Biblia írói rendre szembeállítanak az igazak örök boldogságával. De ugyanez az újból:
„Mert ha szándékosan vétkezünk, az igazság megismerésére való eljutás után, akkor többé nincs bűnökért való áldozat, Hanem az ítéletnek valami rettenetes várása és a tűznek lángja, a mely megemészti(!) az ellenszegülőket…de mi nem vagyunk meghátrálás emberei, hogy elvesszünk, hanem hitéi, hogy életet nyerjünk.” (Zsid.10,26-27.39)
„Miképen Sodoma és Gomora és a körültök lévő városok is, a melyek azokhoz hasonlóan paráználkodtak, és más test után jártak, például vannak előttünk, örök tűznek büntetését szenvedvén.” (Júdás 7.)
„Sodoma és Gomora városait elhamvasztotta, végromlásra kárhoztatta, például tévén azokra nézve, a kik istentelenkedni fognak” (II.Pét.2,6)
stb. stb.
Jó de ha ószövetséget elolvasod akkor Noé-nál vagy Lótnál vagy a 40 éves vándorlásnál nagyon kevesen élték túl az ítéletet. Sokan elvesztek. Most vagyunk 8-9 milliárdan a világi adatok szerint de lehet sokkal kevesebben.
Na most ha Noé idejében csak noé és a családja menekült meg abból a több millió, többszázezer emberből akkor most se lesz másképpp ... örülhet az az ember aki bejut a mennyei királyságba olyan lesz neki mintha megnyerte volna a lottó főnyereményét
Hát, gondolom nem véletlen vannak ilyenek leírva ... :)
"Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, a mely a veszedelemre visz, és sokan vannak, a kik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt."
De ez másra vonatkozik, szerintem, csak a választottakra, nem a nagy többségre, viszont, ... a feltámadás és ítélet egy hatalmas téma az írásban, amit szintén nem lehet könnyedén elintézni, hogy csak így van és másképp nem lehet, mert sokan mondanak sokmindent, de pl. te mit gondolsz, miért mond ilyen ítéletet a szodomitákról az úr, ha azoknak annyi és egy bambi?
Te is Kapernaum, a ki az égig felmagasztaltattál, a pokolig fogsz megaláztatni; mert ha Sodomában történnek vala azok a csodák, a melyek te benned lőnek, mind e mai napig megmaradt volna. De mondom néktek, hogy Sodoma földének könnyebb dolga lesz az ítélet napján, hogynem néked. Abban az időben szólván Jézus, monda: Hálákat adok néked, Atyám, mennynek és földnek Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és az értelmesek elől, és a kisdedeknek megjelentetted. Igen, Atyám, mert így volt kedves te előtted. Mindent nékem adott át az én Atyám, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya; az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és a kinek a Fiú akarja megjelenteni.
Sőt, ez a téma mintha el lenne rejtve az okosak elől, ... nekem legalábbis úgy tűnik, mintha ezt mondaná, hogy nem értheti meg mindenki.
Aztán, beszél olyat is, hogy a niniveiek majd feltámadnak és jobban járnak, mint az a nemzedék, mint amiben élt és elutasította őt. Az tudható, hogy ninive lakossága mindig is bálványimádó maradt, és elpusztult az asszír uralommal együtt, mégis mintha nem lenne vége a történetnek, legalábbis számukra:
Lk 11,32 Ninive férfiai az ítéletkor együtt támadnak majd fel e nemzetséggel, és kárhoztatják ezt: mivelhogy ők megtértek a Jónás prédikálására; és ímé nagyobb van itt Jónásnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!