Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent a Bibliában az,...

Mit jelent a Bibliában az, hogy Szela.? Egy ebook-os Bibliában van általában a zsoltárokban feltüntetve, mint valami rövidítés de fogalmam sincs mit rövidíthet.

Figyelt kérdés

#Isten #keresztény #Biblia #Jézus #Szela. #Yourversion
2022. aug. 16. 15:05
 1/5 anonim ***** válasza:
95%
Szela, alapvetően a héberben közjátékot jelöl. Mivel a zsoltárokat alapvetően mint egy zenés verziót irtak igy a szela sok mindent jelölhet. Szünetet, táncot stb stb
2022. aug. 16. 15:19
 2/5 anonim ***** válasza:
Sokan liturgikus énekes zenei utasításra gondolnak, melynek jelentését többnyire a "szünettel" "elcsendesedéssel" azonosítanak. Én koránt sem gondolom annak. Ha olvassuk a szövegeket, mondatokat a zsoltárokban, láthatjuk hogy nem sok köze van a dallamos ritmusos énekhez. Biztos vagyok benne, hogy nem ez a jelentése. Ha figyelmesen olvassuk az igéket, a mondatokat, akkor hamar rájövünk, hogy azok határozott kijelentések ill. rövid elbeszéléseket tartalmaznak. A mondatok végén pedig a Szela! Ez gyakorlatilag felér egy megpecsételéssel megerősítéssel. Ennek függvényében pedig ki lehet jelenteni, hogy Szela jelentése nem lehet más mint: "Amen, Úgyvan, Úgy igaz, stb." Tehát a Szela nem más mint a leírt mondat megerősítése, igazolása, bizonyítása, megpecsételése!!!
2022. aug. 16. 17:08
 3/5 anonim ***** válasza:
83%

2

Lehet, hogy magyar forditasban a mi kulturankban nem dallamos, de a zsoltarokat eredetileg enekeltek, az biztos.

A szovegeknek egyebkent, ha megnezed, a kovetkezo szerkezetuk van: mond valamit, majd a kovetkezo gondolat ugyanannak egy valtozata, pl. 91. :

1"Aki a Fölséges védelmében lakik,

2 aki a Mindenható árnyékában él,"

1"S ha ezren esnek is el oldaladon,

2 a jobbod felől tízezren,"

1"Te, aki így beszélsz: az Úr a menedékem,

2 te, aki a Fölségest hívtad oltalmadra."

1"Így nem ér semmi baj,

2 csapás nem közelít sátradhoz"

1"Oroszlánok és kígyók között lépdelsz,

2 oroszlánkölyköt és sárkányt tiporsz el."

1"Hű volt hozzám, azért megmentem,

2 védelmezem, mert ismeri nevemet"

A Szela jelentese nem ismert. Lehetett

1. zenei liturgikus jelzes

2. a szoveg olvasasaval kapcsolatos instrukcio, pl: "allj meg es figyelj, csendesedj el"

3. zenei kozjatek

4. vagy egy "alahuzast" jelent, ami azt jelentette, hogy itt vege, keszulunk a kovetkezo bekezdesre / versszakra.

2022. aug. 17. 05:03
 4/5 KZitus ***** válasza:

Szia

Zenéhez vagy szavaláshoz kapcsolódó szakszó, amely a Zsoltárok és a Habakuk könyvében szerepel. Talán egy szünetre utal az énekben vagy a zenében, esetleg mindkettőben. A szünet lehetőséget adhatott a csendes elmélkedésre, vagy arra, hogy az éppen kifejezett érzés vagy gondolat kiemelkedjen. A görög Septuagintában úgy van fordítva, hogy di·aʹpszal·ma, ami azt jelenti, hogy ’zenei közjáték’

Zsoltárok 3:4 "Jehovához kiáltok, és ő felel nekem szent hegyéről. (Szela.)

Habakuk 3:3 "Isten eljött Témánból, a szent Isten a Párán hegyéről. (Szela.)

Méltósága beborította az eget, és dicséretével betelt a föld."

2022. aug. 17. 19:41
 5/5 anonim ***** válasza:

Ki hogy gondolja. Én meggyőződésből írtam és nem a netes "hivatalos" meghatározásokból. Biztos vagyok benne, hogy nem zenei szünetet jelent az elmélkedéshez, hanem amit írtam.

"Sokan liturgikus énekes zenei utasításra gondolnak, melynek jelentését többnyire a "szünettel" "elcsendesedéssel" azonosítanak. Én koránt sem gondolom annak. Ha olvassuk a szövegeket, mondatokat a zsoltárokban, láthatjuk hogy nem sok köze van a dallamos ritmusos énekhez. Biztos vagyok benne, hogy nem ez a jelentése. Ha figyelmesen olvassuk az igéket, a mondatokat, akkor hamar rájövünk, hogy azok határozott kijelentések ill. rövid elbeszéléseket tartalmaznak. A mondatok végén pedig a Szela! Ez gyakorlatilag felér egy megpecsételéssel megerősítéssel. Ennek függvényében pedig ki lehet jelenteni, hogy Szela jelentése nem lehet más mint: "Amen, Úgyvan, Úgy igaz, stb." Tehát a Szela nem más mint a leírt mondat megerősítése, igazolása, bizonyítása, megpecsételése!!!"

2022. aug. 20. 15:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!