Mit jelent a Bibliában az, hogy Szela.? Egy ebook-os Bibliában van általában a zsoltárokban feltüntetve, mint valami rövidítés de fogalmam sincs mit rövidíthet.
2
Lehet, hogy magyar forditasban a mi kulturankban nem dallamos, de a zsoltarokat eredetileg enekeltek, az biztos.
A szovegeknek egyebkent, ha megnezed, a kovetkezo szerkezetuk van: mond valamit, majd a kovetkezo gondolat ugyanannak egy valtozata, pl. 91. :
1"Aki a Fölséges védelmében lakik,
2 aki a Mindenható árnyékában él,"
1"S ha ezren esnek is el oldaladon,
2 a jobbod felől tízezren,"
1"Te, aki így beszélsz: az Úr a menedékem,
2 te, aki a Fölségest hívtad oltalmadra."
1"Így nem ér semmi baj,
2 csapás nem közelít sátradhoz"
1"Oroszlánok és kígyók között lépdelsz,
2 oroszlánkölyköt és sárkányt tiporsz el."
1"Hű volt hozzám, azért megmentem,
2 védelmezem, mert ismeri nevemet"
A Szela jelentese nem ismert. Lehetett
1. zenei liturgikus jelzes
2. a szoveg olvasasaval kapcsolatos instrukcio, pl: "allj meg es figyelj, csendesedj el"
3. zenei kozjatek
4. vagy egy "alahuzast" jelent, ami azt jelentette, hogy itt vege, keszulunk a kovetkezo bekezdesre / versszakra.
Szia
Zenéhez vagy szavaláshoz kapcsolódó szakszó, amely a Zsoltárok és a Habakuk könyvében szerepel. Talán egy szünetre utal az énekben vagy a zenében, esetleg mindkettőben. A szünet lehetőséget adhatott a csendes elmélkedésre, vagy arra, hogy az éppen kifejezett érzés vagy gondolat kiemelkedjen. A görög Septuagintában úgy van fordítva, hogy di·aʹpszal·ma, ami azt jelenti, hogy ’zenei közjáték’
Zsoltárok 3:4 "Jehovához kiáltok, és ő felel nekem szent hegyéről. (Szela.)
Habakuk 3:3 "Isten eljött Témánból, a szent Isten a Párán hegyéről. (Szela.)
Méltósága beborította az eget, és dicséretével betelt a föld."
Ki hogy gondolja. Én meggyőződésből írtam és nem a netes "hivatalos" meghatározásokból. Biztos vagyok benne, hogy nem zenei szünetet jelent az elmélkedéshez, hanem amit írtam.
"Sokan liturgikus énekes zenei utasításra gondolnak, melynek jelentését többnyire a "szünettel" "elcsendesedéssel" azonosítanak. Én koránt sem gondolom annak. Ha olvassuk a szövegeket, mondatokat a zsoltárokban, láthatjuk hogy nem sok köze van a dallamos ritmusos énekhez. Biztos vagyok benne, hogy nem ez a jelentése. Ha figyelmesen olvassuk az igéket, a mondatokat, akkor hamar rájövünk, hogy azok határozott kijelentések ill. rövid elbeszéléseket tartalmaznak. A mondatok végén pedig a Szela! Ez gyakorlatilag felér egy megpecsételéssel megerősítéssel. Ennek függvényében pedig ki lehet jelenteni, hogy Szela jelentése nem lehet más mint: "Amen, Úgyvan, Úgy igaz, stb." Tehát a Szela nem más mint a leírt mondat megerősítése, igazolása, bizonyítása, megpecsételése!!!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!