Templomokban és vallásos rádió adókon miért beszélnek olyan rendelenes furcsa hangsúllyal?
Görögkatolikusoknál vettem észre, hogyha nem énekelnek, akkor is másképp mondják az imádságokat, mint a normális beszéd (ezt nem bántásból írom).
Rómaiaknál nekem nem tűnik fel, hacsak nem a gregorián recitálásra gondol a Kérdező. Vagy ami még lehet, hogy pl. a nénik a rózsafűzért nálunk is kicsit eltérően, jóval lassabban mondják, ennek oka szerintem az, hogy a hangosan mondott közös imát nem lehet soha olyan gyorsan mondani, mintha magatdtól beszélnél, ezért van egy lassabb tempója. De ez a beszéd sajátja: ha verset szavalnak tömegben, az is ilyen.
Múltkor például a rádió fogott be valamilyen vallási adót. Először azt hittem hogy valami szektás dolog lehet. Számomra úgy hangzott.
Bár nem tudom végül is melyik felekezethez tartozik az adó ezért lehet tényleg az volt.
Nem bántásból írom. Csak számomra nagyon fura volt az egész hangulata, főleg egy normális adó után.
Szia,
Ha Budapesten történt, akkor minden valószínűség szerint erről van szó:
Az itteni önkéntesek nem képzett rádiósok, és szolgálatként végzik ezt a tevékenységüket, mindennemű ellenszolgáltatás nélkül.
Amikor csak tehetem szívesen hallgatom, nagyon jó beszélgető műsorok szoktak lenni neves és felkészült teológusokkal, szociológusokkal, tanárokkal, államigazgatási szakemberekkel, és előadóművészekkel.
Külön szeretném kiemelni a Kulcsár Tibornak a MERA (Magyar Evangéliumi Rádió) főszerkesztőjének, baptista lelkipásztornak a műsorait, nekem ő a személyes kedvencem.
Üdv. Péter
4
azt akartam kerdezni en is, hogy mi volt az pontosan, mert radiok es radio musorok kozott is van kulonbseg
igy, hogy nem tudjuk, mi volt, mise vagy egy beszelgetes, csak az egyik kerdezo vagy valaszolo beszelt ugy vagy mind, igy nehez valaszolni
6. vagyok, koszi.
Belehallgattam a Maria radioba.
Az pont egy torteneti musor volt a reformatus-katolikus megujulasrol. A ferfit, aki ott egyedul beszelt, 80 evesnek saccoltam. Kicsit vontatottan, szepen artikulalva, talan a katolikus papokra vagy tanarokra jellemzo stilusban vagy azt utanozva beszelt. Ez a stilus, foleg az idosebbeknel. Az egeszet papirrol olvasta fel, sot, szerintem egy konyvbol! Szerintem is nagyon almosito es unalmas. A 70-es evekben volt a radiomusorokban ez a stilus.
En nem katolikus vagyok, de ha a templomban valaki ennyi ideig es ilyen stilusban predikalna, elaludnek vagy kimennek a mosdoba. Ilyen hosegben elaludnek. Igaz, hogy nem 80 eves vagyok.
Azt gondolom, hogy olyanok hallgatjak szivesen ezt a konkret musort, akik olyan idosek, hogy mar csak egy karosszekben uldogelnek, sok az idejuk es nem latnak olvasashoz jol. Vagy fozes, kerteszkedes kozben a hatterben muvelodnek igy. Amit felolvas, a neten 5 perc alatt atfutja egy atlagember, de ez 25 perces volt.
Masik, hogy ez a radio ejjel-nappal megy, es biztos nem tudjak, mivel toltsek ki ezt az idot.
Latom, hogy zsolozsmak, rozsafuzerek, litaniak is szoktak lenni. Ha meg olyat hallottal, azok imak, szertartasok, es azt is van, aki "ajtatos" hangon szereti mondani.
Ez egy nemzetkozi lanc, katolikus radiok a nap 24 orajaban. Belehallgattam az angol Maria Radioba, az egy kicsit erdekesebbnek tunik, eppen egy modern gitaros dicsoito enek megy, fiatalosabb. Nem tudom, mikor beszelnek, milyen, de minden delelott mise kozvetites van.
Lehet pont rosszkór kaptam csak el, de mikor én belehalgatam akkor nekem nem az volt az érzésem hogy unalmas hanem hogy egy szekta követői beszélnek.
Nem tudom melyik gyülekezethez tartoznak de számomra kicsit már ijesztő volt.
Ja, ertem.
Romai katolikusok, az 100%.
Nem tudom, de lehet, hogy ez a stilus sok katolikus szamara is ijeszto. En istenhivo vagyok, egyszer vezetes kozben kattant ra a radiom az autopalyan, es en sem birtam 5 percnel tovabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!