Miért van a tüzes pokol létezése ki találva?
Szia
Azért van kitalálva, hogy félelembe tartsák az embereket. Nem bibliai tanítás. Ami biztosan igaz ebben a témában, azt Isten leíratta minden ember számára:
1Mózes 2:7 "És ekkor Jehova Isten megformálta az embert a föld porából, és az orrába lehelte az élet leheletét, így lett az ember élő emberré(lélekké)."
1Mózes 3:19, 20 "Arcod verítékével eszed a kenyered, míg vissza nem térsz a földbe, mert abból lettél. Mert por vagy, és a porba térsz vissza.”
Ezékiel 18:4 "Minden lélek az enyém. Ahogy az apa lelke, úgy a fiú lelke is az enyém. Amely lélek vétkezik, az hal meg." "Amely lélek vétkezik, az hal meg."
Nem tudom, miért lettem ennyire lepontozva. Talán azért, mert a keresztények nagy többsége szerint a pokol örökké tartó szenvedés, az ateisták meg abban hisznek, hogy a testi halállal mindennek vége. Amit írtam, az egyik sztereotípiába sem illik bele. De ha valaki figyelmesen elolvassa a Bibliát, szerintem hasonló következtetésre jut, mint én.
Az ószövetségben még nem jelenik meg a menny és a pokol, de ott is megtaláható a halottak birodalma, vagyis a túlvilág (a "Sheol"). Az újszövetségben szintén megtalálható a túlvilág, mégpedig a két része a túlvilágnak, az alvilág ("Hádész") és a Paradicsom ("Paradeisos"). Jézus azt mondta a vele együtt megfeszített, megtérő rablónak, hogy még aznap (pénteken) vele lesz a Paradicsomban (Lk 23:43). Mária Magdolnának azt mondta (vasárnap hajnalban), hogy még nem ment fel az Atyához (nyilván a Mennybe, Jn 20:17). Ebből látszik, hogy a Paradicsom és a Menny nem ugyanaz a hely. Hasonló logikával az Alvilág (Hádész) és Pokol (Gyehenna, "tűz tava") sem ugyanaz a hely. A Mennybe vagy a Pokolba csak a feltámadás után jutnak a lelkek, ami még nem történt meg, az majd csak az utolsó napon lesz. A halál után tehát a halottak birodalmába jutnak a lelkek. Akik megváltottak, azok a Paradicsomba, akik nem megváltottak, azok az Alvilágba (Hádész). E két hely között nincs átmenet, és a Hádészben szenvedés van, a Paradicsomban pedig vigasztalódás (lásd Lukács evangéliumában a gazdag és Lázár története). Akik a Hádészból támadnak fel, azok ítéletre támadnak fel, és a Pokol tüzében előbb-utóbb elpusztulnak, meg lesznek semmisítve (Mt 10:28). Akik a Paradicsomból támadnak fel, azok a Mennyben örökké fognak élni. Több sok bibliai vers utal arra, hogy lelkek sorsa legkésőbb a fizikai haláluk pillanatában eldől (Jn 8:21-24, Lk 13:1-5, Zsid 9:27). Egyedül az 1Pét 4:6 idézet hagy kétséget efelől, de az 1Pét 4:6 egy nagyon nehéz idézet, a legjobb teológusok sem jutottak egyetértésre, hogy mit jelent. A "lélek örök" állítás Platóntól ered. Én nem látok a lélek örök létezésére utaló bibliai állítást. Az embernek volt kezdete, a lelkének is volt kezdete, és aminek volt kezdete, annak lehet vége is. Az örök élet egy ajándék Istentől, nem mindenki kapja meg.
A lényeg persze nem az, hogy a pokol v. mennyország kérdésében teljes egyetértés legyen köztünk, mert az erről való pontos tudása nem üdvösség kérdése, ugyanakkor egy lehetőség a Biblia tanulmányozására. A lényeg az, hogy üdvözüljünk.
üdv, Stefán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!