Különböző vallások követői! Szerintetek is hatalmas és nagyon súlyos eretnekség például a bahá'í hit?
Abdolbahá és Baháalláh mondhatni, hogy korukban üldözött személyek voltak. Voltak muszlimok, keresztények, buddhisták és egyéb hitűek, akik kiálltak Abdolbahá mellett, illetve láttak benne prófétai attribútumokat, még akkor is, ha nem tartották prófétának, csak egy rettenetesen bölcs embernek. Például ilyen volt Tolsztoj is. Követői is voltak. Meg persze ellenségei is. A korban sok ilyen ember volt, volt aki a legnagyobb eretneknek sőt, volt aki egyenesen a tanításait sátáninak, nagyon gonosznak, utálatosnak tartotta. A hallás alaptanításai felületesen néhány helyen hasonlítanak egy kicsit a manicheizmusra, de max. minimálisan. Ma már elismerik őt sok helyen. Ferenc pápa, a dalai láma, muszlim, zsidó, hindu, zoroasztriánus és hasonló vallási vezetők, de még világi vezetők is rokonszenveztek több gondolatával, valamint elismerték bölcsességét.
Írjátok oda a ti vallásotokat, hiteteket is!
Szerintetek is ekkora eretnek, ördögi, rossz ember volt ő és a fia? Szerintetek is a mai világ egyik legnagyobb eretnekei voltak?
Ha jól tudom ez egy monoteista vallás. Így aki ezt a vallást követi talán lehet némi reménye arra nézve hogy Allah könyörületében részesüljön és üdvözüljön. De ezt csak Allah tudja és Ő fog dönteni erről.
Szunnita muszlim vagyok.
Az ilyen vallási szinkretizmussal kapcsolatban vannak fenntartásaim. Én elhiszem, hogy Baháalláhot valóban a jó szándék vezette, és mondott nagyon bölcs dolgokat, de a Baháʼí hit eleve hamis alapokon nyugszik. Ugyebár Baháalláh beszélt progresszív kinyilatkoztatásról, és azt gondolta, hogy minden vallás alapvetően ugyan az, és csak felületesen különböznek. Ez szép gondolat, tényleg az, de nem igaz.
A nagy világvallások alapvetően különböznek, és csak felületesen ugyan olyanok. Ezért minden bölcsessége ellenére amit tartalmaz (mert igen is tartalmaz bölcs gondolatokat és igazságot), nem tudok nem szinkretista katyvaszként tekinteni a Baháʼí hitre.
Református vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!