Isten okozza a rosszat?
Ebben az igeversben Isten mondja.
"De az ÚR ezt mondta neki: Ki adott szájat az embernek? Ki tesz némává vagy süketté, látóvá vagy vakká? Talán nem én, az ÚR?!" (2Móz 4, 11)
Ez a világ akkor tökéletes, ha van választás.
Értem a koncepciód, és elmondásából tudom hogy vannak olyan világok is, azok meg úgy tökéletesek.
"Ez a világ akkor tökéletes, ha van választás."
Nem éppen. Pl ha megkérdezik, hogy megverjenek vagy megrugdossanak, az szerinted egy tökéletes világ, mert választhattál? Ugye hogy nem?
Egy tökéletes világban lehet hogy bárkinek meglenne a képessége megverni bárki mást, csak épp soha senkinek semmi oka nem lenne ilyesmit tenni, így soha nem is történne ilyesmi.
14es kirakta oda a fát a kertbe csak úgy?🤣
Ha van a kertedbe 1 mérgező fa inkább kivágatod nehogy a gyerekeid egyenek róla.
Szerintem a jó és rossz tudásának a fája nem azt jelentette, hogy Isten rosszat (is) teremtett, hanem Évának az isteni elrendezéssel való szembemenése automatikusan eredményezte a rossz megjelenését. A fa azt szemléltette, hogy mint teremtőnek, Istennek joga van meghatározni a teremtményei számára, hogy mi helyes. Azzal, hogy Ádám és Éva evett a fáról, magukhoz ragadták ezt a jogot, elutasították, hogy Isten állítson fel nekik erkölcsi törvényeket.
A Mózes 5. könyve 30:15 valóban írja, hogy Isten az ember elé tárta a jót és a rosszat is, és azt mondja, hogy válassza a jót, hogy éljen, de nem gondolom, hogy ez azt jelenté, hogy rosszat teremtett. Az ember vált inkább rosszá az engedetlensége által.
Egyetlen ember sem születik rossznak, hanem a környezete hatására válik esetleg később azzá. Évát is a környezete, a kígyó „rontotta meg”, majd Ádámot maga Éva.
Az, hogy szabad akarattal lettünk megteremtve, Istennek egy kedves adománya, ami azt mutatja, hogy senkit sem kényszerít semmire. Az más kérdés, hogy a döntéseink következményeit viselnünk kell éppúgy, mint Noé napjaiban azoknak, akik nem hallgattak Noéra, és nem mentek be a bárkába.
"Egyetlen ember sem születik rossznak, hanem a környezete hatására válik esetleg később azzá. Évát is a környezete, a kígyó „rontotta meg”, majd Ádámot maga Éva."
Ez viszont annyit tesz, hogy a környezet lett rossznak teremtve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!