A gnosztikus keresztény világkèp hogyan festi le Jèzus szemèlyèt?Miben tèr el a hagyományos keresztèny világkèptől?Szerintetek melyik oldal "véleménye" közelít inkább a valóságra?(vagy egyik sem)
"Eddig ilyen sosem volt":D
Azért elég sok olyan "istenember" volt(Jézus előtt),akit gyakorlatilag ugyanezekkel a jellemvonásokkal voltak felvértezve.
Tudom, de a kereszténység kicsit olyan mintha ezt nem tudná.
Ezért van hogy "szűzen fogant".
Én úgy tudom, hogy nincs egységes gnosztikus kép Jézusról, ahány hülye, annyi különbözőt talált ki.
A valósághoz nyilván a keresztény álláspont a közelebbi, mivel szemtanúk beszámolóján alapszik, ellentétben a gnosztikus fantazmagóriákkal. Ha a keresztény nézetről leveszed a természetfeletti elemeket, akkor megkapod a történelmi Jézust. Ezt a gnosztikus nézettel nem tudod megtenni, mert szinte semmit se kapnál. Lásd első hozzászóló hülyeségeit, valószínűleg ő maga se érti, hogy mit ír, mint "magasabb szellemi/evolúciós szint". Nettó baromság.
Gnoszticizmus szerint e világ teremtője gonosz, egy demiurgosz. Jézus nem tanított ilyet, hogy a világ teremtője gonosz. Gnoszticizmus szerint Jézus nem halt meg a kereszten, az csak egy látszat test volt. Gn. szerint az anyagi világ eleve rossz, s bizonyos nem mindenki számára nyitott, titkos tudás (gnózis) ismeretében lehetséges megszabadulni az anyagi világból és jutni a tiszta szellemi világba. Ker. szerint az anyagi világ nem eleve rossz.
Gn. szerint a Krisztusság egy tudatállapot, nem egy személy. Ker. szerint Jézus a Krisztus.
#7 vagyok, a keresztény álláspontot gondolom igaznak, a gnosztikusok csak beolvasztották a saját, korábban létezett filozófiájukba Jézust, és a maguk speciális tanai szerint értelmezték. A legkorábbi és leghitelesebb evangéliumok nem gnosztikusak.
Jézus ószövetségi próféciákat teljesített be, ezzel hitelesítve az Ószövetséget, akinek Istenéről a gnosztikusok azt mondják, a demiurgosz.
(Nem vallom a plenáris inspiráció, azaz minden szó Isten szava a Bibliában tanítást, de az Ószövetséget Jézus sem tagadta meg)
Idéznéd nekem ezt a próféciát az Ószövetségből?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!