Keresztény vallás/hit szerint szabad a jóslás vagy sem?
De ha minden előre el van rendelve akkor értelmetlen minden.
Minek éljek jó életett ha úgy is eldöntötték már hogy hova kerülök. De mi alapján küldenének pokolra ha minden döntésemet valójában más már rég meghozta helyetem?
10-esnek: Jóslás közben Istenhez fordulni valójában önámítás: ugyanúgy a kíváncsiság hajt, számodra ismeretlen erőktől tudakolnád a jövendőt, ráadásul még Istent próbálod manipulálni arra, hogy az Ő szólítása útján védjen meg a gonosz hatalmaktól a jóslás gyakorlata során. Ez így nem megy. A jóslás az mágikus praktika, melytől a keresztény tanítás szerint tartózkodni kell. Nem kibúvókat kell keresni, hogy hogyan lehet mégis "biztonságosan" csinálni (nem lehet), hanem egyszerűen el kell felejteni. Mindennek az oka nem az, hogy Isten bármit is sajnál tőlünk, hanem hogy az okkult gyakorlatok által démoni szellemek hatásainak teszi ki magát az ember - ahogy azt előttem már helyesen leírták.
12-esnek: Nincs semmi eleve elrendelve. Különbséget kell tenni aközött, hogy Isten mindent előre tud, és aközött, hogy döntéseim és életem végkifejlete előre el lenne döntve. A választás lehetősége rendelkezésünkre áll életünk minden pillanatában, függetlenül attól, hogy Isten tudja, hogyan fogunk dönteni. Ezzel nem sérül senkinek a szabad akarata. Ahhoz lehetne mindezt hasonlítani, mint amikor annyira jól ismered egyik barátodat, hogy tudod előre, egy adott helyzetben hogyan fog dönteni, és valóban úgy dönt, pedig egy szóval sem befolyásoltad, esetleg ott sem voltál. Isten pontosan így van a mi döntéseinkkel: nem előre megírta azokat, hanem ránk bízta őket, a szabad választás lehetőségével, de ezzel együtt a világ kezdete óta biztosan tudja, hogy mikor milyen döntést fogunk hozni.
13-masnak
De akkor miért teremtett olyan világot ahol lehetségesek ilyen okkult dolgok?
"nem előre megírta azokat, hanem ránk bízta őket, a szabad választás lehetőségével, de ezzel együtt a világ kezdete óta biztosan tudja, hogy mikor milyen döntést fogunk hozni."
De ő teremtette a világot is. Így olyanra teremtette a világot hogy azokat a döntéseket hozzuk meg.
"Különbséget kell tenni aközött, hogy Isten mindent előre tud, és aközött, hogy döntéseim és életem végkifejlete előre el lenne döntve. "
Lenne különbség ha nem ő hozta volna létre a világot. Így csak olyan mintha írt volna egy programot és lefuttatná. Pontosan tudja hogy mi lesz mert olyanra alkotta.
Hol van a döntés lehetősége ha már előre tudja hogy hogyan fogok dönteni?
Sérti ilyen módon a szabad akaratot is az hogy elküldte Jézust és egyéb beavatkozásai mert akkor azt is tudta hogy ezzel a beavatkozással hogyan változnak meg a döntések.
#10 Attól függ kit kérdezel. Meg nem mindegy, hogy hogyan akarod megjósolni a jövőt.
Al-Kindi, a híres arab filozófus, polihisztor, matematikus úgy gondolta, hogy az asztrológia összeegyeztethető az iszlámmal.
Az asztrológiát pedig maguk az asztrológusok felhasználják arra, vagy legalábbis megkísérlik vele, hogy előre megjósoljanak bizonyos olyan eseményeket, amelyek be fognak következni, ugye eddig egyet értesz? Nos, ez is tekinthető jóslásnak. De ha Al-Kindinek igaza van, akkor ez Isten szemében nem utálatos dolog, hisz ez nem ugyan az, mintha csontokból vagy kecske belekből jósolna valaki segítségül hívva szellemek vagy dzsinneket vagy démonokat. De, hogy keresztény példát is mondjak, Albertus Magnus álláspontja is hasonló volt.
Kérlek vedd figyelembe, hogy amikor asztrológiát mondok, akkor nem arra gondolok, amit a nők lapja ezotéria magazinban olvasol.
"Jóslás közben Istenhez fordulni valójában önámítás: ugyanúgy a kíváncsiság hajt, számodra ismeretlen erőktől tudakolnád a jövendőt, ráadásul még Istent próbálod manipulálni arra, hogy az Ő szólítása útján védjen meg a gonosz hatalmaktól a jóslás gyakorlata során."
Tudtommal Jézus is tett jövendöléseket. Annyira rossz dolog akkor nem lehet ezt csinálni csak a módszer. Isten pedig képes rá hogy jól csinálja. Az pedig hogy megkérem hogy segítsen egyáltalán nem manipulálás. Ha akar segít ha nem, nem.
Ha én elmegyek ebédelni, szabadon döntök, hogy rántott húst vagy grillezett zöldséget eszek. Senki sem kényszerít egyikre vagy másikra. Ha egyik mellett döntök, és utána megkérdezem magamtól: vehettem volna a másikat is?, a válaszom igen kell, hogy legyen. Isten előre tudta, hogy akkor és ott melyiket fogom választani, mégis teljesen szabadon, saját akaratból hoztam meg a döntésemet.
Jézus a legkevésbé sem sértette a szabad akaratot: azért beszélt az igazságról, hogy a döntést, melyet továbbra is mi magunk hozhatunk meg, nagyobb tájékozottságban, és ezáltal jobban tudjuk meghozni. A bővebb ismeret megsegít a helyes döntésre, de nem csorbítja a szabad akaratot, mert továbbra is rendelkezésre áll a máshogy döntés lehetősége.
(13-as voltam.)
"Ha én elmegyek ebédelni, szabadon döntök, hogy rántott húst vagy grillezett zöldséget eszek. ..."
Nem is beszéltem kényszerről. Én azt mondom hogy a döntés és a szabad akarat ebben az esetben pusztán látszat.
Ha előre látható a jövő az azt is magában hordozza hogy egy út van. Tehát te úgy érzed hogy döntesz de valójában adott volt előre hogy ott akkor hogyan fogsz dönteni.
A kérdés hogy mi határozza meg a döntést.
Ha valóbban több döntési lehetőségünk van akkor az azt is magával hozza hogy a jövőt nem láthatod előre biztosan. A lehetséges kimeneteleket láthatnád akkor csak előre de egy ember esetén is már egy döntésnél rengeteg lehetőség lenne.
Így pedig a jóslás lehetetlenné válna.
Ha nincs olyan dolog a döntés hozatalánál ami ezt a rengeteg lehetőséget létrehozza akkor pedig minden egy adott módon zajlik egyetlen úton amit a kezdete határozott meg (Isten teremtése).
Feltételezve hogy Istent nem kötik ezek a dolgok így ha ő bármilyen hatást gyakorol a világra azzal megváltoztatja annak eredményét. Ez igaz akkor is ha valóbban van döntési lehetőségünk.
Ebben az esetben az álltal hogy Isten bele avatkozik a világba az eredményezheti azt hogy valaki aki jó lett volna ez után rossz lesz (és fordítva is). Egy apró változásnak is lehet jelentős következménye és mikor elküldte Jézust az nem kis beavatkozás volt.
Döntést ezzel nem kényszeríti rád. De ha valóban van döntési lehetőségünk akkor is befolyásolják a döntéseinket azok a tényezők is amik akkor határozzák meg őket ha nincs valódi döntési lehetőségünk. (Hú de zagyva lett :))
Szóval próbáljuk kicsit konkrétabban.
Ha a lélek által valóban tudunk többféleképpen dönteni (és ezáltal a jövőbe látás minden lehetséges döntésünket mutatna). Akkor is hatással van a döntéseinkre az olyan egyszerű dolgok mint a környezet vagy a tested állapota, egyebek. Így ha jönn Jézus akkor általa Isten befolyásolja a környezetedet így pedig a döntésedet. Az akkor emberek döntései pedig hatással vannak a mai emberek döntéseire is.
Egyetlen Keresztény vallás, felekezet sem örül a jósoknak. De azért mennyi is volt pl. a Katolikus (ugye ez a legrégebbi cca 2000 éves) egyházban?
Nem kell messzire menni Pió atya. Aki el is mondta mikor megkérdezték, hogyan lát előre dolgokat, "Isten néha enged belenéznem a jegyszetfüzetébe" - válaszolta. De a Bibliában is mennyi próféta volt, rendben, mondhatni neki az volt a "szakmája", hogy prófétáljon. Ettől függetlenül szűk ez a mesgye. Mert igen sok a rosszakaró. Ha olyan jósol neked aki tyúkbelet húz, meg kávézaccból, kártyából, biztos lehetsz benne, hogy nem Isten áll mögötte, hiába, hogy látja a jövőt. Fájáról ismerszik meg a gyümölcs. És itt azt is olvastam és igaz is, hogy aki pénzt vagy bármi csereértéket kér a "szolgáltatásért", ő sem Isten embere. "ingyen kaptátok, ingyen adjátok"! Bár ez konkrétan a Szentlélekre utalt de Ő az aki megnyitja és lehetővé teszi azt, lásson. Akár te is! Aki így mondja el a jövőt annak nem kellenek színházi eszközök, hogy lássa azt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!