Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Pontosan mi történhetett...

Pontosan mi történhetett Szodomában és Gomorában, ami miatt pusztulniuk kellett?

Figyelt kérdés
Sokan a fajtalonkodást és a homoszexualitást szokták mondani, de a bibliai szöveg ezt nem írja le konkrétan, inkább csak, hogy megromlottak a közerkölcsök és Isten jónak látta elpusztítani őket. Igaz, hogy ez az Ószövetségben történt, de úgyis elég drasztikus megoldásnak tűnik. Mai keresztény nézőpontból mi ennek a szimbolikája? Van esetleg bármi párhuzam az LMBTQ propagandával?

2022. jún. 7. 18:56
 1/9 anonim ***** válasza:
69%

Semmi nem történt, a két város minden bizonnyal sima természeti katasztrófaként pusztult el:

[link]

Erre Izrael gyártott magának egy vallásos történetet, a saját nézeteire alapozva.

Ez most olyan, mintha egy vallás a 2004-es cunamira írna egy történetet, és megindokolná, hogy miért történt a katasztrófa, ami aztán bekerülne egy szent könyvbe.

2022. jún. 7. 19:15
 2/9 anonim ***** válasza:
80%
*természeti katasztrófa miatt
2022. jún. 7. 19:16
 3/9 anonim ***** válasza:
37%

Szia,

A Biblia pontosan leírja: “Ugyanígy Sodoma és Gomora meg a körülöttük levő városok, amelyek ezekhez hasonló módon paráználkodtak, és idegen test utáni kívánság hajtotta őket, például szolgálnak, amikor az örök tűz büntetését szenvedik.” (Jud. 1:7)

Maga Isten pedig így beszél erről: “Mivel már igen sok a jajkiáltás Sodoma és Gomora miatt, és vétkük igen súlyossá vált…” Aztán ezt olvassuk: “város férfiai, a sodomaiak körülvették a házat: ifjak és öregek, az egész nép kivétel nélkül. Bekiáltottak Lótnak, és azt mondták neki: Hol vannak azok a férfiak, akik hozzád jöttek éjszakára? Hozd ki őket hozzánk, hadd háljunk velük!” (I.Móz. 18:20 és 19:4-5)

Szerintem ez nincs mit magyarázni…a város férfiak fajtalankodni akartak a betérő idegenekkel, és az erőszaktól sem riadtak vissza, ahogyan a történetben olvassuk.

Üdv. Péter

2022. jún. 7. 19:58
 4/9 anonim ***** válasza:
86%
#1 Hogyha ez tényleg így volt, hol mondd ellent a Bibliai történettel?
2022. jún. 7. 20:38
 5/9 anonim ***** válasza:
88%

Ha az elbeszélést olyan szimbolikus leírásnak értelmezzük, ami teológiai témát feszeget, és lemondunk arról, hogy történelmi beszámoló - ahogy talán a szerző is gondolta - akkor igazából nincs túl nagy jelentősége annak, hogy a tudomány mit mondd a hit szemszögéből.

Ha viszont az elbeszélést történelmi beszámolóként értelmezzük, akkor az megrendül azzal, hogy talán egy meteor pusztítsa ihlette a szerzőt a történet lejegyzésére. Vagyis az elbeszélés abban a formában nem történt meg, ahogy olvassuk, hanem utólag költötték hozzá. Ez azokat zavarja, akik szinte mindenhol szó szerint értik a Bibliát.

Persze, akik annyira ragaszkodnak a történelmi beszámolóhoz mondhatják: Isten küldte a meteort. Ez azonban kissé kacifántos, hiszen az elbeszélésből ezt nehezen lehet kiolvasni.

#1 voltam

2022. jún. 7. 21:05
 6/9 anonim ***** válasza:
40%
#5 yeah. Mondjuk, ha igaz ez a meteoros dolog, szerintem küldhette Isten. Tény, hogy nem meteorként írta le a történet, de azt is figyelembe kell venni, hogy (szerintem) akkoriban nem tudták mi az a meteor.
2022. jún. 8. 16:00
 7/9 anonim ***** válasza:
34%

Akár ezt is gondolatod.

Szerintem valószínűbb, hogy az elbeszélés ahogy le van írva, nem történt meg, a katasztrófa pedig egyszerű természeti katasztrófa volt. A földtörténet során 5 nagy kihalás volt, ezek egyike mögött sem hiszem, hogy valami transzcendens van. Sodoma és Gomora mögött sem hiszem, hogy az van, mert a zsidó-keresztény teológiából kifolyólag akkor Hellászt is el lehetett volna pusztítani, mivel ott virágzott a homoszexualitás.

Viszont Sodoma és Gomora pusztulása megihlette a zsidókat, hogy írjanak egy olyan történetet, amivel teológiai üzenet tudnak átadni. Én így gondolom.

2022. jún. 9. 22:27
 8/9 Demion ***** válasza:
0%
Isten nem pusztíthatta el, hiszen Sodoma és Gomora története a Bibliában megelőzi Mózes és Ábrahám történetét is. Vagyis Isten még semmilyen módon nem lépett kapcsolatba sem az emberiséggel sem a zsidókkal, így azok nem tudhatták, hogy Isten szerint mit szabad és mit nem.
2022. jún. 10. 06:57
 9/9 anonim válasza:
Szerintem a nyugat el fog pusztulni, mégpedig árvizek, vizek foglyák sulytani.
2022. aug. 6. 00:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!