Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keressek fel egy buddhista...

Keressek fel egy buddhista szerzetest (is) az indulataim miatt?

Figyelt kérdés

Rettenetesen indulatos és dühös vagyok sokszor a modern világ gondjai miatt. Nem vagyok kipihent, rendkívül fáradt vagyok már, de még mindig csak jönnek az elvárások, amelyeket sok esetben túl is teljesítek, de jönnek, csak jönnek, közben meg még mindenhonnan ömlik minden stb. Elegem van. A dühöm és az indulataim nem tudom ott, helyeb levezetni, mert akkor gyakorlatilag megölném magam a társadalomban. Ezért hát magammal viszem őket, aztán csak gyűlnek és gyűlnek, végül egy nagyon aprócska, kis gond miatt kipukkan a lufi (általában otthon, ismerősöknél vagy akár azt utcán), és ebből ilyenkor képes vagyok dühkitörést is produkálni, ami abban merül ki, sírok, olyan érzésem van, hogy "lesz@rok mindent és mindenkit", elegem van a modern világból és közben akár kiabálok, esetleg beleütök egyet az ágyba, vagy saját magamba, hogy higgadjak már le. Sok esetben ezzel a családomnak, barátaimnak, vagy akár vadidegeneknek is ártok. Tudom legbelül, hogy semmi köze az egészhez a szüleimnek (akiket nagyon szeretek), családomnak, barátaimnak, vagy éppen a buszsofőrnek/ellenőrnek az egészhez, de mégis rajtuk vezetem le. Tudom, hogy nem leszek kevésbé stresszes és frusztrált attól, hogy flegmán nyújtom oda a jegyem az ellenőrnek, vagy hogy hirtelen minden problémám odaordítom a szüleimnek, de attól még nem tudok semmit sem csinálni. Olyan apró dolgok miatt ki tud pukkadni a lufi, minthogy valaki nem úgy tett le valamit, ahogy én azt akartam stb. A valódi ok, mint említettem nem ez, hanem az elmúlt heti/havi/félévi gondjaim, stresszeim.

Van egy sztúpa, illetve templom, ahova sokat járok. Van ott egypár kedves szerzetes.

Lehet tőlük kérni szellemi vezetést? Beszéljek valamelyikkel?

2022. máj. 31. 22:43
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
51%
A zsidó a zsidónak segít, a buddhista mindenkinek.
2022. jún. 1. 14:21
 12/17 pelgrim ***** válasza:

Beszélni róla valakivel, szerzetessel, pszihiáterrel nem árt, de saját erőfeszítés, még jobb lenne.

Talán hallotál a Vipassana meditációról, egy olyan tiz napos intenzív gyakorlat segíthet.

2022. jún. 1. 14:49
 13/17 anonim ***** válasza:
27%

Ez azért erősen antiszemita... Úgy látszik, a buddhizmus itteni képviselői antiszemiták, remélem a többi nem.

Ezzel szemben természetesen a rabbik is segítenek mindenkinek és mint kiderült, ők 4000 év tudásával, bölcsességével rendelkeznek, amihez képest a buddhista bölcselet semmi.

2022. jún. 1. 17:07
 14/17 anonim ***** válasza:
51%

11# vagyok, és nem képviselem sem a buddhizmust sem a katolicizmust, sem a judeizmust.

13# neked kényszered van rá hogy negatív jelzőket akasztgass az emberekre?

2022. jún. 1. 17:17
 15/17 anonim ***** válasza:
38%
Ha antiszemiták, akkor igen, de bármilyen más rasszizmus esetén is. Nem kell a zsidókat beállítani se rossznak, se gonosznak, de még irigynek se, hogy csak saját népük tagjain segítenek. Tudnék mondani családi példát is, amikor pont a magyar nem segített, míg a zsidó igen.
2022. jún. 1. 17:23
 16/17 A kérdező kommentje:

Mint említettem a modern pszichológia csak annyira modern, hogy már az ókor közepén is ismerték a módszereit.

A modern relaxáció, amit sok magánpszichológus meleg szívvel ajánl, egy részről a buddhizmus különböző irányzatainak a meditációs gyakorlataiból, másrészről a kereszténység szemlélődő/meditatív imáinak felépítéséből, harmadrészről a hindu jógából/szúfi révületből/kabbalista tanokból/hasonló régi vallási irányzatok gyakorlataiból ered.

Szóval szerintem álszentég azt mondani, hogy a vallási eszközök nem használnak. Vannak olyan pszichiáterek és pszichológusok, akik archaikus pszichoterápiás módszereknek tekintik a vallások különböző formáit.

2022. jún. 1. 17:36
 17/17 A kérdező kommentje:

#13.

Én sem tolerálom semennyire az antiszemitizmust, ahogy a többi vallásellenességet sem.

"Úgy látszik, a buddhizmus itteni képviselői antiszemiták, remélem a többi nem."

Konkrétan egy világvallás hazai követőire aggatsz negatív jelzőket.

De már ezelőtt is írtál negatív megjegyzéseket más válaszolóknak.

2022. jún. 1. 17:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!