A Tóra (Mózes 5 könyve) vagy a Talmud szövege volt hamarabb? Szóval a kérdés az, hogy melyik szöveg tartalmazza a 100% igazságot, melyik az eredeti?
Melyiket tanulmányozzam, ha szeretném az eredeti zsidó vallást, kultúrát, történeteket, szabályokat megtanulni és megérteni.
Olvastam, hogy a Talmud a legfontosabb műve a zsidó vallásnak, azonban vannak eltérések a Talmud és Mózes 5 könyve között (magyar, angol keresztény Bibliába), ezért szeretném a hozzáértőktől megtudni, hogy melyik szöveg az eredeti.
Előre is köszönöm a segítséget!
Személyes véleményem szerint nem Jézus volt a Messiás, de a kérdés nem is erről szólt. Teljesen feleslegesen írtad/másolatad be a hitvédelmi írásaidat, mert a Kérdező nem arra volt kíváncsi, hogy Jézus-e a Messiás.
Akkor egy kis tudományos alátámasztás az ie. 607-el kapcsolatban. (A holdfogyatkozások megállapítása segít kiszámolni, amit a jelenlegi csill. tudom. alátámaszt!) De a Bibliai próféciák még inkább!
Kedes Kérdezõ!
Sajnos, elõbb nem tudtam, de remélem még elolvasod.
Tegyünk egy kis rendet, bár többen helyesen írták a lényeget: elõbb a Tóra (Mózes 5 könyve), sokkal késõbb a Talmud .
Részletesebben:
A zsidó hagyomány szerint a Tóra azért Mózes 5 könyve, mert azt maga Mózes mesterünk írta I-ten szavai nyomán. A hagyomány szerint azt írta le, amit I-ten neki elmondott.
Mindez miután kivonultunk Egyiptomból, ami a agyomány szerint ie. 1300 körül történt. Mindenesetre a Tóra még a szkeptikusok szerint is ie. 600 elotti. Az ie elsõ évezred elsõ felében írták a TaNaKh ("Ószövetség") többi könyveit.
A Talmudot viszont kb isz 200 és 500 (talán 600) között írták le. Alapja a Mishna, melynek rendszerét rabbi Akiva dolgozta ki isz 100 körül, majd rabbi Jehuda HaNászi (Jehuda a Fejedelem) írta le 200 körül. Ugyanõ kanonizálta a Biblia könyveit. (kanonizálta: megállapította, mely könyvek tartoznak a Bibliába és milyen sorrendben).
A Mishna (=ismétlés) olyan szabályok gyüjteménye, melyeket bölcseink (az ókori rabbik) a Tórából vezettek le.
A Talmud ezeknek a megvitatását tartalmazza. A rabbik eszmecseréje során szinte minden és mindennek az ellenkezõje is szóbkerül.
A terljessé kedvéért: a Tórát mint íirtam, Mózesnek I-ten szavai nyomán le kellett írnia.
Csakhogy (a hagyomány szerint) I-ten a Szináj hegyén sokkal több tanításban részesítette Mózes mesterünket, de ezt a sokkal többet nem kellett leírnia, ezeket Mózes szóban adta tovább és szájhagyományként maradtak fenn egész a 2. századig, nem is volt szabad leírni. A szétszóratás miatt félõ volt, hogy feledésbe merül, ezért végül leírták,ez lett a Talmud.
Így érthetõ, hogy a Tóra teljes neve ÍRÁSBELI tan, a Talmudé SZÓBELI tan. A Talmud terjedelme csknem 6000 nagyméretû fóliáns (egy-egy kb 3-4 oldalnak fele meg) a Tóra mindössze kb 200 oldal.
Tóra a neten magyarul:
Hertz Biblia online és kommentár - [link]
Mozes ot konyve - Dr.Bernstein Bela forditása.pdf - [link]
Az EMIH honlapján:
[link] - Könyvtár - Biblia a Tóra Dr. Bernstein Béla(1868-1944) fordítása(1896), a Biblia többi könyve az IMIT régi fordítása(szintén 1896).
Keresztény bibliafordítások:
protestáns: [link]
katolikus: [link]
A Talmud néhánym könyvét az EMIH lefordította, azgt is az oldalukon találo a Könyvtárban.
+++
7 -16 ezek jehovások, illetve velük vitatkozó, de nem a kérdésrõl szólnak, nyugodtan átugorhatod.
Annyit azért megjegyzek Dániel kapåcsán, hogy könyvének12.(utolsó) fejezet every:
"8. Én hallottam ugyan, de nem értettem meg; és mondtam: Uram, mi ezeknek utólja?
9. Mondta: Menj, Dániél, mert bezárva, lepecsételve vannak a szavak a végnek idejéig."
Szóval Dániel nem értette, azt kata, hogy nem is fgja, de a jehovások biztos okosabbak. (GigaLoL)
A jw.org minden, csak nem tudományos. Erről ennyit.
De nem értem, minek offolsz itt Jézus messiási mivoltával meg i.e. 607-tel, amikor a kérdés NEM ezekről szól.
A Kérdező a zsidó vallással kapcsolatban tett fel kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!