Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Tóra (Mózes 5 könyve) vagy...

A Tóra (Mózes 5 könyve) vagy a Talmud szövege volt hamarabb? Szóval a kérdés az, hogy melyik szöveg tartalmazza a 100% igazságot, melyik az eredeti?

Figyelt kérdés

Melyiket tanulmányozzam, ha szeretném az eredeti zsidó vallást, kultúrát, történeteket, szabályokat megtanulni és megérteni.

Olvastam, hogy a Talmud a legfontosabb műve a zsidó vallásnak, azonban vannak eltérések a Talmud és Mózes 5 könyve között (magyar, angol keresztény Bibliába), ezért szeretném a hozzáértőktől megtudni, hogy melyik szöveg az eredeti.

Előre is köszönöm a segítséget!

2022. máj. 31. 12:37
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Személyes véleményem szerint nem Jézus volt a Messiás, de a kérdés nem is erről szólt. Teljesen feleslegesen írtad/másolatad be a hitvédelmi írásaidat, mert a Kérdező nem arra volt kíváncsi, hogy Jézus-e a Messiás.

2022. jún. 1. 11:22
 12/18 anonim ***** válasza:
Vajon Izrael babiloni fogsága mikor kezdődött?
2022. jún. 1. 11:23
 13/18 anonim ***** válasza:
19%

Olvasd:

[link]

2022. jún. 1. 11:24
 14/18 anonim ***** válasza:
0%

Akkor egy kis tudományos alátámasztás az ie. 607-el kapcsolatban. (A holdfogyatkozások megállapítása segít kiszámolni, amit a jelenlegi csill. tudom. alátámaszt!) De a Bibliai próféciák még inkább!

[link]

2022. jún. 1. 12:20
 15/18 anonim ***** válasza:
0%
14-nél. Ne az oldallal foglalkozz, mivel itt is össze lettek gyűjtve a tudományos megállapítások. Olvasd el inkább.
2022. jún. 1. 12:22
 16/18 anonim ***** válasza:
Ott inkább meg lettek hamisítva a tudományos megállapítások. Sajnos ez a babiloni szekta ezt műveli. Kiragad, átír számtalan idézetet más könyvekből. Korábban egyik kérdésnél sok példát mutattam rá, ha érdekel, ide is linkelhetek.
2022. jún. 1. 13:11
 17/18 anonim ***** válasza:

Kedes Kérdezõ!

Sajnos, elõbb nem tudtam, de remélem még elolvasod.

Tegyünk egy kis rendet, bár többen helyesen írták a lényeget: elõbb a Tóra (Mózes 5 könyve), sokkal késõbb a Talmud .

Részletesebben:

A zsidó hagyomány szerint a Tóra azért Mózes 5 könyve, mert azt maga Mózes mesterünk írta I-ten szavai nyomán. A hagyomány szerint azt írta le, amit I-ten neki elmondott.

Mindez miután kivonultunk Egyiptomból, ami a agyomány szerint ie. 1300 körül történt. Mindenesetre a Tóra még a szkeptikusok szerint is ie. 600 elotti. Az ie elsõ évezred elsõ felében írták a TaNaKh ("Ószövetség") többi könyveit.

A Talmudot viszont kb isz 200 és 500 (talán 600) között írták le. Alapja a Mishna, melynek rendszerét rabbi Akiva dolgozta ki isz 100 körül, majd rabbi Jehuda HaNászi (Jehuda a Fejedelem) írta le 200 körül. Ugyanõ kanonizálta a Biblia könyveit. (kanonizálta: megállapította, mely könyvek tartoznak a Bibliába és milyen sorrendben).

A Mishna (=ismétlés) olyan szabályok gyüjteménye, melyeket bölcseink (az ókori rabbik) a Tórából vezettek le.

A Talmud ezeknek a megvitatását tartalmazza. A rabbik eszmecseréje során szinte minden és mindennek az ellenkezõje is szóbkerül.

A terljessé kedvéért: a Tórát mint íirtam, Mózesnek I-ten szavai nyomán le kellett írnia.

Csakhogy (a hagyomány szerint) I-ten a Szináj hegyén sokkal több tanításban részesítette Mózes mesterünket, de ezt a sokkal többet nem kellett leírnia, ezeket Mózes szóban adta tovább és szájhagyományként maradtak fenn egész a 2. századig, nem is volt szabad leírni. A szétszóratás miatt félõ volt, hogy feledésbe merül, ezért végül leírták,ez lett a Talmud.

Így érthetõ, hogy a Tóra teljes neve ÍRÁSBELI tan, a Talmudé SZÓBELI tan. A Talmud terjedelme csknem 6000 nagyméretû fóliáns (egy-egy kb 3-4 oldalnak fele meg) a Tóra mindössze kb 200 oldal.

Tóra a neten magyarul:

Hertz Biblia online és kommentár - [link]

Mozes ot konyve - Dr.Bernstein Bela forditása.pdf - [link]

Az EMIH honlapján:

[link] - Könyvtár - Biblia a Tóra Dr. Bernstein Béla(1868-1944) fordítása(1896), a Biblia többi könyve az IMIT régi fordítása(szintén 1896).

Keresztény bibliafordítások:

protestáns: [link]

katolikus: [link]

A Talmud néhánym könyvét az EMIH lefordította, azgt is az oldalukon találo a Könyvtárban.

+++

7 -16 ezek jehovások, illetve velük vitatkozó, de nem a kérdésrõl szólnak, nyugodtan átugorhatod.

Annyit azért megjegyzek Dániel kapåcsán, hogy könyvének12.(utolsó) fejezet every:

"8. Én hallottam ugyan, de nem ér­tettem meg; és mondtam: Uram, mi ezeknek utólja?

9. Mondta: Menj, Dániél, mert bezárva, lepecsételve van­nak a szavak a végnek idejéig."

Szóval Dániel nem értette, azt kata, hogy nem is fgja, de a jehovások biztos okosabbak. (GigaLoL)

2022. jún. 1. 13:54
 18/18 anonim ***** válasza:
78%

A jw.org minden, csak nem tudományos. Erről ennyit.

De nem értem, minek offolsz itt Jézus messiási mivoltával meg i.e. 607-tel, amikor a kérdés NEM ezekről szól.

A Kérdező a zsidó vallással kapcsolatban tett fel kérdést.

2022. jún. 1. 20:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!