Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogy néz ki egy konfirmálás?

Hogy néz ki egy konfirmálás?

Figyelt kérdés
Hogy néz ki egy konfirmálás? Mit kell csinálni azon? Milyen kérdések lesznek? Mennyit kell tanulni?
2022. máj. 30. 21:46
 1/3 anonim ***** válasza:

Reformátusnak kereszteltek és konfirmáltam is.

Egy Káté c. könyvből kell megtanulni a válaszokat, amik a bibliával és a vallással függenek össze. Pünkösdkor van a konfirmálás. A fiatalok körbeállják az "Úr asztalát" és a lelkész felteszi nekik a kérdést a Kátéból. A fiatalok pedig sorrendben válaszolnak a kérdésekre. E ceremónia után jön az első ún. úrvacsora-osztás, amikor a lelkész a sorban álló embereknek átnyújt az úrvacsorázóknak egy kis darabka kenyeret, azt három ujjal fogadják el és a szája véve megrágják és lenyelik, mint Jézus megtöretett testét. Maradnak a sorban. Utána jön a bor felkínálása. Ekkor

egy kehelybe (láttam már kis pohárkába is - ez higiénikusabb - öntve) öntötten egy kortyot a szájba véve isznak belőle és visszaadják a lelkésznek a kehelyt v. pohárkát. A bor jelképezi Jézus kiontott vérét.

Részletesebben majd elmagyarázzák a hittan órákon. A r. katolikusoknál a hívők maguk nem így teszik. Ott a pap ostyát (mint Jézus megtöretett testét) felmutatva, azt a szájába veszi (nyelvére veszi) és elfogyasztja. A bort ugyancsak kehelybe öntve felmutatja mint Jézus kiontott vérét, iszik egy kortyot és folytatja a ceremóniát.

2022. máj. 31. 08:19
 2/3 anonim ***** válasza:

Szar. Komolyan. Keresztény kálvinista vagyok és lekonfirmáltam. Téved az előző mert pünkösd előtt egy héttel van. Mikor én jártam akkor úgy volt hogy előző év október elején beiratkozás és jártál szombatonként éves a konfirmációig kátéta, sasarnaponkent kellett menni istentiszteletre. Kátéóra 2 óráig tartott, egy órát a kántor tanított nekünk zsoltárokat meg dicséreteket ( nem tudom mi köztük a különbség, tán annyi hogy a dicséretnél nincs kottajel🤣🤣) a másik órat a pap jött be és ő magyarázott meg diktált amiket le kellett írjunk. Meg volt a heijdelbergi kátéskonyv amit ki kellett nyissunk és abból magyarázott. Mit tudom én melyik szombaton miket tanítottak meg hordták össze. Azt tudom hogy a helyi templom ( hamis mert azt hazudtak hogy Árpád kori közve katolikus templom volt és vejetlenul a reformátusokhoz került és a katolikusoknak nem volt temploma) történetét, a harangot meg a torony ( mert azt is lebontották aztán külön a templomtól építették fel, másodszor meg bomba érte) történetét is kellett tudjuk. Mikor jött a konfirmalas akkor utolsó kateoran mindenkinek kiszabta hogy pontosan melyik kérdéseket kell megtanulni a katkonyvből. Én sajnos 7 kérdést kaptam mert 13an konfirmáltunk. Vagyis 10 kérdést mert 3 bónuszkérdést tett fel amiből kettő a harang és egy a torony történetéről szólt. A helyi templom történelmét pontosan kellett tudjuk, míg a henderből csak azokat a kérdéseket vagyis válaszokat amiket megjelölt. Mikor eljérdezgeztek minket, hol az egyiket, hol a másikat akkor ki kellett menjünk a padból, féltérdre ereszkedjunk és a pap ránk tette a kezét. Ez volt 2003.

Emléklapot nem is adott a hülye pap hogy ott esküdjzbk megm. Én kértem de nem adta,majd csak 2013ban sikerült kicsikarni és azt is hibásan töltötte ki, minden adatok el van írva. Valaki megbolygatná, utánanézni rájönnek a dátumot hibákra és azt hinné le se konfirmáltam. Csak a fényképek egyedüli bizonyítékaim. Másik héten pünkösd volt akkor is külön ültünk fehér ruhában és nem tudom legelőször vagy legutoljára de mi külön vettünk urvacsit. És előtte is kérdezett a pap és azt kellett fejelni hogy elhisszük meg fogadjuk.

2022. máj. 31. 20:26
 3/3 anonim ***** válasza:
Ja, tényleg valami bizonyos fogás volt hogyan fogd a kekszet meg a kenyeret. De én sose úgy csináltam és azt se tudom hogy kell. Jobb kézzel ahogy tudtam elvettem őket. A borból ha finom volt 3 nagy kortyot is ittam, ha éreztem hogy rossz, úgy tettem mintha innék. Mintha imádkozni is kellett volna áldo....Úrvacsora előtt és után de én azokat sose tudtam és hallgattam. Ma se tudom.
2022. máj. 31. 20:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!