Hogy néz ki egy konfirmálás?

Reformátusnak kereszteltek és konfirmáltam is.
Egy Káté c. könyvből kell megtanulni a válaszokat, amik a bibliával és a vallással függenek össze. Pünkösdkor van a konfirmálás. A fiatalok körbeállják az "Úr asztalát" és a lelkész felteszi nekik a kérdést a Kátéból. A fiatalok pedig sorrendben válaszolnak a kérdésekre. E ceremónia után jön az első ún. úrvacsora-osztás, amikor a lelkész a sorban álló embereknek átnyújt az úrvacsorázóknak egy kis darabka kenyeret, azt három ujjal fogadják el és a szája véve megrágják és lenyelik, mint Jézus megtöretett testét. Maradnak a sorban. Utána jön a bor felkínálása. Ekkor
egy kehelybe (láttam már kis pohárkába is - ez higiénikusabb - öntve) öntötten egy kortyot a szájba véve isznak belőle és visszaadják a lelkésznek a kehelyt v. pohárkát. A bor jelképezi Jézus kiontott vérét.
Részletesebben majd elmagyarázzák a hittan órákon. A r. katolikusoknál a hívők maguk nem így teszik. Ott a pap ostyát (mint Jézus megtöretett testét) felmutatva, azt a szájába veszi (nyelvére veszi) és elfogyasztja. A bort ugyancsak kehelybe öntve felmutatja mint Jézus kiontott vérét, iszik egy kortyot és folytatja a ceremóniát.

Szar. Komolyan. Keresztény kálvinista vagyok és lekonfirmáltam. Téved az előző mert pünkösd előtt egy héttel van. Mikor én jártam akkor úgy volt hogy előző év október elején beiratkozás és jártál szombatonként éves a konfirmációig kátéta, sasarnaponkent kellett menni istentiszteletre. Kátéóra 2 óráig tartott, egy órát a kántor tanított nekünk zsoltárokat meg dicséreteket ( nem tudom mi köztük a különbség, tán annyi hogy a dicséretnél nincs kottajel🤣🤣) a másik órat a pap jött be és ő magyarázott meg diktált amiket le kellett írjunk. Meg volt a heijdelbergi kátéskonyv amit ki kellett nyissunk és abból magyarázott. Mit tudom én melyik szombaton miket tanítottak meg hordták össze. Azt tudom hogy a helyi templom ( hamis mert azt hazudtak hogy Árpád kori közve katolikus templom volt és vejetlenul a reformátusokhoz került és a katolikusoknak nem volt temploma) történetét, a harangot meg a torony ( mert azt is lebontották aztán külön a templomtól építették fel, másodszor meg bomba érte) történetét is kellett tudjuk. Mikor jött a konfirmalas akkor utolsó kateoran mindenkinek kiszabta hogy pontosan melyik kérdéseket kell megtanulni a katkonyvből. Én sajnos 7 kérdést kaptam mert 13an konfirmáltunk. Vagyis 10 kérdést mert 3 bónuszkérdést tett fel amiből kettő a harang és egy a torony történetéről szólt. A helyi templom történelmét pontosan kellett tudjuk, míg a henderből csak azokat a kérdéseket vagyis válaszokat amiket megjelölt. Mikor eljérdezgeztek minket, hol az egyiket, hol a másikat akkor ki kellett menjünk a padból, féltérdre ereszkedjunk és a pap ránk tette a kezét. Ez volt 2003.
Emléklapot nem is adott a hülye pap hogy ott esküdjzbk megm. Én kértem de nem adta,majd csak 2013ban sikerült kicsikarni és azt is hibásan töltötte ki, minden adatok el van írva. Valaki megbolygatná, utánanézni rájönnek a dátumot hibákra és azt hinné le se konfirmáltam. Csak a fényképek egyedüli bizonyítékaim. Másik héten pünkösd volt akkor is külön ültünk fehér ruhában és nem tudom legelőször vagy legutoljára de mi külön vettünk urvacsit. És előtte is kérdezett a pap és azt kellett fejelni hogy elhisszük meg fogadjuk.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!