Hazudni bűn, de hogyan kerülhető el?
Vannak olyan helyzetek, amikben a másik ember egyszerűen nem fogadja el az igazságot (nem érti meg, nem hiszi el, nem igazán tartozik rá de azért egy hétköznapi kérdés, amit fura lenne nem megválaszolni). Mit lehet tenni, ha az ember ilyen kérdéssel találkozik és kénytelen valami semmitmondó komilfó dolgot mondani, ami adott esetben hazugság?
sajnos az igazság mondása tényleg nem opció, mivel nem lenne lehetőség megtárgyalni a részleteket, de azok azonnali ítélkezést szülnek.
És ugyanígy furcsa és mindneki számára kellemetlen, ha valaki nem akarja megválaszolni a kérdést (mivel azzal lényegében meg is válaszolja.)

Nagyon jó kérdés, és mindannyiunknak szerintem ilyesmiken nagyon érdemes elgondolkozni.
Sokszor ugyan ilyesmibe futok én is.... semmitmondó válasz, vagy hallgatás az én nem túl jó megoldásom.

Sehogy...
Ha rossz az ember lelkiállapota akkor megesik de ez csak egyik bűn a sok közül

Kérdésre kérdés az én megoldásom.
HA kérdez így reagáj:
Nem mindegy?
Miért akarod tudni?
Ó, már megint ezzel jössz?
Ó, már megint az a téma?
Nem unod még ezt a témát?
Ó, miért is lenne egyszerű a válasz?
Tényleg szeretnéd tudni, van 2 és fél órád, hogy töviről hegyire elmagyarázzam?
De lehet a kijelentés is olyan , hogy nem hazudsz vele:
Pl.
Olyan bonyolult ez.
A valóságot úgysem tudod elképzelni, inkább nem magyarázom.
Úgyis kitalálod.
stb.
Szóval ha valamit nem akarsz elmondani, akkor nem kell elmondanod.
Köszönöm a válaszokat. Kerteleni szoktam, de ha forszírozzák, akkor mindig hazugság a vége.
Általában olyan egyszerű dolgokról van szó, mint mondjuk munkahely, vagy párkapcsolat. Egyik sincs tartósan, és mindkettő az első kérdések között szokott lenni. Nagyon fájdalmas pont az életemben, de tudom, hogy mi az oka a siekrtelenségnek, és folyamatosan keresem a jó megoldást. De nem egyszerű, mert okok és okozatok láncolatát kell kibogoznom. De mivel lassan 40 éves leszek, ezért óhatatlanul megítélnek ezek miatt és sokszor ehhez semmi kedvem. De a hazugság miatt utána mindig bűntudatom van.

Valahogy poénra kellene venned a kellemetlen kérdéseket. Pl. nekem ezt dobta be a gép - szlogent.
Fel kell pozitívba dolgoznod lelkileg a negatív dolgokat, hogy az örömödet ne lopja már el bármilyen is a körülményed.
Kérdeztem anno hasonló dolgokról Jézust és azt mondta, hogy mindenkinek más adatik.
Mivel van egy tanítás Bibliában, hogy mindenkor örüljetek, mindenekért hálát adjatok. Na, én ezt a vezérfonalat használom ilyen esetekben is, már csak azért is, hogy ne éljem meg rosszul lelkileg a számomra kedvezőtlen dolgokat, embereket.
Ez csak két példa volt, amik elég jelentősek, és egyúttal érthetőek is lehetnek (azok számára, akik voltak hasonló helyzetben vagy empatikusak). Alapjáraton egyáltalán nem vagyok boldogtalan, de azok a dolgok, amik boldoggá tesznek, ugyanilyen nehezen kommunikálhatók. Csak azokra például nem szoktak rákérdezni :)
De a tapintathiány miatt bármikor, bármilyen helyzet adódhat, amikor az ember valami gyors, komilfó hazugsággal rövidrezárná a témát. Akkor is, ha épp van munkája meg párja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!