Mik azok az indokok ami miatt káros vallásnak tartod a kereszténységet?
Na, ez a kérdés magában hordozza a választ, hogy rendesen félre vagy vezetve.
Különben Jézus a menyasszonyért fog visszajönni, nem a különböző szevezetekért.
Azokért, akik teljes szívvel szeretik és követik Őt.
Az, hogy valakik elestek a hit nemes harcában nem jelenti azt, hogy nem térnek, szabadulnak meg halálukig.
Megmondta Jézus, aki nincs velem ellenem van.
Szóval rossz csapatban játszol kedves kérdező.
A vallási szervezet azután alakul ki, miután a hívek közössége elkezd szerveződni. Közösségi léthez ez hozzátartozik.
Mostanában divat az egyéni vallásosság.
Ezzel viszont az a baj, hogy az egyéni hitéletben csak a saját érzéseidre tudsz támaszkodni, ill. a saját Biblia-értelmezésedre, ami nem csalhatatlan.
A mai emberhez el se jutott volna az evangélium üzenete, ha az ókorban nem alakult volna ki az a szervezett egyház, ami egyébként nem működött a legszerencsésebben (finoman szólva).
Nincs káros, rossz vallás.
Nincs épitő, jó egyház.
12
Egyetértek veled, a vallás nem egyenlő az egyházzal.
De:
"Ezzel viszont az a baj, hogy az egyéni hitéletben csak a saját érzéseidre tudsz támaszkodni, ill. a saját Biblia-értelmezésedre, ami nem csalhatatlan."
Az egyház Biblia-értelmezése szerinted csalhatatlan?
(ez egy valódi kérdés, nem provokálás)
Sziasztok
A valláskritikus válaszoló vagyok.
Néhány dolgot szeretnék azért tisztázni.
A valláskritikával kapcsolatban egyesekben talán kialakult az az elképzelés, valami istentagadó emberek foglalkoznak vele, hogy cáfolják az emberek hitét.
Nos, én nem vagyok istentagadó. Azt nem tudom megmondani, hogy Isten létezik-e. De azt a nézetet képviselem, hogy számos hamis istenkép van forgalomban, akár a vallásokra, akár az egyéni elképzelésekre gondolunk.
A valláskritika éppenséggel az isteni igazság felé is vihet minket, ha lehámozzuk a sok hamis elképzelést. Persze nem állítom, hogy tévedhetetlen vagyok, egy szóval sem mondom, hogy nálam az igazság.
A kereszténységről - főleg a modern kereszténységről - nincs jó véleményem.
De azt elismerem, hogy a kereszténységnek voltak nagy gondolkodói, kiemelkedő alakjai. Pl. Szent Ágoston, Tertullianus, Aquinói Szent Tamás.
Üdv.
"Az egyház Biblia-értelmezése szerinted csalhatatlan?
(ez egy valódi kérdés, nem provokálás)"
Nem gondolom. Inkább azt akartam mondani, hogy sokan, akik egyéni hitet követnek, másokon kérik számon az egyéni értelmezésüket, hisz úgy gondolják, hogy közvetlenül Isten sugallta nekik az adott értelmezést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!