Járnak nekem szabad napok munkában vallás alapján? Törvényszerűen? Ha mondjuk nekem máskor van Húsvétom vagy Karácsonyom, kötelező e cégnek Budapesten adni nekem szabadnapokat?
Nem.
Kötelezően az országban hivatalos vallás ünnepeit kapod meg, illetve néhány országban tartani is kell.
Szabadságot viszont vehetsz ki, és akkor húsvétolhatsz, amikor jónak látod.
Cserébe a mi húsvéti ünnepünk meg extra szabadnap számodra.
Én azért megértelek. Az ortodoxoknak most lesz a húsvét, ugyanolyan joguk van lélekben felkészülni, pihenni. De hivatalosan a magyar állam jogszabályban tételesen felsorolja, hogy melyek a munkaszüneti napok. Németországban van amúgy úgy, hogy a sövetségi államonként eltér, hogy mik a munkaszüneti napok (Bajorország katolikus, így ott a katolikus ünnepek, a protestáns többségű tartományokban meg a protestánsok).
Aztán, ha rugalmas a cég, akkor megegyezhetsz vele. Én találkoztam már olyannak, hogy egy multicégnél a muszlimok péntek helyett vasárnap jöttek be dolgozni.
"Az állami ünnep ugyanis éppen attól állami"
Állami ünnep 1 van Magyarországon, augusztus 20-a. Ezen kívül 2 nemzeti ünnep, március 15. és október 23.
Húsvét, pünkösd, mindenszentek és karácsony egyházi ünnepek. A munkaszüneti napokat ezeken a napokon törvény biztosítja.
Kérdező! A munkaszüneti napokat a Munka Törvénykönyve szabályozza, a munkáltató az abban foglalt munkaszüneti napokat köteles fiyelembe venni.
@ "Állami ünnep 1 van Magyarországon,"
Hatalmas lángelme lehetsz. Az állami ünnep alatt az álmilag is támogatott, az államilag is elismert ünnepeket értettem.
"Hatalmas lángelme lehetsz. Az állami ünnep alatt az álmilag is támogatott, az államilag is elismert ünnepeket értettem."
Hogy te mit értettél, azt te tudod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!