Aki katolikus papnak tanul, annak meg kell tanulnia beszélni latinul, illetve olvasni ógörögül és héberül?
Nem vagyok képben a papok pontos oktatásával, de biztos vagyok abban, hogy az egyetemen meg kell tanulniuk az eredeti bibliai nyelveket is (a latinban nem vagyok biztos, hogy kötelező-e).
Ismertem egy katolikus papot, akivel időnként beszélgettem, ő beszélte a bibliai nyelveket.
Ezen a nyelvtanuló oldalon (ahol bibliai görögről van szó) egy katolikus pap a moderátor, értelemszerűen tud görögül:
Szerintem a Katolikus Egyházban azért alap, hogy a papjaik képzettek legyenek, és tudják nézni az eredeti bibliai szöveget is, ha szükséges.
De majd a katolikusok kijavítanak, ha esetleg tévedek
(egy agnosztikus).
Az Ószövetség nyelve nagy részben héber, kis részben áram (a jövényszavakat most nem számolom ide).
A zsidók nyelve viszont a babiloni fogságban váltott át héberről áramra, mivel Babilonban arámul ha jól tudom, beszéltek. Nem valószínű tehát, az áramból alakult volna ki a héber. Inkább a kettő egy rokonnyelv.
Inkább a latint, de ma már közel nem beszélnek/értenek úgy, mint régebben. Illetve valamennyi ógörög is van. Régebben mind a kettőt azért komolyabban tanították. Egy 60 éves pap ismerősöm mondta, hogy ha görögöt kell fordítania, akkor inkább elviszi egy 80 éves paptársához, mert ők még rendesen tanulták.
A héber úgy tudom, hogy választható. De ebben nem vagyok biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!