Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Római katolikusok, febr....

Római katolikusok, febr. 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén szoktatok misére menni?

Figyelt kérdés

2022. jan. 31. 11:38
A kérdező szavazást indított:
Igen, minden évben.
Általában igen.
Nem.
11 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:
Csütörtökön Szent Balázs napja. Láttam a tévében az egyik Váradi templom miséjén hogy lesz Balázs áldás. Azt meg kéne nézni mert azt mondta a pap hogy megóv a megfazasrol. Hátha a koronavírustol is megóvja engem.
2022. jan. 31. 15:38
 2/9 anonim ***** válasza:
58%
Gyertyaszentelő az parancsolt unnep.
2022. jan. 31. 15:42
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem, gyertyaszentelő nem parancsolt ünnep a katolikus egyházban (lehet, hogy ortodoxoknál igen):

A magyar egyházban - a vasárnapokon és vasárnapra eső ünnepeken kívül - jelenleg az alábbi napokon kötelező a szentmisén való részvétel és - lehetőség szerint - a munkaszünet:

január 1-jén,

január 6-án,

augusztus 15-én,

november 1-jén és

december 25-én.

[link]

2022. jan. 31. 18:35
 4/9 A kérdező kommentje:
3-as jól írja, a Gyertyaszentelő nem parancsolt ünnep, legalábbis a római katolikusoknál, viszont a görögkatolikusoknál igen, így a 2-es ebben az esetben jól tudja. De igazából mindegy, szerintem szép ünnep, így amikor én tudok, elmegyek aznap misére. :) (Római katolikus vagyok.)
2022. jan. 31. 20:35
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Az Ortodoxoknál pirosbetus ünnep és az kötelező. A szent Balázs nem ünneplik az ortidixoknde a magyar gorogkatolikusok igen. Nálunk Nagyváradon csak román nyelvű gorogkatolikusok vannak.
2022. febr. 1. 07:48
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Római rítusban nem kötelező ünnep, de egyébként ajánlott, mert szép.

Nálunk van, hogy hétköznap csak reggel van mise, így aki dolgozik, az nem tud elmenni. De van olyan templom, ahol ezen a napon van este is. Ha odaérek, akkor elmegyek.

2022. febr. 1. 11:14
 7/9 Blackice75 ***** válasza:
A bibliában hol találok rá erre az ünnepre ?
2022. febr. 7. 14:04
 8/9 anonim ***** válasza:

#7:

[link]

2022. febr. 7. 17:06
 9/9 Blackice75 ***** válasza:

Ez nem a biblia és nem is Péter találta ki ezt a pogány ünnepet, Péter héber izraelita volt , és az Atya választott népéhez tartózott, nem egy valláshoz!

Ezek mind hazugságok!!!

2022. febr. 7. 19:04

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!