Szerintetek miről mondjak le indén az adventi böjtben? Ti miről fogtok?
Én gondolkodom az interneten. Ben Shapiro mondta valahol, hogy sábeszkor nem internetezik, és hogy segít a belső világra koncentrálni, és nem kell mindent az interneten tomboló azonnal gerjedő hírfolyamokon keresztül figyelni.
Szerintem van abban valami, hogy a kevesebb internetezés jobbat tenne nekünk. De ebbe benne van az is, hogy nem az az első, ha mondjuk valamire várok, hogy veszem elő a telefont, hogy nyomkodjam. Mármint ez lenne a lényeg, mert most nem ez van 😅
Démonok szerint:
- ima
- levegő
- szeretteid
- kötelességeid
Szerintem:
Nem feltétlen kell lemondanod semmiről. Többet használ, ha nem magadtól veszel el, hanem másoknak adsz.
Ha viszont szeretnél lemondani valamiről, akkor annak legyen célja és értelme és tiszta szívvel tedd! Ha káros szenvedély, akkor azt javaslom, hogy ne csak erre az időre add fel.
Ha nem tetszik a válaszom, akkor:
- finom ételekről, italokról
- internet, tv, zene, hobbi
- mosakodás
Ezzel közelebb leszel Istenhez?
#1.
Köszi! :-) Sok sikert hozzá! Isten áldjon!
#2.
A lemondás, az önmegtartóztatás, a böjt nagyon fontos része volt már régen is a kereszténységnek. Jézus, maga az Isten egyik személye is böjtölt a sivatagban, illetve böjtölt azokért is, akik bűnösök voltak, szóval az összes emberért. A modern ember gyakran él vágyainak, világi örömeinek, mókuskerekének a rabjaként, úgy, hogy Istent alig látja szívesen az asztalánál. Keresztényként eleve rossz irány, ha valaki minden vágyát próbálja minél jobban kiélni, de ezekben a böjti időszakokban ajánlatos egy kicsit a bűnbánatra, a bűnökért való vezeklésre, elégtételek teljesítésére, az ünnepre való testi, lelki megtisztulásra, illetve magára Istenre koncentrálni.
Számomra ezért (is) nagyon szimpatikus az ortodox kereszténység. Náluk a mai napig is fontos hagyománya van ezeknek az elmélkedő időszakoknak, ahogy Jézus idejében is fontos szerepe volt a vallási ünnepek előtt történő magunkba fordulásnak, meditatív imádkozásnak, bűnökért való vezeklésnek.
A világi örömök, a mókuskerék, olyan dolgok, amelyek elválasztanak minket Istentől. Ha már úgyis ott van az a millió szürke hétköznap, akkor legalább most, ha már sajnos máskor nem is, oda kellene egy kicsit figyelni a rohanó anyagi dolgok helyett, egy kicsit a misztikus, természetfeletti dolgokra is. A lelkünkre, az istenkapcsolatunkra, magára Istenre.
Isten áldjon! :-)
#5.
Az amúgy is súlyos bűn, tehát kerülendő, nem csak böjtök alkalmával. Viszont jó alkalom egy-egy böjti időszak egy bűn feletti győzedelmeskedés elkezdésére. Én is szoktam le már vagy legalább hagytam abba huzamosabb ideig több fajta bűnt is úgy, hogy egy adott böjtben elkezdtem, akkor már kitartottam az ünnepi időszak végéig, aztán utána észrevettem, hogy már nem is nagyon érzek vágyat rá, szóval végleg abbahagytam és maximum néha estem bele utána, ahhoz képes, hogy előtte napi többször cselekedtem helytelenül.
Szerintem lemondhatnál arról, hogy a böjtödet adventhez (vagy más naptári eseményhez) kötöd. Elmagyarázom. Az ószövetségben volt a böjt a naptárhoz kötve. Most már az újszövetség alatt élünk, és azt látom a Bibliában, hogy Jézus óta, az életünk eseményeihez és a saját magunk állapotához, vagy embertársainkért közbenjárva az ő állapotukhoz kötjük a böjtölést.
Például Jézus tanítványai nem böjtöltek, amíg Jézus velük volt. A farizeusok a szemükre is vetették ezt, hogy ők, a farizeusok és Keresztelő János tanítványai (aki az utolsó ószövetségi próféta volt), gyakran böjtölnek, de Jézus tanítványai nem. Jézus azt mondta, hogy nem böjtöl a násznép sem, ha velük a vőlegény. Vagyis kb. arra célzott, hogy ha Isten közel van hozzám, és emiatt minden örömteli, reményteli, minden könnyen és jól működik, akkor minek böjtölni? "De ha elvétetik tőlük a vőlegény, akkor majd böjtölni fognak." Mindig jönnek olyan időszakok az életben, amikor kihívások vannak, csalódás van, össze vagyok zavarodva, nehéz kitartani, nehéz tűrni, Isten távolinak tűnik stb. akkor jó böjtölni. De ez egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek adventre meg nagyböjtre esik.
Ez a sok kőbe vésett emberi hagyomány, ami pl. a római katolikus egyházban van, elég jól hozzá tud járulni az élet kiöléséhez egy közösségből. Például az év minden vasárnapjára előre be van vésve, hogy milyen bibliai szakaszokat kell felolvasni, és azokról kötelező prédikálni a templomban. De mi van akkor, ha annak a keresztény közösségnek valami egész más lelki-szellemi szükséglete van azon a héten? Az egész nem flexibilis, nem adoptálható a körülményekhez. Nem jó a vallásos cselekedeteinket függetleníteni az életünktől.
Tehát ha én böjtölni fogok advent folyamán, akkor nem az advent miatt fogok, hanem akkor, ha felmerül valami szükséglet vagy fontos kérés, amiben ezzel kifejezem Istennek, hogy nagy szükségem van az ő segítségére. Én a magam részéről legtöbbször úgy szoktam böjtölni, hogy 1-2 napig nem eszem semmit. Ez úgymond a klasszikus böjt. De tudok olyanokról, akik valamilyen kedvenc ételükről vagy időtöltésükről mondanak le egy időre.
A bűnökből való megtérés (nem pedig a vezeklés) egyik előfeltétele annak, hogy valakit Isten elfogadjon, és befogadjon Krisztusba, azaz az illető kereszténnyé váljon. Ha valaki folyamatosan bűnben él, és kereszténynek gondolja magát, az önámítás. Ettől függetlenül böjtölhet az is, aki bűnben él, biztos nem fog ártani neki. Ha meg kereszténynek gondolta magát, hátha a böjt hatására rájön, hogy becsapja magát, és megtér.
üdv Stefán
3- as, nekem pont az nem szimpatikus az ortodoxokban hogy 40 napig böjtölnek karácsony előtt mert Mózes is böjtölt a Sínai hegyen. Hiába olvasom mert románul nem értem és ezért fél nem tudom fogni mi köze van a tízparancsolat hatásának Jézus várásához. Jézus megint hízott 10 parancsot vagy mi? Nagyon nem keresztény dolog és nem biblikus ez az ortodox böjt. Volt valami írva románul a végén mi köze van Mozesnek Jezushoz de nem értem mert a nyelvet nem tudom, addig értettem hogy Mózes bojtolesere emlékeznek. De mondom hogy nem isteni dolog mert Jézus születését hogy várjuk annak nincs köze ahhoz hogy Mózes Varga a 10 patancsolatot a Sínai hegyen. Tudom hogy böjtölt de a Karácsonyhoz semmi köze.
Már a húsvéti nagybojtjuket inkább megértem.az ortodoxokban mert Jézus 40 napig böjtölt a pusztában. Annak van értelme de ez nem isteni eredetű.b
#7.
Badarság egy csomó rész belőle. Keresztelő Szent János, mint ószövetségi próféta... Jézus, mint aki nem böjtöl... Böjtölő farizeusok... Megkeresztelt, Jánost követő farizeusok...
Ahhoz hogy valaki felismerje a valótlan, Bibliával ellentétes állításokat ebben a szövegben, nem is kell teológiai tudás, elég ha tanult nem is középiskolai, hanem legalább általános iskolai szinten történelmet.
Néha érdemes lenne olvasgatni a Szentírást is!
Először is Keresztelő (Szent) János újszövetségi próféta volt, Jézus kortársa, de már Jézus első megnyilvánulásai előtt is prédikált a Megváltóról. Másodszor Jézus böjtölt a sivatagban, erre tanította tanítványait is, illetve közbenjárva böjtölt azokért az emberekért, akiket a bűneik távol tartanak Istentől. Harmadszor János egy szegény, természetben élő, vándorprédikátor volt, minden bizonnyal hasonló életet folytatott, mint a szerzetesség. Negyedszer a farizeusok általánosságban írástudó gazdagok voltak, az ókori izraeli társadalom egyik felső rétegéből, akik csak a külsőségekben voltak vallásosak.
Annyiban van igazad, hogy böjtölni nem csak akkor lehet, amikor bizonyos dátumok vannak. Sőt, az képmutatás, ha valaki csak akkor böjtöl. Viszont ünnepek előtt ajánlott (pl.: nagyböjt és advent), mivel ez egy megtisztulás, egy a bűnökért való vezeklés (felajánlom Istennek azt az időt, amiről lemondok, illetve elégtételt teljesítek az elkövetett bűnökért) az ünnep előtt.
#8.
Mondjuk mert nem azért böjtölnek, mert Mózes is böjtölt a törvényadásnál, hanem mert Jézus is böjtölt, valamint a tanítványok is és a böjtölés fontos egy nagyobb ünnep előtt, mivel így, megtisztulva lehet méltóan ünnepelni az ünnepet. A törvényadás ünnepe a judaizmusban sávuot, amihez a legközelebb eső keresztény ünnep a pünkösd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!