A keresztény vallást egyre jobban elhagyó "Nyugati civilizációnak" lesz még valamilyen esélye (a közelebbi vagy távolabbi jövőben) valamiféle vallási/szellemi megújulásra, vagy teljesen elmerül a szekularizációban, ateizmusban?
Akozott is kulonbseget kell tenni, hogy vannak olyan istenhivok, akik az egyhazak tanitasat elfogadjak es a vallast gyakoroljak.
Ennel tobben vannak, akik hisznek Istenben, de az egyhazat megkerulve teszik. A legtobb kereszteny olyan kereszteny, aki nem jar (rendszeresen) templomba, de hisz.
Vannak olyanok is, akik keresztenyek es jarnak templomba, de azert a pozitiv gondolkodas hatalma, az asztrologia, a kulonfele keleti gyogymodok es filozofiak is az eletuk resze.
Europaban, minel fejlettebb egy tarsadalom, ez annal inkabb ez az egyen szintjere kerult, es nehez statisztikailag kovetni.
Ugyanakkor ez kiszamithatatlan is - a jarvany kitorese ota Nyugaton is rengetegen kezdtek Istenben hinni es a hitben megnyugvast keresni. Ido kerdese, hogy kideruljon, hanyan maradnak tartosan a hitnel kesobb.
No6
en az 5 vagyok
Teljesen jogos, amit felvetsz. :-D Nemigen rezonal ez egy mai modern kereso ember lelkere.
De sok hivo fogja fel a Bibliat szimbolikusnak, es egyhaztol vagy adott paptol / lelkesztol is fugg, mennyire tudja a mai vilagban ertelmezhetove tenni.
Valoban zavaro lenne, ha csak egy tobbszorosen korbe- es melleforditott regeszeti leletcsomobol, az okori Kelet felfogasaban irodott levelekbol, szent iratokbol ismerhetnenk meg a vallas torvenyeit es Isten lenyeget.
De a keresztenyseg vagy 2000 eve dominans vallas Europaban is, es nagyon sokat tettek hozza europai gondolkodok, filozofusok, muveszek, tanitok, igy nemcsak az okori zsidok tortenetere tamaszkodik.
Masok meg, ha belegondolsz, milyen elannal ugranak fejest az indiai tobbezer eves bolcsessegekbe vagy az aztek hitvilagba, az egzotikussag sokakat vonz.
Az a helyzet, hogy az ateisták körében a legalacsonyabb a születési ráta, még a nyugati országokban is, ahol eleve katasztrofálisan alacsony, még ezekben az országokban is alul maradnak a vallásos emberekhez képest, ezért van az, hogy hiába egyre több az ateista, a lakosság arányát tekintve nem növekszik ilyen ütemesen a számuk.
Ahogy már előttem is írták, a nagy világvallások és a történelmi egyházak hanyatlanak, de nem maga a vallásosság, gyarapszik a New age-s vallási mozgalmak követőinek száma.
Minden esetre én személy szerint nem tudom elképzelni, hogy amíg lesznek a világon vallásos emberek, hogy ne legyen köztük keresztény. Továbbra is a kereszténység a legnagyobb vallás, Dél-Amerikában, fekete Afrikában és meglepő módon Ázsiában is exponenciálisan növekszik a hívek száma. És ha a születési rátákat is figyelembe vesszük, Európa és Észak-Amerika együtt sem versenyezhet még önmagában sem az említett három közül egyikkel sem.
Az lessz majd a vicc, ha a jövőben a full ateista európai lakosság szélső jobbja azon fog fröcsögni, hogy a bevándorlás miatt újra többségbe kerülnek a keresztények. 😂
"Szerintem itt sátánista, ateista meg iszlám megújulás lesz. "
Utóbbi szó szólóját halottátok.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!