Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha pap lennél, és valaki...

Ha pap lennél, és valaki meggyónná neked, hogy egy iskolában élesített, időzített bombát helyezett el, akkor mit tennél?

Figyelt kérdés

a gyónási titokra hivatkozva nem szólnál róla, és hagynál meghalni több ezer embert, vagy megszegve a gyónási titok szentségét és inkább megmentenél több ezer embert?

+ ha az illető elmondaná neked, hogy még rengeteg helyen tervez hasonló mészárlást, azt is hagynád?

2010. szept. 4. 11:17
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
100%
Al-kaida terror szervezetre gondolt, hogy majd az megy jósolni? A kérdező ilyen iskolai magányos ámokfutót írt le szerintem. Aki meggyónja előtte az tuti elmebeteg, bár az is aki nem, ha ilyeneket csinál.
2010. szept. 4. 11:45
 12/38 anonim ***** válasza:
100%
hát szerintem, aki már gyilkolt az esélyes, hogy fog ezért ha az ügyben intézkedik akkor is megelőzhet dolgokat, szerintem
2010. szept. 4. 11:46
 13/38 anonim ***** válasza:
100%

akkora hozzá nem értésről tanuskodnak ezek a "kérdések"...

a következő a teológiailag és egyházjogilag helyes teendő: amikor ilyet hall a pap a gyóntatószékben, a következőt mondja: elégtételül most szépen bemegyünk a plébániára és előttem felhívod a rendőrséget

ha erre a gyónó nem hajlandó, nincs feloldozás, nincs érvényes gyónás

ha nincs érvényes gyónás, nincs gyónási titok!

2010. szept. 4. 11:49
 14/38 A kérdező kommentje:

"akkora hozzá nem értésről tanuskodnak ezek a "kérdések"..."

lehet. nemrég kérdeztem, hogy meddig terjed a gyónási titok, és többen azt írták, hogy semmiképp se adhat ki infókat, akkor se, ha az emberi életekbe kerül.

emiett tettem ki ezt a kérdést is, mert már sok furcsaságot tapasztaltam az egyházaktól, és már ezen sem lepődöm meg.

2010. szept. 4. 11:53
 15/38 anonim ***** válasza:
94%
Szerintem ilyenkor minden normális ember leszarná a gyónási titkot és megmentené az embereket.
2010. szept. 4. 12:09
 16/38 anonim ***** válasza:
95%
Ha mondjuk ezer gyerek élete forogna kockán, hát én bevállalnám a pap helyében a kiátkozást... különben úgyis a pokolra jutnék a hitem szerint, így viszont egyrészt megmenthetem őket, másrészt biztos vagyok benne, hogy ilyen esetben eltekintenének ettől a "bűnömtől".
2010. szept. 4. 12:15
 17/38 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem e gyónásban benne van az értelmes megbánás.1. Aki elmebeteg, az képes erre. Nem.

2. Nem is menetené fel amúgy sem, mert ha megbánta volna a tettét, és annak súlyát, nem gyónni ment volna először, hanem hatástalanítani a bombát.

Szerintem ilyenkor a papot semmi nem kötelezi a titokartásra, mert valószínű, hogy bolond az illető, nem csak úgymond tájékozatlan.

2010. szept. 4. 13:28
 18/38 anonim ***** válasza:

kicsit mást jelent...:)

Mégegyszer:

*Szerintem a gyónásban benne van az értelmes megbánás.1. Aki elmebeteg, az képes erre? Nem.

+ még fel is világosíthatja ezekről, menjen hatástalanítani, és ne tervezgessen hasonlókat, mert akkor nem lehet feloldozni, ha ugye ez volt a szándéka eredetileg...

Amúgy az egész szituáció elég nagy képtelenség úgy, ahogy van. Max egy bolond csinálhat ilyet.

2010. szept. 4. 13:46
 19/38 anonim ***** válasza:

"többen azt írták, hogy semmiképp se adhat ki infókat, akkor se, ha az emberi életekbe kerül."

Minden állampolgárra vonatkoznak a magyar törvények!

2010. szept. 4. 14:01
 20/38 A kérdező kommentje:

" Max egy bolond csinálhat ilyet."

de bolondok sajnos vannak.

2010. szept. 4. 14:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!