Ha pap lennél, és valaki meggyónná neked, hogy egy iskolában élesített, időzített bombát helyezett el, akkor mit tennél?
a gyónási titokra hivatkozva nem szólnál róla, és hagynál meghalni több ezer embert, vagy megszegve a gyónási titok szentségét és inkább megmentenél több ezer embert?
+ ha az illető elmondaná neked, hogy még rengeteg helyen tervez hasonló mészárlást, azt is hagynád?
akkora hozzá nem értésről tanuskodnak ezek a "kérdések"...
a következő a teológiailag és egyházjogilag helyes teendő: amikor ilyet hall a pap a gyóntatószékben, a következőt mondja: elégtételül most szépen bemegyünk a plébániára és előttem felhívod a rendőrséget
ha erre a gyónó nem hajlandó, nincs feloldozás, nincs érvényes gyónás
ha nincs érvényes gyónás, nincs gyónási titok!
"akkora hozzá nem értésről tanuskodnak ezek a "kérdések"..."
lehet. nemrég kérdeztem, hogy meddig terjed a gyónási titok, és többen azt írták, hogy semmiképp se adhat ki infókat, akkor se, ha az emberi életekbe kerül.
emiett tettem ki ezt a kérdést is, mert már sok furcsaságot tapasztaltam az egyházaktól, és már ezen sem lepődöm meg.
Szerintem e gyónásban benne van az értelmes megbánás.1. Aki elmebeteg, az képes erre. Nem.
2. Nem is menetené fel amúgy sem, mert ha megbánta volna a tettét, és annak súlyát, nem gyónni ment volna először, hanem hatástalanítani a bombát.
Szerintem ilyenkor a papot semmi nem kötelezi a titokartásra, mert valószínű, hogy bolond az illető, nem csak úgymond tájékozatlan.
kicsit mást jelent...:)
Mégegyszer:
*Szerintem a gyónásban benne van az értelmes megbánás.1. Aki elmebeteg, az képes erre? Nem.
+ még fel is világosíthatja ezekről, menjen hatástalanítani, és ne tervezgessen hasonlókat, mert akkor nem lehet feloldozni, ha ugye ez volt a szándéka eredetileg...
Amúgy az egész szituáció elég nagy képtelenség úgy, ahogy van. Max egy bolond csinálhat ilyet.
"többen azt írták, hogy semmiképp se adhat ki infókat, akkor se, ha az emberi életekbe kerül."
Minden állampolgárra vonatkoznak a magyar törvények!
" Max egy bolond csinálhat ilyet."
de bolondok sajnos vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!