Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha elmondom katolikus papnak,...

Ha elmondom katolikus papnak, hogy öngyilkos akarok lenni, akkor hogyan fog reagálni?

Figyelt kérdés
Azért papnak, mert előtte meggyónnék, bár nem igazán hiszek istenben.
2021. okt. 30. 20:17
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
75%

Szia, ha hiszel, akkor elmondom, hogy Isten nem akarja, hogy öngyilkos legyél. Nincs az az ember vagy dolog, ami miatt érdemes lenne öngyilkosnak lenni. Feledkezz bele a munkádba vagy egy könyvbe, hallgass zenét a te stílusodnak megfelelően. Vagy pedig fordulj Istenhez, aki meghallgatja tőled, hogy milyen szörnyű az élet, és hogy ő milyen kegyetlen, hogy elítél, ha öngyilkos leszel. Egy kicsit vársz, majd nyugalmat kapsz.

Ha nem hiszel, akkor elmondom, hogy bármely módszert választasz, mindig nagyobb annak az esélye, hogy nem halsz meg, hanem csak beszerzel egy súlyosabb sérülést, amitől még rosszabb lesz a helyzeted. Bekerülsz a zárt osztályra, kapsz egy gondnokot, aki berak egy intézetbe. Mindezt ijesztésként mondom. Kell ez neked? Nem kell.

2021. okt. 30. 22:28
 12/22 anonim ***** válasza:
87%

Miért akarsz meghalni? Mi rossz az életedben, vagy mi nincs benne?

Ha rossz is, miért kell meghalni?

2021. okt. 31. 00:13
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

"#7 Nem hiszek istenben. Az ábrahámita vallások istenében biztosan nem. Nem hiszem, hogy a zsoltárok segítenének. Anthony de Mello szellemisége áll hozzám messze a legközelebb, de az inkább buddhizmus, mint kereszténység..."

Anthony de Mello, buddhizmus, tao, sztoicizmus, ezek mind szép filozófiák, de nem tudnak megtartani komoly nehézségek esetén. Hiányzik belőlük Isten. A gondviselő, személyes Isten. Én se lennék már az élők sorában ha nem jövök rá.

Feltételezem, még nem vagy túl idős, változhatnak a dolgok. Főleg ha a hozzáállásod változik és a középpontra rátalálsz.

"Az ember előtt ez a választás áll: vagy úgy fogja föl magát, mint aki szabad az egész világmindenségtől és csak Istentől függ; vagy pedig Istentől szabad, s ekkor a mindenkori körülmények rabjává válik." Luigi Giussani

2021. okt. 31. 10:59
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Az élet értelme lehet például a család, egy hivatás, de maga az Istennel való kapcsolat is. Utóbbi nem zárja ki előbbieket, de önmagában is elegendő.
2021. okt. 31. 11:02
 15/22 anonim ***** válasza:
61%

„Anthony de Mello, buddhizmus, tao, sztoicizmus, ezek mind szép filozófiák, de nem tudnak megtartani komoly nehézségek esetén. Hiányzik belőlük Isten. A gondviselő, személyes Isten."

Csak azért hiszel Istenben, mert ettől jobban érzed magadat. Komfortot ad. Értelmet ad az életednek. Logikátlan az egész. Egy állítás nem lesz igaz csak azért, mert szeretnéd, hogy igaz legyen, vagy mert jobban éreznéd magad tőle. Isten nem lesz valóságos csupán azért, mert szükséged van rá. Gondviselő. Na persze. Hagyja, hogy az emberek éhínségben, betegségekben, háborúkban, természeti katasztrófákban haljanak meg. De azért mégis gondviselő.

2021. okt. 31. 12:19
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

„Csak azért hiszel Istenben, mert ettől jobban érzed magadat. Komfortot ad.”

Az istenhitem szellemi keresés eredménye. Kerestem az összefüggéseket, 16 éves koromtól kezdtem könyvtárba járni olvasni ilyen témában. Plusz saját élettapasztalataim is voltak. Mielőtt megtértem nagy rajongója voltam a Tao Te Kingnek, és éles helyzetben kellett rájönnöm, hogy ezek nem tartanak meg a nehézségekben.

Ez egy misztikus dolog, amikor az ember felfedezi Isten létezését. A gondviselést. Ezt nem tapasztalja mindenki, csak aki rátalál, vagy Isten talál rá, nem tudom hogy működik. Jeremiás azt írja, „megtaláltok engem, mert teljes szívetekből kerestetek”.

János evangéliuma 3. fejezetben mondja Jézus, „A szél fú, a hová akar, és annak zúgását hallod, de nem tudod honnan jő és hová megy: így van mindenki, a ki Lélektől született.”

Lélektől születettség azt jelenti felismered Isten létezését, és hogy gondot visel, arról, aki Őt keresi.

Azért ajánlottam a Zsoltárokat mert én is azok olvasásakor fedeztem fel a gondviselő Istent.

Abban igazad van, hogy első ránézésre ezen a világon nem látszik, hogy a Teremtője jó. De ez azért van mert megromlott a világ. "De új eget és új földet várunk, az ő ígérete szerint, amelyben igazság lakozik". Zsoltárok szerint a szelídek öröklik földet és a gonosz megsemmisül, nem lesz többé.

Van értelmes alapja a keresztény hitnek. Az egyik alapja Jézus feltámadása, a másik az általa beteljesített próféciák. Dér Katalin: Próféciák a Messiásról (Kairosz Kiadó)

Illetve ha elolvasol egy Újszövetséget, feltűnik Jézus tanításainak különleges szellemisége. S persze a csodák is igazolják Jézust.

2021. okt. 31. 12:46
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

#15, épp most olvasok Senecát (Seneca prózai művei II), nem rossz amiket ír, de 1000x értékesebb egy Zsoltárok könyve.

Seneca Isten nélkül, csak moralizálni tud. És hogy a nehézségeket, igazságtalanságot stb. viseljük el mint az élet részét, mert az a lelkileg erős, akit ezek nem rendítenek meg. Ez a moralizálás kevés. Éles helyzetben.

2021. okt. 31. 12:50
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
Nekem leírhatod a problémáidat privátban, ha gondolod.
2021. okt. 31. 16:37
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Paphoz is mehetsz, bár a gyóntatás nem erről szól...

Vannak viszont az Egyháznak ilyen irányú szolgálatai, ahol fel vannak készülve ezekre a krízishelyzetekre. Ha segítséget kérsz, akkor inkább itt próbálkoznék:

[link]

Ők minden hétköznap nyitva vannak, Pesten a Mária utcában (nem tudom hova valósi vagy). De az elérhetőségnél írják, hogy skype-on is lehet beszélgetni.

Vagy a Budai Irgalmasrendi Kórháznak is van lelkigondozó szolgálata.

2021. okt. 31. 16:50
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

Csatlakozom az elottem szolohoz.

Maradj velunk, kerlek!

Sosem tudod, mi tortenik - amig elsz, addig még tortenhet.

Ha a pszichiater, lelkisegely stb. nem jott be, akkor nyugodtan menj el paphoz. Nem feltetlenul gyonni, csak hatha tud valamit mondani.

Ha az elozo valaszban leirtak nem jonnek be, mehetsz a reformatus egyhazhoz is:

"A Református Telefonos Lelkigondozás reggel nyolc órától éjjel egy óráig az ország egész területéről, mobil- és vezetékes telefonról egyaránt ingyenesen hívható a 06-80-296-844, valamit a 06-1-201-0011 számon. Skype-on este 9 órától éjjel 1 óráig a lelkigondozas1 néven érhető el a szolgálat."

Ha ez sem, kerhetsz idopontot reformatus lelkesszel beszelgetesre, a hozzad legkozelebbi templom lelkeszi irodajaban (telefonon vagy emailen). A reformatus szeretetszolgalat talan azon is tud segiteni, amivel kuzdesz (lakashiany, magany, munkanelkuliseg, betegseg, gyasz - nem irod, mirol van szo), vagy legalabb eliranyit valahova.

Meg ha nem is jott be elsore, probald meg egy parszor még a lelkisegelyt vagy a pszichiatert. Illetve pszichologust (!) Vannak kozottuk is nagyon jok meg abszolut nem jok. En is jartam mar igy, hogy lelkisegely 1: "ebben nem tudok segiteni". Lelkisegely 2 (ugyanaz a problema): 40 perces lelkes tanacsadas, a vegen egy pszichologus elerhetosege, mindez az ejszaka kozepen.

Neha, meglepo modon, egy megerto, empatikus haziorvos is sokat tud segiteni, legalabb elindulni. Tobbfele emberrel, elethelyzettel talalkozik, mint egy pszichiater - ugyanez vonatkozik a papokra. A papok nagyon meg tudjak lepni az embert, mennyire kepben vannak (csak legyen eleg ideje meg joindulata), es nem kell Istenben hinned, hogy segitseget kerj. Ugyanugy nem kell Istenben hinni a ref. lelkisegely szolgalathoz.

Probald meg!

2021. okt. 31. 22:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!