Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények válaszát várom: ...

KZitus kérdése:

Keresztények válaszát várom: Vajon csak egy igaz vallás létezik? Miért fontos megtudni az ezzel kapcsolatos igazságot?

Figyelt kérdés

„MIKÉNT csak egy a Krisztus, úgy egy az Ő teste is, egyetlen a menyasszonya is: »Egyetlen egy a katolikus és apostoli Egyház«” (Dominus Iesus).

Ezekkel a szavakkal foglalta össze Joseph Ratzinger, katolikus bíboros az egyházának azt a tanítását, hogy csak egy igaz vallás létezhet. Ez a vallás, vagyis „Krisztus egyetlen Egyháza . . . [a] katolikus Egyházban létezik” — mondta a bíboros.

#Isten, vallás, igazság
2021. szept. 27. 09:42
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
19%
Ja, igen van még egy vallás ami szintén ugyan olyan fontos! A bűn vallás. Amikor megvallod Istennek a vétkeidet. Személyesen.
2021. szept. 28. 05:09
 12/36 anonim ***** válasza:
77%

Igazából ez nem olyan fontos kérdés. Ez egy teljesen posztmodern felfogás, hogy van a vallásoknak, a világnézeteknek valamiféle piaca, ahonnan az ember majd kiválogtja, hogy neki mi szimpatikus, és a vallásoknak meg az a dolguk, hogy versengjenek az emberek kegyeiért, hogy melyik igazabb vagy erősebb. Hogy az embernek az lenne a feladata, hogy mondjuk összeveti és mérlegre teszi a kereszténységet, az iszlámot, a buddhizmust stb. és eldönti, melyik igaz és melyik nem.

De ez szerintem nagyjából lényegtelen. Ha én mondjuk keresztény vagyok, miért kéne figyelembe vennem, hogy a világ másik felén mit gondolnak az emberek a transzcendensről? Csak azért, mert a média, meg az internet, meg

a kultúrantropológusok és vallástörténészek megosztják velem? Rendben van, tudomásul veszem, de az én életemre zéró relevanciája van. Ezt úgy mondom, hogy én amúgy egész nyitott vagyok más hagyományok megismerésére, de mondjuk ha buddhizmusról olvasok, nem érzem kihívásnak a keresztény identitásom ellen, hogy valakik mást gondolnak.

Ha mondjuk az első keresztényeket nézzük, a legtöbbjük tisztes római polgár volt, akik betartották a törvényeket, és nem utaztak megbotránkozásban, nem azzal győzködtek senkit, hogy a másik nézet hibás volna, egyszerűen csak alternatívát nyújtottak. Pál leveleiben sem a rómaiak/görögök/egyiptomiak istenei ellen beszél, hanem Jézus Krisztus mellett.

2021. szept. 28. 11:33
 13/36 anonim ***** válasza:
55%

A Biblia 2 útról, azaz "imádati formáról" beszél. Figyelmedbe ajánlom a Máté 7. fejezetét, egyrészt a 13,14 verseket a keskeny és a széles útról, valamint a folytatásban a 16-23 verseket.

Ezek szerint csak egyetlen, Isten által helyeselt, ún. "igaz vallás" létezik, az összes többi a másik kategóriába, a "hamis vallásba" tartozik.Nézd meg, mit mond Krisztus, az Úr a 7:22,23-ban:"Sokan mondják majd nekem azon a napon :Uram, Uram, hát nem a te nevedben prófétáltunk, űztünk ki démonokat és tettünk sok csodát? De én akkor ezt mondom nekik: Sohasem ismertelek titeket távozzatok tőlem ti gonosztevők"

Ezek szerint a látszólagos csodatételek sem bizonyítják, hogy az lenne az igaz vallás, amiben ezeket véghezviszik! A keskeny és széles útról szóló tanítása pedig azt mutatja meg, hogy a népszerű, könnyen "járható" vallási utak szintén nem az igaziak, mert az igaz vallást, a "keskeny utat" kevesen találják meg és nehéz azon az úton járni. Nem népszerű, megvetik, kigúnyolják a követőit a többiek, sok lemondással jár, ha azt választjuk - de ez visz az élethez és Krisztushoz.

Az, hogy mi, az egyes vallásokhoz tartozó emberek mit gondolunk a saját vallásunkról, az teljesen mindegy. Hiába tartom én egyedül igaznak a sajátomat, nem ez számít. Ez még nem teszi valóban igazzá. Isten ls Krisztus az, aki már előre megmondta, a Bibliában leíratta, milyen fajta imádati formát fogadnak el, mi legyen a hitünk alapja és hogyan éljünk annak megfelelően. És ez nem változik a korral,divattal stb. Isten örök és "nem változik, mint az árnyék" Jakab 1:17

Nekünk nem aszerint kell "vallást választanunk" , hogy szerintünk melyik lehet az igaz, vagy nekem melyik tetszik stb. Azt kell megkeresni, Isten melyiket fogadja el.Ehhez pedig a Bibliát és nem a millióféle vallást kell alaposan megismerni.

János 17:3 "Az jelenti az örök életet, ha megismernek Téged, az egyedüli igaz Istent, és akit elküldtél, Jézus Krisztust."

2021. szept. 28. 11:38
 14/36 A kérdező kommentje:

olvasd el kérlek figyelmesen a kérdést.

2021. szept. 28. 15:02
 15/36 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Így értem én is.

Itt a legtöbben a saját elképzelésüket írták le az igaz vallással kapcsolatosan. Az természetes, hogy van erről nézetünk, véleményünk.

De ahogyan írtad is, nem mi nézetünk a mérvadó ebben: inkább az, amit Isten mond, gondol a vallásgyakorlatunkról. Az, pedig le van írva a Bibliában. Ahogyan Ádámék is azért haltak meg, mert ragaszkodtak a saját elképzeléseikhez, úgy ma is hasonló helyzetben vagyunk. Krisztus éppen ezért mondta:"Az örök élethez az szükséges, hogy megismerjenek téged, az egyetlen igaz Istent, és azt, akit elküldtél, Jézus Krisztust." János 17:3 Tehát a pontos ismeret nélkülözhetetlen az igaz vallásgyakorlás felismeréséhez - Krisztus szavai szerint.

2021. szept. 28. 15:11
 16/36 anonim ***** válasza:
100%

"De ahogyan írtad is, nem mi nézetünk a mérvadó ebben: inkább az, amit Isten mond, gondol a vallásgyakorlatunkról. Az, pedig le van írva a Bibliában. Ahogyan Ádámék is azért haltak meg, mert ragaszkodtak a saját elképzeléseikhez, úgy ma is hasonló helyzetben vagyunk."

Ezzel nekem csak az a problémám (noha kimenetét tekintve egyetértek), hogy egyebünk sincs, mint nézeteink és elképzeléseink. Minden dolog, ami ér minket, nézetekké képződik bennünk. Tegyük fel, hogy a Biblia igazat ír, és mégis eltérő értelmezések tartoznak ehhez az egyetlen igazsághoz, akkor abból nekem nem az jön ki, hogy mindenki téved, és nekem igazam van, hanem, hogy komoly probléma van az ember értelmező funkcióival, éshogy ez a probléma nem korlátozódik meghatározott személyekre, hanem az emberiségre nézve egységesen jelen van.

Márpedig akkor meg kell kérdőjeleznem a saját nézeteim helyességét, hisz lehet, hogy épp én látom rosszul a dolgokat. Vagyis nem az az elsődleges kérdés, hogy hol van az igazság, hanem az, hogy egyáltalán képes vagyok-e felismerni azt, és mit kell tennem, hogy képessé váljak rá.

2021. szept. 28. 18:59
 17/36 anonim ***** válasza:

"De ahogyan írtad is, nem mi nézetünk a mérvadó ebben: inkább az, amit Isten mond, gondol a vallásgyakorlatunkról"

Na de az, hogy te milyen istenben hiszel, és hogy milyen gondolkodást társítasz hozzá, az is a te nézeted.

2021. szept. 28. 19:17
 18/36 anonim ***** válasza:
50%
#16 pontosan igaza van. Az összes Bibliát olvasó felekezet azt mondja hogy az ő vallása a az igazi, ők értelmezik egyedül helyesen a Bibliát. Krisztus nem kozossegekért halt meg meg intézményekért. Hanem személyesen érted! Csak az egyén megváltható. Ha tiéd ez az igazság akkor a te vallasod igaz.
2021. szept. 28. 20:08
 19/36 anonim ***** válasza:

13# és kérdező

Azt állítani hogy a ti vallásotok az IGAZI és a keskeny ÚT, azzal azt állítjátok hogy ti vagytok a Krisztus. Jézus mondta világosan. Ő az ÚT az IGAZSÁG és az élet. Senki sem mehet az Atyához csak általa. És igen rettentő fontos ismerni alaposan a Bibliát hogy ráismerjünk a hazugságra. Az igazság elferdítésére.

2021. szept. 29. 06:44
 20/36 anonim ***** válasza:
#13 És mi van a fogyatékos emberekkel akik nem tudnak a keskeny uton járni mert nem értik amit beszélsz nekik? ők elkárhoznak?
2021. szept. 29. 07:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!