Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van itt olyan, aki vallásos,...

Van itt olyan, aki vallásos, de évek óta nem gyónt? Miért?

Figyelt kérdés
2021. szept. 6. 11:29
 1/9 Kései Sirató ***** válasza:
70%
Nem minden vallásos katolikus, pl. reformátusoknál nincs gyónás. Ennek oka az, hogy a gyónásnak nincs bibliai alapja.
2021. szept. 6. 11:31
 2/9 anonim ***** válasza:
58%

Hogyne lenne, attól, hogy te nem ismered. Luther szerint például nagyon hasznos és Biblikus a gyónás, amit érdemes gyakorolni is rendszeresen.

2021. szept. 6. 11:34
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
És hol van leírva, hogy kell gyónni egy papnak?
2021. szept. 6. 12:08
 4/9 anonim ***** válasza:
53%

2

Az evangelikusoknal van is gyonas (amit Luther alapitott).

A reformatusoknal (amit Kalvin alapitott) nincs gyonas. A lelkesz barmikor elbeszelget veled es kiontheted a lelked, csak nincs "beszentelve" arra, hogy hivatalosan a bun alol feloldozzon. Es az egesz beszelgetesnek nincs liturgiaja.

2021. szept. 6. 13:37
 5/9 anonim ***** válasza:
36%

Azér az csúnya dolog, ahogy átveszik a papok Isten szerepét megbocsátás tekintetében.

A gyónás pedig ezért van, hogy különböző emberek különböző emberi szabályok által azt mondthassák Isten helyett, hogy meg van bocsátva.

2021. szept. 6. 13:46
 6/9 anonim ***** válasza:

A "vallásos" kifejezés azt jelenti, hogy valaki rendszeresen gyakorolja a vallását, tehát a vallása által előírt szabályok keretei szerint él. Ebben az értelemben véve nincs olyan vallásos ember - ha a vallása ezt előírja -, aki ne gyónna.

Más dolog a hit. Lehetnek számtalanon olyanok, akik hívő embernek vallják magukat, de a vallásukat nem gyakorolják. Azok meg miért gyónnának? Ők hisznek egy "felsőbbrendű" létezésében, és úgy gondolják, ha egyszer majd valakinek számot kell adni, akkor majd Neki számot adnak, de a velük egylényegű, ugyanolyan halandó és esendő embernek miért kellene beszámolniuk a vallás értelmezése szerinti "bűneikről"?

2021. szept. 6. 14:19
 7/9 anonim ***** válasza:
A gyónásnak hogyne volna bibliai alapja. Az apostolok meg Jézus is bűnöket bocsátottak meg a betegek gyógyítása mellett. Gondoljuk meg hogy ők tudták a bűnöket de a pap nem tudja azért kell meggyónni és ugye a pap Isten felkentje. A penitencia nekem mint református aki elég furcsa hogy mi alapján megy. Ha az ember tudja melyik bűnre mi a penitencia de az egyházában nincs gyónás akkor Istennel is meggyonhatja gondolatban és aztán elmondja a bűnei megfelelő penitenciát? Isten figyelembe veszi mindig az ember körülményeit.
2021. szept. 6. 14:40
 8/9 anonim ***** válasza:
67%

Sajnos te egyáltalán nem ismered a Bibliát :(

2021. szept. 6. 16:04
 9/9 Prókátor ***** válasza:
95%
Volt egy időszakom, amikor évekig nem gyóntam. Jártam misére, mert a szüleim elvárták, volt liturgia ami meg is érintett, de az áldozást nem tartottam fontosnak, és ezért nem is gyóntam. Amikor valami megváltozott bennem, akkor viszont már fontosnak tartottam hogy elmenyjek gyónni, és arra rendesen fel is készüljek, és végre áldozhassak.
2021. szept. 6. 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!