Ateisták és keresztények! Mit gondoltok erről az idézetről?
Meg vagyok róla győződve, hogy az emberek azért hiszik, hogy nincs Isten, mert azt kívánják, hogy bárcsak ne lenne. Nehezükre esik hinni Istenben, miközben bűnben élnek, ezért Isten létezésének tagadásával nyugtatgatják a lelkiismeretüket."
Charles H. Spurgeon (1834-1892), angol prédikátor.
Az meg senkit nem érdekel. A Biblia szerint a Föld lapos, meg még egy millió másik butaság is van benne.
A valóságot nézd. A valóságban 10 ateistából 9 nem istentagadó.
Ostobaságnak tartom, mert a saját környezetemben látom, hogy sokkal tisztább és "keresztényibb" életet élek, mint sok hívő ismerősöm. Ha van is Isten, nincs mitől tartanom vagy szégyenkeznem, mert nem követtem el olyan bűnt, amit ne követne el az hívők 90%-a. Egyenes utam lenne a Mennyországba (ami egyébként elég unalmasnak tűnik).
Sose neveltek hívőnek, részben ezért se lettem az. Másrészt nem látom, hogy a keresztény vallás miben lenne más, mint a buddhizmus vagy bármelyik másik hit. Miért lenne igazabb Isten, mint Odin? Miért pont ezt higgyem, amikor több ezer másik vallás létezik szinte ugyanazokkal az ígéretekkel?
Harmadrészt, bár van némi tiszteletem a a kereszténység felé (nagyrészt a számtalan művészeti alkotásnak, amit neki köszönhetünk), de sok benne a képmutatás és a számomra taszító gondolat. Nem vagyok buddhista, de rendszeresen járok buddhista templomba, mert az ottani légkör sokkal nagyobb lelki békét nyújt számomra.
>-<
ez pontosan az, amikor nem néz meg valaki valamilyen anyagot, csak azt szajkózza, amit hallott, sok ateista szajkózza a maga történelem-hamisítását, amit az emberek elhisznek, mert igaznak hangzik.
Az új ateisták magabiztosan hirdetik intellektuális, etikai, sőt politikai győzelmüket; de a mi szemszögünkből nézve csak annyira veszélyesek, mint a fekete lovag a Gyalog Galopp című Monty Python filmből. "
Peter S. Williams.
Ja, már megint az "új ateistás" kérdező.
Na, hát neki hiába magyarázunk.
Nincs "új" meg "régi" ateista. Az ateisták mind különböznek, de nem az ateizmus miatt.
Az új ateizmus nem olyan, mint a régi. Az új ateizmus sohasem fogja már befogni a száját, nem fog a békesség kedvéért úgy tenni, mintha az egyházak, szekták sokszor nem a hatalmat kiszolgáló bűnszövetkezetek lennének. Nem fogunk úgy tenni, mintha a vallás önmagában tiszteletre méltó dolog lenne. Mi a hitet, az irracionalitást, az elnyomó, bigott, fundamentalista nézeteket támadjuk. Az embereknek van méltóságuk, a nézeteiknek nincsen” – áll a Magyar Ateista Társaság egyik idézett blogbejegyzésében. A társaság elnöke Waldmann Tamás.
Akkor most mi van?
Nem létezik "új ateizmus".
Ilyen csak akkor létezhetne, ha valamiben mást hirdetne - NEM az ateista, hanem az ateizmus - mint a régi.
Ateizmus egy létezik, és kész.
Nincs új és nincs régi változat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!