Hogy kell megtérni?
Én megigazulásnak nevezném a "megtérés" helyett. De ezt még sosem tudtam kiejteni vallási köreimben, mert nem hagyták helyben az elméleteimet.
Ui: eléggé szűk látókörű ismeretségek ezek. A "megtérés" szerintem nem más, mint a hazatérés a teremtőhöz - azaz az elhalálozás, megsemmisülés.
Szia
Ha valaki szeretné elnyerni Isten tetszését, akkor néhány további lépést meg kell tennie. „Tanúsítsatok . . . megbánást, és térjetek meg, hogy eltöröltessenek a bűneitek” — mondta Péter apostol Cselekedetek 3:19. A megbánás azt jelenti, hogy az ember őszintén sajnálja, amit tett. Ha valaki erkölcstelenül élt, akkor nyilván illő, hogy megbánást tanúsítson, de erre akkor is szükség van, ha valaki erkölcsileg viszonylag tiszta életet élt. Vajon miért? Azért, mert minden ember vétkezik, és rászorul Isten megbocsátására a Róma 3:23; 5:12 szerint. Mielőtt valaki elkezdi tanulmányozni a Bibliát, nem tudhatta, mi Isten akarata. Akkor hogyan is élhetett volna teljesen összhangban az akaratával? Éppen ezért van szükség megbánásra.
A megbánás.
A megbánást megtérésnek kell követnie. Nem elég sajnálkozni. Hátat kell fordítani korábbi életvitelnek, és szilárdan el kell határozni, hogy mostantól azt teszed, ami helyes. A megbánás és a megtérés előfeltétele a keresztelkedésnek.
A megtérés az nem azonos a meghalással.
Jézus tanítása:
"Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban!"
Nem a haláluk után hittek, hanem a megtérésük, visszatérésük után.
A megtérést mindig Isten kezdeményezi, amelyre a bűnös ember válaszol. Isten kezdeményezése nélkül nem lehet megtérni Istenhez.
A megtérés nem, de a hazatérés a teremtőhöz, azonos az elhalálozással.
Nekem egészen más megtapasztalásaim voltak valamikor Istennel, mint a legtöbbeknek - ezért nem láttam értelmét részletezni sehol az élményeimnek.
Röviden arról van szó, hogy az ember átadja az irányítást az élete felett Istennek. Eddig magad körül vagy más teremtmények körül forgott az életed, ezeket imádtad. Megérted, mit tett érted Jézus a kereszten (helyetted halt kínhalált), és azzal válaszolsz, hogy elfogadod őt Úrnak és Krisztusnak (felkent királynak). Vagyis úgy döntesz, hogy ezentúl szolga leszel és alattvaló leszel. De nem akárkié, Jézusé, aki Úr, de kegyelmes és igazságos úr. Ha az ő akaratát teszed, akkor ő elvezet a Mennyországba.
A megtérés megmutatkozik ún. gyümölcsökben: elhagyod a bűnt és a rosszat, és elkezded a jót tenni. De nem azért, mintha a jó cselekedeteid elegendőek lennének az üdvözülésedhez, hiszen akkor minek halt meg Jézus? Egyedül az ő vére üdvözít. Hálából teszel jót, azért mert megismerted Isten jóságát irántad, és hiszel benne, hogy Isten megváltott Jézus által. Mellesleg Isten abban gyönyörködik, azt kedveli, amikor hiszel benne, az ő szeretetében, és ettől vezérelve éled az életedet, szeretve Istent, a hittestvéreidet és minden embert, beleértve az ellenségeidet is. Hiszen te is Isten ellensége voltál, mielőtt megtértél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!