Mi tortenik kresztelkedeskor?
Pontosan ennyi történt, amit leírtál, semmi több.
Azt mondja a Biblia, hogy "ami nem hitből van, az bűn."
Isten a bemerítkezést a megtérés és a hit gyümölcseinek megtermése után rendelte el.
"Amikor megkereszteltek nagyon kicsi voltam, annyira emlekszem csak hogy vizet ontottek a fejemre."
Te akkor a világ egyik csodája lehetsz, ha emlékszel néhány hónapos korodban történtekre. Egyébként víz mellett olajjal is megkeni a keresztelendő homlokát.
Melyik felekezet szerint vagy megkeresztelve?
Pl. a katolikus keresztelés menete fent van a neten, de szerintem a református, evangélikus is, ha rákeresel.
Nyilván némi változás lehet a menetében, ha pl. szentmise keretén belül van a keresztelés.
A reformátusnál azt mondják: " x (keresztneved, pl. Péter): keresztellek téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, ámen." Háromszor egy kis vizet löttyint a fejedre egy kancsóból, amikor mondja, hogy Atya (víz) Fiú (víz) Szentlélek (víz). A keresztszulőd tartott a karjában, ölében. A kisbaba fejét a keresztelő edény fele kell tartani, így a víz vissza is hullik az edénybe.
En református keresztanyuka vagyok, kisbaba volt a keresztlányom.
Kérdezd meg a keresztanyukádat, ha jóban vagytok, hogy mesélje el, biztos szívesen elmondja!
6-os vagyok
Egyébként az egyház szerint az átörökített bűnt mossa le ezzel a keresztvíz, amivel mindenki születik.
Még annyit érdemes tudni, hogy a református keresztelő a legtöbb történelmi egyházban érvényes (katolikus, evangélikus, ortodox stb.). Tehát ha valami miatt felekezetet szeretnél váltani, akkor megkeresztelni már nem kell téged újra. Es más országokban is érvényes.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!