Szerintetek a Szentlélek Csak az Atyától ered vagy a Fiútól is?
Mint református sok mindenben nem értek egyet az Ortodoxokkal, de Ebben az egy dologban egyetértek. Én is hiszek meg vallom hogy a Szentlélek csak és kizárólag az Atyától ered.
1. Isten teremtett minden látható és láthatatlan dolgot, köztük Jézust és a Szentlelket is, ugyanis a Niceai Credoba benne van.
2. Mikor Jézus megkeresztelkedett meg nem volt Üdvözítő és az Atya galamb formájában elküldte a Jordán folyó hoz a Szentlelket és Isteni megszólalt hogy Ő az én fiam.
Tehát a Szentlélek csak az Atyától ered mert Ő küldte le galamb formájában mikor Jézus megkeresztelkedett a Jordán folyóban. És ez régebben volt mint mikor Jézus küldte a tanítványok rá a Szentlelket és a Bibliában mindig aregebbi dolgot vesszük alapul.
Az ortodoxok is így mondják: Az Atyától a Fiú által.
Tehát ők sem zárják ki a Fiút a Szentlélek kiáradásából.
De akkor mi az magyarul hogy Tatăl purcede mert nem értem románul? Lehet az hogy csak az Atyától ered.
Először én se hittem mert mint református úgy tanultam hogy mind a kettőtől ered. De aztán ahogy gondolkozom hogy a Jordánhoz is Isten elküldte a Szentlelket akkor az nem eredhetett Jezustol mikor még csak akkor keresztelkedett. Meg a Hiszekegyben is van egy olyan hogy minden látható és láthatatlan dolognak teremtoje az Isten és ebbe tartozik Jézus és a Szentlélek.
"Meg a Hiszekegyben is van egy olyan hogy minden látható és láthatatlan dolognak teremtoje az Isten és ebbe tartozik Jézus és a Szentlélek."
Nem tartozik bele....
Nem nagyon tud itt senki románul, ez egy magyar fórum.
Ez az ortodox hiszekegy:
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden látható és láthatatlan dolgoknak Teremtőjében;
és az egy Úr Jézus Krisztusban, Istennek egyszülött Fiában, aki az Atyától minden időknek előtte született; a Világosságtól való Világosságban, igaz Istentől való igaz Istenben, aki született és nem teremtetett, aki egylényegű az Atyával és aki által mindenek lettek; aki miérettünk, emberekért és a mi üdvösségünkért leszállt a mennyekből és megtestesült a Szent Lélektől és Szűz Máriától és emberré lett; aki keresztre feszíttetett miérettünk Poncius Pilátus idejében, és szenvedett és eltemettetett, és feltámadott a harmadik napon az Írások szerint; és felment a mennyekbe és ül az Atyának jobbján;
és újból eljő dicsőséggel, ítélni élőket és holtakat, és az Ő Országának nem lesz vége;
és a Szent Lélekben, Úrban és Éltetőben, aki az Atyától ered, akit az Atyával és Fiúval együtt imádunk és dicsőítünk, aki a próféták által szólott.
Hiszek egy, szent, egyetemes és apostoli Egyházban.
Egy keresztséget vallok a bűnök bocsánatára.
Várom a holtak feltámadását és az eljövendő örök életet. Ámin.
Ki van írva hogy a Szentlélek az Atyától ered, olvassátok el. Ők úgy tartják nem úgy ahogy az első válaszoló írta. Az ortodoxok vagy át Atyát,vagy a Fiút vagy a Szentlelket nem hiszik el de mint a Jehova tanúi hogy nem ismerik a Szentháromságot. Olvassátok el.a hiszekeggyuket.
Kérdező, ez nem az "ortodox" hiszekegy, hanem a Niceai-Konstantinápolyi hitvallás (amit egyaránt vallanak az ortodoxok, a katolikusok, de a történelmi protestáns felekezetek is, csak ők kevésbé szokták imádkozni ezt a formát). Világosan benne van, hogy sem Krisztust, sem a Szentlelket nem teremtette az Atya. A Fiú az Atyától született az idők kezdete előtt, született, de NEM teremtmény, mivel az Atyával egylényegű.
Amire te itt rákérdezel, az az úgynevezett "Filioque"-vita. "Filioque" szó jelenti azt, hogy "és a Fiútól". Ezt a betoldást később tették bele nyugaton (egyébként az erősödő eretnekségek miatt, amit tagadták Krisztus egylényegűségét az Atyával), szóval az ortodoxok igazából az önkényes betoldás miatt nem fogadják el. Az náluk is a hit tárgyát képzi, hogy a Szentlélek származásában a Fiúnak is része van, hiszen hiszen "mindaz, ami az Atyáé, az a Fiúé is." (Jn 16,15)
Amikor bizonyos ortodox egyházközösségek egyesültek Rómával, akkor pl. a pápa megengedte nekik, hogy nem kötelező a "filioque"-t beletenniük a hitvallás szövegébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!