Mi történik ha eggyik bűnt megbánod de a másikat valamiért nem rudod mert nem tudsz róla?
Szia
Amiről nem tudok, azt meg sem tudom bánni.
Ennek vannak árnyalatai.
Konkrét példával könnyebb lenne kifejteni a gondolatomat.
"Különben elég lenne csak elégetni az összes Bibliát, hogy feledésbe menjen. Nem?"
Lelkiismereted attól még megmaradna.
De az meg emberenként változik.
Tudnod kell, mit tettél és ha tudod, mi a bűn (tiltott cselekvés), akkor tudomásodnak KELL lennie bűnözésedről.
.
"A törvény nem tudása nem mentesít a büntetés alól!"
Értem mit kérdezel. Ha a másik dologról nem tudod hogy az bűn volt amit meg kéne bánjál de elkövetted.
Nem úgy van a katolikus gyónásnál hogy csak az számít bűnnek amit tudva cselekszel? Vagyis amiről tudatosan tudod hogy bűn de megcsinálod vagy belemerülsz? Amiről nem tudod hogy az bűn azt az Isten nem bünteti meg, legalábbis nem akkor. Hanem miután rájössz hogy bűn volt és még nem bántad meg. Én református vagyok de láttam egypár katolikusok telenivellat meg olvasgattak itt ott erről a gyónasi dologról.
Gyónásban tételesen azokat a bűnöket kell felsorolnod, amelyekre emlékszel. Ha kihagysz belőlük szándékosan, mert például szégyelled, akkor nem nyersz bűnbocsánatot a gyónás által.
Ha elfelejtettél valamit, az nem számít kihagyásnak, viszont, ha fel tudod idézni később, akkor meg kell említeni az aktuális gyónásban.
Van egy másik dolog: ha valamiről korábban úgy gondoltad, hogy nem bűn, de később úgy gondolod, hogy az, akkor a korábbi gyónásaid érvényesek, viszont az újabb gyónásaidban az új gondolkodásmódodnak megfelelően meg kell említened.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!