Elmondjam gyónás során hogy férfiként férfival voltam együtt, mit fog szólni a pap, milyen penitenciára számíthatok?
Mondd el, erről szól a gyónás.
(Feltéve, h megbántad, és ha többször igyekszel nem elkövetni.)
A pap nem ítélkezni van ott, hanem segíteni, és hidd el, látott/hallott ő már egyet s mást.
Bár én nem vagyok vallásos, de úgy tudom, nem erről szól a gyónás.
Nekem azt mondta egy katolikus pap, aki az egyetemen tanít, hogy lehet úgy is gyónni, hogy csak azt mondja el a gyónó, hogy melyik parancsolat ellen vétett. Ha akarja részletezheti is, de nem muszáj. Szóval nem kell részletesen beszélni mindenről, nekem azt mondta az a pap.
#2 elhiszem, biztos, hogy lehet így is, ha ezt mondták, erről így kimondva nem hallottam.
Én katolikus vagyok, és a gyónás lényege a bűnbánat és a bűnbocsánat, amihez szükséges a bűnök megvallása is ugye - és azért nem mindegy, hogy valaki a hatodik parancs megszegése alatt azt érti, hogy erőteljesebben smárolt a kedvesével, vagy azt, hogy állatokkal nyalatja magát és gruppenszexben vesz részt, miközben a házastársa vár rá.
Sarkított volt mindkét példa, tudom, csak magyarázatként írtam arra, hogy betű szerint lehet, hogy elég a konkrét parancs megnevezése, de azért a gyakorlatban nem ennyire egyszerű a képlet sokszor.
De persze, kinek a pap, kinek a papné, biztos van, aki máshogy csinálja🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!