Európai ember lehet hinduista? Ha igen hogyan?
Épp most foglalkozom részletesebben a hinduizmussal. Őszintén szólva nehezen értem miért akar valaki egy ilyen vallást követni. Gondolom, mert nincs tisztába vele, hogy honnan ered, csak a modern verziót hallja, abból is a nyugatias fajtát. Az egész vallás a perzsa isteneken és a leigázott indiai népek kultuszain alapszik. Eredetileg még embereket is áldoztak az isteneknek a "szent" védikus időkben, ami egyébként nem volt olyan régen, mint ahogy azt beállítják. A Védákban, amit szinte senki nem olvas, mégis a vallás alapja, hosszan részletezik pl. a rituális lóáldozat bemutatását. A Rámajána és a Mahábharáta is egy sima, világi eposz volt, amit eredetileg a királyok bárdjai adtak elő és pl. a Rámajána Ráma hercege is eredetileg nem Visnu avatárja volt, hanem egy sima herceg, akit Indrához, az istenek királyához hasonlítottak, mert olyan nagy hősnek tartották. Kb. mintha egy görög hőskirályról azt mondták volna, hogy "olyan felséges volt mint maga Zeusz". Ebből jött az, később, hogy Visnu istenség avatárja volt. A Mahábharátába is később került bele a Bhagavad-gíta, aminek a magaja jó ha i.e 2. századra tehető, de vannak részei, ami i.u. 2-3. századi betoldás stb. Egyébként mindkét nagy eposz magaja kb. i.e. 5-4. században keletkezett és kb. i.u. 3. századik alakult a történetük, egészült ki különböző elemekkel.
Egyébként attól függ. A nagyon ortodox hívők nem fogadnak el külsősöket, szerintük hindunak születni kell. Vannak templomok, ahova nem is léphetnek be olyanok, akik nem született hinduk. De, a hindu vallás egyáltalán nem egységes, szóval van olyan csoportja ahova belehet csatlakozni. De, inkább lebeszélnélek, mint hogy tippeket adjak.
A krisnások élete se olyan vonzó, ha belülről látod. Ráadásul a hitviláguk is...hú, hagyjuk. Jártam már a Krisna-völgyben, látszólag nagyon szép, de én tényleg nem javaslom, hogy belekeveredj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!