Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért tilos az anyagi élvezet...

Miért tilos az anyagi élvezet kb minden vallásban?

Figyelt kérdés
Most hindu iratot olvasok, de ők is csak akkor élhetnek nemi életet, ha gyereket akarnak.
2021. márc. 9. 18:16
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A keresztény Biblia a rendszeres házaséletet javasolja:

1

Amik felől pedig írtatok nékem, jó a férfiúnak asszonyt nem illetni.

2

De a paráznaság miatt minden férfiúnak tulajdon felesége legyen, és minden asszonynak tulajdon férje.

3

A feleségének adja meg a férj a köteles jóakaratot; hasonlóképpen a feleség is a férjének.

4

A feleség nem ura a maga testének, hanem a férje; hasonlóképpen a férj sem ura a maga testének, hanem a felesége.

5

Ne fosszátok meg egymást, hanemha egyenlő akaratból bizonyos ideig, hogy ráérjetek a bőjtölésre és az imádkozásra, azután ismét együvé térjetek, hogy a Sátán meg ne kísértsen titeket, mivelhogy magatokat meg nem tartóztathatjátok.

6

Ezt pedig kedvezésképpen mondom, nem parancsolat szerint.

7

Mert szeretném, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; de kinek kinek tulajdon kegyelmi ajándéka vagyon Istentől, egynek így, másnak pedig úgy.

8

Mondom pedig a nem házasoknak és az özvegyasszonyoknak, hogy jó nékik, ha úgy maradhatnak, mint én is.

9

De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni.

(Biblia, 1Kor7)

Az egy másik kérdés, hogy egy bizonyos keresztény irányzat ezt miért nem tartja be, és miért égnek inkább.

2021. márc. 9. 21:36
 2/7 A kérdező kommentje:

Én mint civil azon az elven vagyok ha már ez a téma szex terén, hogy ne legyen megcsalás, egy pár az esküvői papírral vagy annak hiányában is egy pár. Az össze vissza kufircolással sincs bajom, akinek ez kell legyen, de vállalja érte a felelősséget ha lesz belőle valami, persze ezt is úgy, hogy nincs párja akitől elhallgatja. Bár érzések nélkül tény hogy nagyobb a függés esélye.

9. Eléggé elgondolkodtat, jobb házasságban élni mint égni. Azaz jobb a házasság mint nem önszántunkból a cölibátus, mert így a vágy égetne? Ha pedig cölibátus van akkor felül tudunk kerekedni ennek anélkül hogy ezen rugóznánk?

2021. márc. 9. 21:57
 3/7 A kérdező kommentje:
6. ra alapozva gondolom mivel "nem törvény"
2021. márc. 9. 21:58
 4/7 anonim ***** válasza:

Így van, Pál apostol nem javasolja az egyedül maradást azoknak, akiknek nincsen ajándéka erre felülről, hogy teljes önmegtartóztató életet éljen.

Nem csak a vágy éget, hanem a gyakorlat azt mutatja, hogy időnként a kényszercölibátusban élő római katolikus papok engednek a gonosz vágyaiknak (kiengedik a gőzt), és elkapnak egy ministránfiút, és égés, ha ez kiderül. Persze ilyenkor szokás szerint áthelyezik őket másik vadászterületre.

A Biblia elítéli a férfi-férfi és a férfi-kisfiú szexuális kapcsolatot, az Isten által megalkotott férfi-nő házasságot és rendszeres házaséletet javasolja ("ne fosszátok meg egymást").

2021. márc. 9. 22:09
 5/7 A kérdező kommentje:

4. 2-bekezdés, igen, de ez már erőszak kategória nem?

Visszatérve ugye én most hindu anyagot olvasok (srí upadesamrt) és ugye itt az anyagi élvezet kapcsán az érzékek uralásáról van szó, ha tudod uralni miért ne lehetne néha engedni az anyagi vágynak, például ha eszek miért ne élvezhetném ki az ízét, ha szexelek miért ne élvezhetném ki, attól mert múlandó? Én megértésemben az is a dolgunk lenne hogy kiteljesedjünk itt az anyagi világban, máskülönben nem lenne értelme itt lenni, büntetésből sem, a büntetés az ha egy rossz tett tudatával életünk végéig kell élni amennyiben rendelkezünk lelkiismerettel és empátiával.. meg ilyen apróságokkal.

Én személy szerint kissé homofób vagyok, de szerintem mindenki döntse el maga hogy kihez vonzódik.

Mellesleg az ember esendő és hibázik, nemde? Mint lelkiismeretes ember kötelességemnek érzem hogy jelezem hogy a tiltással soha nem mentek sokra, ellenben ha azt mondják el miért nem jó és tényleg úgy van, azzal el lehet érni célokat/ dolgokat..

2021. márc. 9. 22:24
 6/7 Andizsuzsi ***** válasza:

"engednek a gonosz vágyaiknak (kiengedik a gőzt), és elkapnak egy ministránfiút"

Ennek semmi köze a cölibátushoz. Az a pap, amelyik ministráns fiúkat "kap el", akkor is a fiatal fiúkra bukna, ha más szakmája lenne. Az a pap, amelyik nem tudja az önmegtartóztatást gyakorolni, megtalálja a módját a nemiség megélésére.

2021. márc. 10. 13:02
 7/7 anonim ***** válasza:

"engednek a gonosz vágyaiknak (kiengedik a gőzt), és elkapnak egy ministránfiút"

nem a colibatus miatt kapnak el ministransfiut, hanem mert pedofilok

aki ki akarja engedni a gozt, az altalaban felnott nokkel teszi

pedofilok minden olyan intezmenyben vannak, ahol gyerekekkel foglalkoznak: iskolai tanar, futballedzo, szinhazi balett tanar, kozepiskolai kollegiumi felugyelo ES szinte minden vallasos felekezet, nemcsak a romai katolikusok

2021. márc. 10. 20:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!