Katolikus vallást összegzi nekem valaki?
Bizonyos dolgokban nem vall más a Katolikus Egyház, mint a baptisták. Ilyen például hitünk alapja, a Szentháromság. Meg az, hogy egy Isten van, illetve Jézus minden ember megváltója. De persze vannak másban markáns különbségek.
Mi katolikusok hiszünk abban, hogy az Egyház az apostolok oszlopán áll. A pápa és a vele egységben levő püspökök az apostolok utódai és rendelkeznek azzal a hatalommal, amivel Krisztus is felruházta az apostolokat. Ezért a szentségek révén közvetlenül Krisztus kegyelmében részesülünk. Szerintünk nem csak két szentség van, hanem 7. Hiszünk abban, hogy a szentmisében valóban ugyanaz történik, mint az Utolsó Vacsorán. A kenyér és a bor valóban Krisztus teste lesz, nem csak jelkép. És ez azért történhet meg, mert maga Jézus kérte erre az apostolokat. A felszentelt pap Krisztus szavait ismételve ugyanazt cselekszi, mint Jézus: akkor is, ha a legnagyobb ünnepélyesség keretében, énekkarral, asszisztenciával több ezres tömeg előtt végzi a Szent Péter téren, meg akkor is, mikor pl. a Gulagon a saját kis szalmaágya mellett, koszban, a legegyszerűbb körülmények között, titokban végezték ezt az üldözött papok.
Az Egyház küldetése (mindenkié, híveké és papoké egyaránt), hogy a különféle szolgálatok által látható jel legyen Krisztus a világban. Az Egyház maga e módon Krisztus Titokzatos Teste.
"Jelenleg baptista jellegű egyházba járok és ebben is nevelkedtem fel, ahol be is lettem merítve.Bűn lenne az áttérés?"
Az áttéréshez mindenképp fel kell venned egy atyával a kapcsolatot. Én úgy tudom, hogy a baptista keresztséget a Katolikus Egyház elismeri, de biztosat az atya fog tudni mondani. Ahhoz hogy katolikus legyél, részesülni kell a többi beavató szentségben is: gyónás, utána elsőáldozás és bérmálás. Ez egyszerre történik (kivéve a gyónást, mert az nem mise alatt, hanem pl. előző nap), de fél - 1 éves felkészítés előzi meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!