A Krisna-tudatot miért nevezik a hinduizmus egy szektájának?
Minden szekta vallás, minden vallás szekta.
Ezért van az hogy kezelhetjük ezt a kérdést a saját értelmezéseink alapján
.
Kérdező, te nagyon nem vagy képbe ezzel. A hinduizmus egy vallás. India területén létezik buddhizmus is, sőt onnan származik, még sincs köze a hinduizmushoz. Vagyis annyi, hogy az ellen jött létre.
A "krisna-tudat" azért egy hindu szekta, mert a hinduizmusból vált ki, a hindu tanokat ritkította meg erősen, alakította át jelentősen, hogy nyugaton népszerű lehessen.
#3 Krisnas azz mondta :D
masok hogy ezt lassak/mondjak egy dolog de ha onmaguk...
nem az osszesre kerdrzo, ertelemttlenseg, hiszen vannak muszlimok es keresztenyek
igaz beolvasztanak mindent de valojaban a hinduizmus azt a vallast takarja ami a 4 Vedara, Vedakra alapul es amik szorosan hozzakapcsolodnak
vagyis Siva, Visnu, Brahma hitre legelsosorban
A "hindu" szót először a perzsák használták azokra az emberekre utalva, akik a Szindu folyó (a mai Indus) déli oldalán éltek. Mivel a perzsák nem tudták kiejteni a "sz" hangot, a folyót "hindunak", a folyó túlsó oldalán élőket hinduknak nevezték. A "hindu" név egy idő után már nemcsak az adott népre, hanem e nép vallására is utalt. A hinduk szentírását Védáknak, a tudás könyveinek nevezik, amelyek a "hindu" és "hinduizmus" kifejezést még csak nem is említik.
A hinduizmus egy vallási-társadalmi rendszer, amelyet "szanátana-dharmánek", az emberiség eredeti, örök vallásának tartanak. Olyan alapelveket tartalmaz, amelyek nem vonatkoztathatók csupán egy nemzetre, hanem alapvető univerzális igazságaikon keresztül az egész emberiséghez szólnak. A magyar vallás szó kissé különbözik tehát a szanátana-dharma lényegétől. A szanátana-dharma nem egy szektariánus felfogás, hanem ahogy a hinduk mondják, valójában a világon minden élőlény kötelessége, amelynek lényege Isten megismerése és szolgálata.
A hinduizmusnak alapvetően 3 filozófiai iskolája van, amelyek e célt különböző aspektusaink keresztül próbálják megvalósítani. E 3 iskola a vaisnavák (azaz Visnu-hivők, más néven Krisna-hivők), a saiviták (Siva és Sakti követői), valamint a személytelen iskola követői. A vaisnavák szerint csak egy Isten van, akit különböző neveken ismerünk (Jehova, Allah, Krisna, stb.). A hindu szentírások szerint Visnu mindent átható formáin keresztül mindenütt jelen van ebben a világban, s Ő minden más isteni formának is az eredete.
Visnu nevét szinte mindig együtt említik Krisna nevével. Ennek oka az, hogy a vaisnavák felfogása szerint Krisna és Visnu nem különböző személyek, hanem azonosak. Visnu valójában Krisna négykarú formája. Bár a legtöbb könyvben azt olvashatjuk, hogy Krisna Visnunak az inkarnációja, a szentírások kijelentik, hogy Krisna maga az eredete Visnunak, és végső soron az egész anyagi teremtésnek.
Ez nemcsak a megfelelő hindu szentírások álláspontja, hanem annak a 180 millió vaisnavának is, akik a Visnu-hívők 230 milliós táborából nap mint nap imádják Krisnát a különböző szertartásokon keresztül.
#2 Szerintem nem tudhatod, hogy mivel mennyire vagyok képben. Azért tettem fel ezt a kérdést, hogy megértsem, milyen vallási, filozófiai ok(ok)ból nevezik az emberek a Krisna-tudatot a hinduizmus egyik szektájának.
#5 Köszönöm szépen, ezt én is így tudom/tanultam.
#4 Ahogy #5-ös kifejtette Visnu imádata az ugyanaz, mint Krisna imádata, vagyis a Krisna-tudatú hívők vaisnavák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!