Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondoltok Lilithről?

Mit gondoltok Lilithről?

Figyelt kérdés
Aki nem ismerné eléggé a teremtést vagy a bibliát akkor elmondom hogy Ádám első párja volt. Csak fellázadt mikor Isten Ádám alárendeltjévé tette. Mondjuk érthető Lilith indoka ha azt nézük hogy egyenrangú akart lenni.. nem?
2020. szept. 2. 21:23
1 2
 11/20 Mansour ***** válasza:

Próbálj már meg különbséget tenni mese és mítosz között!

2020. szept. 3. 15:20
 12/20 anonim ***** válasza:
30%

#10-es

Pedig pontosan ez történt:

Fogtak egy rakás mítoszt és mendemondát tanmesét meg régi zsidó törvénykönyveket aztán összeollózták a nekik tetsző részeket. Úgy gondolom ezt hittől függetlenül el kell fogadnunk. Meglehet a részleteket Isten ihlette de a szerkesztést szortírozást sorbarendezést és adott esetben a cenzúrát emberek végezték - akiknek az elsődleges céljuk nem az eredetiség megőrzése volt.

A politika régen is pont olyan mocskos volt mint manapság.

2020. szept. 3. 20:24
 13/20 anonim ***** válasza:
Nincs lényeges különbség a mese és a mítosz között, tartalmi értelemben. Ráadásul a mítosz egy görög műfaj, a zsidóknak semmi köze hozzá.
2020. szept. 4. 15:44
 14/20 Mansour ***** válasza:

Persze, görög műfaj, mert görög neve van, mi?

Ha nagyon mélyre megyünk, akkor igen, a mese és mítosz ugyanonnan gyökerezik. Csak a mai szóhasználatban a mese kifejezést csak a gyerekeknek szóló történetekre használjuk. Ezért kell megkülönböztetni a mítosztól. A mítosz és a gyerekmese összemosása rosszindulatú ferdítés.

2020. szept. 4. 16:04
 15/20 anonim ***** válasza:
Nincs bennem semmi rosszindulat. A mítosz szót eddig csak a görögökhöz kapcsolva hallottam. Akkor vedd úgy, hogy nem mese, hanem egy fantasy történet a Biblia. A római vallás is összeomlott, mert már nem hittek az istenekben, csak tartották a szertartásokat hagyományként. Ez lesz a kereszténységgel is egyszer. Mondom ezt úgy, hogy katolikus iskolában vagyok végzős, és nagyon szeretek keresztény közösségbe lenni. De nem hiszek benne.
2020. szept. 4. 18:18
 16/20 Mansour ***** válasza:
Rendben, bocs, félreértettem a szándékot. Amúgy én sem mint harcos keresztény vagyok itt. Csak érzékeny vagyok arra, ha a vallásokat mesének, kitalációnak titulálják. A fantasy történet sem sokkal jobb, pedig szeretem a fantasyt. De a vallásokat nem lehet csupán kitalációnak nevezni, hiszen az emberi tudásnak, léttapasztalatnak, spiritualitásnak az ősidőkben gyökerező hordozói, gyakorlatilag az emberi kultúra és erkölcs minden értéke, vívmánya a vallásokból nőtt ki, ezért nagyobb tisztelettel kellene feléjük fordulni. Az hogy egy vallás összeomlik, még nem jelent semmit, mert a talaján kinő egy másik, életképesebb. A baj akkor van, ha tudatosan el akarjuk tépni a gyökereinket. Nem baj, ha nem hiszel benne, csak légy tisztában az egész vallási hagyomány jelentőségével.
2020. szept. 4. 18:37
 17/20 anonim ***** válasza:

15-16: A SZENTIRATOK egy külön műfajt képeznek. Nem mítologémák, nem irodalmi/történelmi dokumentumok, nem filozófiai eszmefuttatások, főleg nem tudományos művek. (csak zárójelben, pl egy kitűnő Hegel szöveg sem adja meg magát, ha diszkurzív gondolkozást követően nem gondolom át meditatíve)

Ami megkülönbözteti a befogadó részéről, az a velük való foglalkozás tudatállapota. Ezeknél veszélyes a spekulatív–diszkurzív gondolkozás, félreviszi azt, amiért születtek, és ami a tudatállapot szempontjából lényegi.(csak zárójelben- Mansournak ajánlva-, pl egy kitűnő Hegel szöveg sem adja meg magát, ha diszkurzív gondolkozást követően nem gondolom át meditatíve)

A szentiratokat intuitív megközelítéssel lehet felfogni, meditatív átélésben.

Így is születtek: ihletett tudatállapotban.

Így találhatjuk meg "a maguk eredeti rendeltetésének megfelelő értéket, amennyiben azok ... nem csupán információk, irodalmi emlékek, nem a közönséges értelem témái, hanem a meditatív átélés kiindulópontjai lesznek."

a teljesség igénye nélkül:

[link]

2020. szept. 4. 20:29
 18/20 anonim ***** válasza:
*17 így jár, aki ctrl+x helyett ctrl+c-vel tesz át valamit, és nem olvassa vissza.
2020. szept. 4. 20:51
 19/20 Mansour ***** válasza:

Semmi gond, még segíti is a meditatív átélést! :)

Teljesen igazad van egyébként, de a mai ember már "elfelejtette" ezt a tudatállapotot. Sajnos a keresztények jó része is csak racionális gondolkodással képes a bibliai szövegeket értelmezni. Néhányan talán ösztönösen és esetlegesen ráéreznek a megfelelő tudatállapotra.

Igazból én már annak is örülök, ha valaki eljut odáig, hogy mondjuk a Biblia nem hazugság és nem mese, amit valaki "kitalált".

2020. szept. 4. 21:26
 20/20 anonim ***** válasza:

"de a mai ember már "elfelejtette" ezt a tudatállapotot"

-vagy nem akar tudomást venni róla (Miért? lehet hogy azért, mert a létszemlélet váltással az egész életét át kellene rendezni, és ahhoz már fáradt/ megkövült. A -jelenleg az ébrenléti tudatállapotról beszélve- a tudatállapotok hierarchikusak! Ezt saját magán tapasztalhatja bárki - aki eleve nem zárkózik ettől el (és nem ragad bele a materialista szurokba, miszerint a szentiratok hazugság/mese/felhőnülő/gonosz/de nincs is stb. alacsony szintű dolgokba).

Más szinten van a tudatállapotom, ha fáradtam bambulok magam elé, ha matematikai feladat megoldásán gyötrődöm, ha egy vers szíven üt, és katarzist okoz, ha ihletetten alkotok, ha intuitív pillanataim vannak (ilyen minden embernek van, de nem emlékszik rá, nem figyel rá).

A hierarchia fokmérője:

a metafizikai éberség.

És aki szellemi utat akar járni, az keresi, miként érheti el az éberség fokozását.

És keresi a megfelelő műveket/helyzeteket/állapotokat - amelyek nem lehúzóak, hanem segítőek ezen az úton.

Ez szerintem elég egyéni, minthogy minden embernek egyéni életútja van. (Pl. a szentiratok közül a Popol Vuh a Maja-Kicse indiánok szentkönyve - elfogadom, hogy szentnek tartották,mert nem "véletlen" egy ilyen magas szoláris kultúránál, hogy mit tartanak "szentnek" - de számomra az utamon mégsem segítség, csak érdekesség (nyelvi, kulturális alapok hiányoznak, hogy megértsem)

a szentiratok használati útmutatások a szellemi úthoz.

Kivétel nélkül arról szólnak:

a létesült létesüléskor ember kiesett a teljességből (bűnbeesés)- a Létből-,

rész lett,

mely az örök és végtelen hordozója ugyanakkor, és gyakorlati útmutató, miként térhet vissza.

Esse est Deus - mondták a skolasztikusok- Isten a Lét.

"a szerte határtalan űrben

mutatom valódi hazánk." - a nagy költők, mint Weöres - nagy segítségünk lehetnek az "örök visszatérésben"

[link]

2020. szept. 5. 16:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!