Otthon hogyan kell betartani a Sabbatot?(olyan emberek
írjanak légyszíves akik értik mi az a Sabbat)
Attól függ, hogy mennyire vagy ortodox!
Alapból péntek napnyugtától szombat napnyugtáig tart.
Az ortodox zsidók ez idő alatt még egy pohár vizet sem emelnek fel, villanyt sem kapcsolják fel, stb., mert ez mind munkának számít szerintük.
A legjobb barátom, nem ennyire elvakult, ő szombat 0-24-ig nem dolgozik, de ezt csak kifejezetten a hétköznapi értelemben vett munkára érti /munkahely, bárátoknak dolgozni/.
2020. júl. 24. 13:47
Amúgy hogy jön a kérdésedhez a Biblia? Illene tisztában lenned azzal, hogy a zsidóknál nem Biblia van!
2020. júl. 24. 13:48
3/17 A kérdező kommentje:
#2 Akkor a mózes 5 tekercse ami a tora nem a biblia része?
4/17 A kérdező kommentje:
11.
Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.
Mózes 2.11
5/17 A kérdező kommentje:
???? Én szívesen fogadom a cáfolatokat de hogy lehet erre rámondani hogy nincs benne a bibliában?
"megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt" - de egy szóval nincs sehol, hogy nem lehet semmit sem csinálni, nem lehet egy szenvedőnek segíteni, gyógyítani - tehát kár volt ezért bántani az inkarnálódott Logoszt.
2020. júl. 24. 14:45
7/17 A kérdező kommentje:
#6 Nyílván ezeket lehet csak ugyebár ezen a napon pihenni kellene nem végezni mezőgazdasági meg ilyen munkákat hanem elvileg a bibliát kellene tanulmányozni de javítsatok ki ha rosszul tudom
jól tudod (kár volt, hogy nem így vették a szelíd, kegyes Krisztust elpusztítani vágyók), és tegyél úgy, ahogy 7-ben írod, ha nem fogadod el az ÓSZ felülírását:
„A szombat van az emberért, nem az ember a szombatért” (Mk 2,28)
Mert egyik ok, hogy így történt, hogy a feltámadás napját ünneplik a szertartások (oroszul Bоскресенье Feltámadást jelent, noha a mi nyelvünk már nem őrzi ezt, azért a Feltámadást ünnepeljük vasárnap)
2020. júl. 24. 14:56
6-os: Természetesen lehet és lehetett is szombaton a szenvedőkön segíteni. Jézus gyógyító tevékenysége pedig nem minősült munkának a Tóra szerint, tehát nem szegte meg a szombatot.
2020. júl. 24. 15:05
10/17 A kérdező kommentje:
Mondd meg Izráel fiainak: Tartsátok meg szombatjaimat, mert jel ez köztem és köztetek nemzedékről nemzedékre, hogy megtudjátok: én, az Úr vagyok, aki megszentellek titeket. Tartsátok meg a szombatot, tartsátok azt szentnek! Aki megszentségteleníti azt, halállal lakoljon! Ki kell irtani népe közül azt az embert, aki valamilyen munkát végez azon a napon. Hat napon át végezzék munkájukat, de a hetedik nap a teljes nyugalom napja, szent az az Úr előtt. Mindaz, aki valamilyen munkát végez a szombat napján, halállal lakoljon! Tartsák meg Izráel fiai a szombatot, tegyék a nyugalom napjává nemzedékről nemzedékre, örök szövetségül. Örök jel ez köztem és Izráel fiai között. Mert hat nap alatt alkotta meg az Úr az eget és a földet, a hetedik napon pedig megnyugodott és megpihent. (2 Mózes 31:13–17)
Kapcsolódó kérdések: