Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves Protestánsok! Énekli...

Kedves Protestánsok! Éneklitek az Istentiszteleteken magyar szövegű változatát ezeknek a karácsonyi énekeknek?

Figyelt kérdés

https://www.youtube.com/watch?v=nSK8hek8pvk

https://www.youtube.com/watch?v=IgYzJDxxzN8

cím, vagy kezdősor is jó, de kezdetnek egy igen sőt, egy nem is!

Köszönöm! :)

2020. júl. 7. 23:52
A kérdező szavazást indított:
igen.
nem.
nem tudom.
9 szavazat
 1/3 anonim ***** válasza:

Szia, ezek anglikan egyhazi enekek.

Az "Angels From The Realms of Glory" szerzoje James Montgomery, 1816.

Az evangelikus enekeskonyvben egy enek van tole "Lelki probaimban, Jezus, legy velem", de ez nem az.

A reformatus enekeskonyvben is egy: "Hu pasztorom, vezesd te arva nyajadat", de ez sem az.

Nekem csak evangelikus enekeskonyvem van nyomtatva. A neten megtalalod a reformatust, en ott ezt az egyet lattam, de esetleg van tobb.

A "While Shepherds Watched Their Flocks By Night" szerzoje Nahum Tate, 1700.

Ettol a szerzotol egyikben sem talaltam eneket.

Egyebkent erdekes, hogy vilagszerte az anglikan egyhazi enekeket tartjak a legszebbnek. De most olvastam, mig ezt kerestem, hogy az illeto cikk szerzoje szerint a magyar reformatusok eppen hogy nem, hanem pont az 1800-as evek anglikan enekeit "egysutetunek" gondoljak es nem szeretik. Nem tudom, ez mennyire elterjedt velemeny.

Az evangelikusoknal az enekek nagy reszenek magyar, nemet vagy skandinav + finn szerzoje van. De ir nepdalok atkolteseit szivesen eneklik.

2020. júl. 8. 18:37
 2/3 anonim ***** válasza:
Ja, :-) 1-es vagyok, tehat a valasz: valoszinuleg nem
2020. júl. 8. 19:55
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen.

A legtöbb mépszerű anglikán/angolszász karácsonyi éneknek létezik magyar változata is, sőt, többnek 8-10 változata is forog a különböző felekezetek között, a köztudatban mégsem közismertek, holott a karácsonyi filmekből mindenkinek ismerős a dallamuk.

Fura módon a Sheperherds Whatched... az egyik leggyakrabban hallható közöttük, és valóban szép dallama van. Ezért szinte biztos, hogy valahol, valamelyik felekezetben már készült hozzá magyar forditás, csak sajnos nem akadtam rá eddig.

Az Angels from...-ot az anglikánok sokszor a Hark,the Herald Angels sing dallamára éneklik, igy dallam szempontjából ez utóbbi magyar változatai tekinthetők az előbbi magyar változatainak is egyben, de tartalmilag mindenképp a Hark, the Herald... szövegének magyarításai...

Köszönöm a válaszodat, remélem, még érkeznek további válaszok is, és előbb-utóbb valakinek ismerős lesz.

köszönöm :)

2020. júl. 8. 22:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!