Mű alapján lesz a katolikus egyház szerint szent egy ember?
Egy másik kérdés miatt merült fel bennem, ugyanis nem tudom erre a választ.
Én úgy gondolom és javítsatok ki, ha tévedek, hogy ezek az emberek valamiféle különleges cselekedettel nyerte el a szenté avatást, miközben a Biblia egyértelműen írja, hogy nem a cselekedet üdvözít, hisz ha így lenne, akkor lenne a Törvényeket betartani. De nem így van, Jézus nem ezért halt meg.
Tehát honnan tudja a katolikus egyház azt, hogy ezeknek az embereknek valójában mi volt a szívében és hogy valójában üdvözültek e? Honnan tudják azt a mai katolikusok, hogy akiknek a közbenjárását kérik, azok valóban Isten mellett vannak?
Nem szeretnék vitát, lehetőleg a válaszra korlátozódjunk le, köszönöm.
"Tehát honnan tudja a katolikus egyház azt, hogy ezeknek az embereknek valójában mi volt a szívében és hogy valójában üdvözültek e?"
Ha vértanú (tehát Istenért/a hitéért halt meg), akkor egyértelmű. Amúgy meg hosszú, bonyolult eljárás, bizonyított csoda meg ilyesmik kellenek.
"Minden hívőt szentnek nevez a Biblia, miért tenne Isten kivételt egyes emberekkel?"
Így van, ez lenne a cél nekünk is. Akiket szentté avatnak ott arról van szó, hogy itt a földi, korlátozott megismerésünk számára is egyértelmű, hogy valaki üdvözült, hiszen az életszentségében ez egyértelműen megmutatkozott. Pl. a vértanúknál egyértelmű, maga Jézus mondta, hogy aki végsőkig kitart, az üdvözül.
A szentté avatás nem azt jelenti, hogy minden hívő ne lehetne szent. Sokkal több szent van, mint akit hivatalosan szentté avattak. Ezért ünnepeljük Mindenszenteket. :))
"És honnan tudja a katolikus egyház azt, hogy az a csoda Isten műve?"
Ne légy rest és olvasd el a 2. válaszoló által linkelt cikket, ott le van írva.
"Miért kéne csoda megjelölni egy embert?"
Mit tudom én, kérdezd meg Istent, mire jók a csodák, én sem értem. Aki hisz, az csoda nélkül is hisz, aki nem, az meg a csodáktól sem fog.
"Minden hívőt szentnek nevez a Biblia, miért tenne Isten kivételt egyes emberekkel?"
Azt mondják, kellenek példaképek. Amúgy Isten mindig is kivételezett. Pl. kétezer évvel ezelőtt is mennyi ember élt, aztán mégis csak 12 került be az apostolok közé, ráadásul ők sem felvételiztek, hanem csak úgy őket választotta...
Szerintem abból indulnak ki, hogyha egy ember egész életét felteszi arra, hogy Istennek éljen, vagy képes érte meghalni, akkor valószínűleg az ördög nem fogja még csodákkal is népszerűsíteni azt az embert. Ha igen, akkor maga alatt vágná a fát.
"Azt is tudjuk, hogy ma is halnak meg Jézus neve miatt emberek, ők miért nem lesznek katolikus szentek?"
Jajj, hát dehogy nem azok, csak kicsi az Egyház kapacitása ahhoz, hogy ennyi szentté avatási folyamatot végigcsináljon. Meg nyilván nem is értesülnek mindenről. Attól még ugyanúgy szentnek tartanak mindenkit, akik most már a Mennyországban lazulnak.
Amúgy nehogy megbízz a válaszaimban, mert egyrészt túl fiatal vagyok gondolkodni, meg nem vagyok keresztény, csak tanulmányozom őket :D
"miközben a Biblia egyértelműen írja, hogy nem a cselekedet üdvözít, hisz ha így lenne, akkor lenne a Törvényeket betartani. De nem így van, Jézus nem ezért halt meg."
Másrészt a Biblia azt is egyértelműen írja, hogy a hit gyümölcse a cselekedet, tehát cselekedet alapján is felmérhető az ember hite. Aki csak azt mondja, hogy Uram Uram, az bár hiheti, hogy van Isten, de mégis elkárhozhat.
Ha valaki ennyire Sole Fide dogmát vallja, érdemes lenne annak hátterét is ismernie, javaslom neked is.
"Tehát honnan tudja a katolikus egyház azt, hogy ezeknek az embereknek valójában mi volt a szívében és hogy valójában üdvözültek e?"
Jézus erről is egyértelműen beszél, amikor a kosok és juhok szétválasztását mondja el. Javaslom, hogy keresd meg ezt a szentírási részt és olvasd el. Továbbá olvasd el a nyolc boldogságot is, mely a hegyi beszédben található. Tehát ha a katolikusok az adott embereket (akiknek életpéldájáról alaposan meggyőződtek) nem tartaná szentnek, magát Krisztust hazudtolnák meg. Az pedig súlyos istenkáromlás lenne.
A Biblia két értelemben használja az emberekre a szent jelzőt, a Jelenések könyvében egyértelműen a már üdvözült embereket jelenti. Hiszen egy hívő ember bármikor rossz útra térhet, nincs megírt sorsunk, nincs kőbe vésve az üdvösségünk. Mondjuk egyes protestáns felekezetek szerint igen, de a katolikusok mereven elutasítják ezt a tanítást, hogy Isten embereket eleve kárhozatra vagy üdvösségre rendel, csináljon bármit az illető.
Ezzel Jézust is megvádolták, amikor azt mondták, hogy ördögök segítségével űz ördögöket. Szóval ezzel a kérdéssel óvatos lennék helyedben.
"Azt is tudjuk, hogy ma is halnak meg Jézus neve miatt emberek, ők miért nem lesznek katolikus szentek?"
Természetesen azok lesznek, pár éve avattak szenté több olyan vértanút, akiket muszlimok öltek meg hitük miatt.
Köszönöm a választ.
Nem értem, hogy miért nem kellene megkérdőjelezniem azt, hogy a csodák Isten műve,de mindegy.
Elolvastam, átgondoltam és nem tudom elfogadni, de azt hiszem, hogy ez nem számít. További szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!