Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A papok dohányozhatnak?

A papok dohányozhatnak?

Figyelt kérdés
2010. júl. 30. 16:49
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem tiltja semmilyen vallási szabály, viszont példát kell mutatniuk, amibe nem hiszem, hogy belefér a dohányzás.
2010. júl. 30. 16:52
 2/20 A kérdező kommentje:
Abba nagyon a pedofília se fér bele. Legalábbis szerintem.
2010. júl. 30. 16:57
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

ez azért nem ugyanaz

a dohányzást nem tiltja a törvény (sajnos...), a pedofíliát meg igen

2010. júl. 30. 17:14
 4/20 anonim ***** válasza:
100%

Eddig volt 3 plébánosom és mindegyik dohányzott.

Túl lehet élni csak büdös

2010. júl. 30. 17:16
 5/20 A kérdező kommentje:
Tudom, hogy nem ugyanaz, csak arra akartam utalni, hogy a papok se nagyon tartják be a szabályokat. Gondoltam, hogy van olyan pap, amelyik dohányzik, de vallás szerint nekik ez megengedett-e, arra gondoltam. Meg melyik felekezetnél hogy van?
2010. júl. 30. 17:21
 6/20 anonim ***** válasza:

Szia!

Nos én a saját felekezetemről tudok beszámolni. Mi egy konzervatív protestáns felekezet vagyunk, ahol a papokat lelkipásztoroknak hívják, de vannak prédikátoraink és un. hétvégi szolgálatosok is. A lelkipásztorok jelentősebb része főállásban végzi a munkáját, de nem ritka, az sem aki a világi foglalkozásából él, vagy mellékesen keres valamit, mivel a lelkipásztorok fizetését is a hivek adományaiból fedezzük, az államtól nem fogadunk el támogatást.

Nos ezt a kis kitérőt azért tettem, mert úgy gondolom furcsa lenne, ha ezek hátterén bármelyik egyházi alkalmazott is dohányozna... ;-)

Nálunk felnőttkeresztség van, ami azt jelenti, hogy csak az lehet a közösség tagja, akit felnőtt korban merítenek be, amit megelőz egy igen komoly - általában 1 éves, vagy akár több - képzés. Aki ezen részt vett és megismerte a közösség hitvallását, az maga is vallást tesz az ő hitéről a gyülekezet előtt. Ennek része, hogy kérdéseket tesznek fel neki, többek között arról is, hogy mentes-e minden káros szenevdélytől ideértve természetesen a cigarettát is. Vagyis nálunk egyetlen dohányzó ember sincs a közösségben...

Üdv. Péter

2010. júl. 30. 22:19
 7/20 anonim ***** válasza:

Ez tényleg különb kérdés a pedofíliánál. A kettőt ebben a témában összehasonlítani pont egyrészt a törvény előtti szembehelyezés miatt nem lehet, másrészt ez igen nagy általánosítás, hogy a papok se nagyon tartják be a szabályokat. De volt már sok kérdés, ami a pedofíliával foglalkozott, és itt nem akarok offolni.

Én a környezetemben senki olyan rk. papot, vagy ev. lelkészt nem ismerek, aki dohányozna, ettől függetlenül el tudom képzelni, főleg, hogy itt már említették is. De aki nem dohányzik, az egyrészt példát mutat, másrészt eleve "nem érezte szükségét" a rászokásnak, mivel az "elveivel" nem tudta összeegyeztetni, ld. "Ne ölj!" (tízparancsolat), amit úgy is értelmezhetünk, hogy ne pusztítsuk saját egészségünket, testi épségünket, amit Istentől kaptunk ajándékba. De ez csak 1 példa rá. Én sem szívtam még egy szálat se soha, és nem is vágyom kipróbálni, nincs rá sem szükségem, sem pénzem, sem felesleges egészségem. És egyszer - ha minden igaz - talán majd én is lelkész leszek. :)

2010. júl. 30. 22:52
 8/20 anonim ***** válasza:

Még annyit, hogy szerintem ez nem felekezetfüggő. Inkább erkölcsi kérdés... persze olyanok is akadnak (hívők, papok, lelkészek egyaránt), akik későbben lesznek "hívővé", mikor már eleve dohányosok, ilyen is van, aláírom.

A pedofíliához pedig csak egy gondolat: az igaz, hogy Isten előtt nincs különbség az indíttatás miatt, és így az is "mindegy", hogy ki követi el a bűnt, előtte ugyanúgy bűnös a pap is, a hívő is. Természetesen a pedofília sokkal súlyosabb társadalmi szempontból.

2010. júl. 30. 23:12
 9/20 anonim válasza:
Lehet, hogy hülyeség amit levezettem a fejemben, de ugye a római katolikus egyházban elvetendő az öngyilkosság, tehát ugyanúgy, ahogy az alkoholizmus lassú de biztos lépésekből áll a halál felé, úgy a dohányzás is öngyilkosságnak tekinthető. (Legalábbis hosszútávon nézve.)
2010. júl. 31. 12:07
 10/20 anonim ***** válasza:
12:07: Így van: a "Ne ölj!" parancsolat épp úgy vonatkozik saját testi épségünkre is, mint másokéra. A testet, az egészséget Isten ajándékának tekintjük, akárcsak az életet, így ezek roncsolása, pusztítása épp így "bűn", ami alól senki sem lehet kivétel, még papok, lelkészek sem. Egyébként nem csak a rk. egyháznak, a történelmi egyházaknak, meg általában a keresztény egyházaknak ez az álláspontjuk, ahol a tízparancsolatot elfogadják, márpedig ez is egy mértékadó norma a keresztyén etikában épp úgy, mint a nagyparancsolat, vagy az aranyszabály (Mt. 7,12).
2010. júl. 31. 12:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!