Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kereszténység és meditáció...

Kereszténység és meditáció összeegyeztethető?

Figyelt kérdés

Keresztény vagyok és érdeklődöm hogy más keresztények is akik a Biblia szerint élnek (felekezet nem érdekel) hogyan vélekedtek a meditációról?

A Biblia engedélyezi? Jézus hogyan vélekedne erről?

Válaszokat köszönöm!

2020. máj. 8. 01:29
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
51%

A meditáció megértéséhez tudnunk kell,hogy a keleti filozófia hogyan gondolkodik az ember felépítéséről,enélkül értelmetlen a beszélgetés.

Ők a test-lélek-szellem hármasban gondolkodnak, de ahhoz hogy megértsük őket,elég annyit tudni, hogy van egy "kis én" ezt más néven egonak mondják, ez a fizikai testünk tudata, ennek egy élete van, halálunk után megszünik, és van egy "NAGY ÉN", amit a Teremtő önmagából hozott létre.

A NAGY ÉN Isteni eredete miatt mondják, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk és testvérek.

A kis én materialista, csak abban hisz amit birtokol, hatalom, pénz, siker a fő motivációi, mindenki felé helyezi önmagát,ő mindenkinél okosabb, jobb, stb.Fő célja az "egy életem van, mindent most akarok elérni".

A NAGY ÉN, mivel tudja, hogy halhatatlan, teljesen másképpen gondolkodik, érdekmentesen szeret mindenkit, boldog, nyugodt.

Minden ember lelki beálitottsága, viselkedése aszerint változik, hogy a kis én-NAGY ÉN két végpont között lévő egyenesen melyik véghez áll közelebb. Jézus a NAGY ÉN végén található, a mai materialista, önző, hatalomvágyó ember pedig a kis én végén.

A kettő között a lényeges különbség az, hogy a kis én soha nem lehet tartósan boldog, legfeljebb átmeneti örömet, kielégülést érezhet, de amint ez elmulik, ujabb siker felé hajt.

A mai materialista, média által agymosott, fogyasztói társadalomban az emberek túlnyomó részében a kis én uralkodik, ezért boldogtalanok.

A meditáció célja a kis én elhallgattatása, teljes kikapcsolása, ezáltal megérezve az igazi isteni önvalónkat, és megérezni az igazi boldogságot, vagyis közeledni a NAGY ÉN vég felé. Nagyon primitiven lerövidítve erről szól a meditáció.

Ezen túl persze még nagyon sok más hatása is van, pl. öngyógyítás, de ez már más lapra tartozik.

Nagyjából erről szól a keleti filozófia. Nem vitatkozni szeretnék, mert nincs értelme egy keleti kultúrával szembeszállni. Tudom hogy ez nem lesz túl népszerű a buzgó vallásos emberek között, pláne nem a materialisták között, csak annyi a lényeg, hogy mindenki döntse el, de nagyon őszintén vallja be önmagának, hogy boldog-e az életében, és ha a teljes öszinte válasz : nem, akkor rossz úton jár, vagyis a kis én oldalon tartózkodik.

Ilyenkor érdemes a másik vég felé közeledni, hittel, Jézussal, meditációval, vagy amit a lelke súg.

2020. máj. 15. 19:21
 12/14 anonim ***** válasza:
Miért ne? Én kereszténynek tartom magam, mégis szoktam meditálni.
2021. márc. 29. 13:08
 13/14 anonim ***** válasza:

Azt bírom amikor az ezósok Jézus nevével jönnek, kihasználva annak a hitelességét ahogyan Ő jelentette ki magát a Bibliában, majd elkezdik kivenni a személyét ebből és belecsomagolják egy ezoterikus köntösbe, hogy Ő a nagyobb ÉN meg hasonló marhaságok! Ha vki nem fogadja el Jézust úgy ahogyan Ő kijelentette magát, akkor az ne is használja az Ő nevét! Jézus személyét nem lehet különválasztani az evangéliumoktól sem a tanításaitól! Soha nem mondott ilyet hogy meditációval tisztulna meg valaki! Ellenben azt tanította hogy :

János 6:53 Jézus így szólt hozzájuk: "Bizony, bizony, mondom néktek: ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok a vérét, nincsen élet tibennetek.

A Jézus pedig a megtestesült ige, vagyis az összes evangélium, az Ő vére pedig az újszövetség!

2021. márc. 29. 20:52
 14/14 anonim ***** válasza:
Egyébként pedig a keresztény szentek is meditáltak, csak másként hívták: merengtek, magukba mélyedtek, így születtek a gondolataik, pl. Szent Ágostonnak vagy Bingeni Szent Hildegárdnak, esetleg Boldog Özsébnek. A remetelét nagyszerű lehetőség volt a meditációra.
2023. jún. 18. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!