Vannak-e a Bibliában kakassal kapcsolatos szövegek, ha igen melyek azok és van-e szimbolikus értelmük?
tyúk megvédi a csibéit Jézus gyengéd törődése
(Mt 23:37; Lk 13:34)
A kakas nem szerepel a Héber Iratokban, a Keresztény Görög Iratokban pedig csak a kakasszó kapcsán történik rá utalás.
A zsidó Misna kijelentései (Baba Kamma 7:7) alapján néhányan azt állítják, hogy Jeruzsálemben nem tartottak kakast, mivel felkapirgálja a földet, és ezzel szertartásilag tisztátalanná tette volna a zsidókat.
"Ki helyezte a bölcsességet az emberek belsejébe, vagy ki adott értelmet a kakasnak?"
"a kakas, amint a tyúkok között büszkén lépeget, a bak a kecskenyáj élén, s a király, ha kiáll népe elé"
"És monda néki Jézus: Bizony mondom néked, hogy ma, ezen az éjszakán, mielőtt a kakas kétszer szólana, háromszor tagadsz meg engem. [...] Ő pedig megtagadá, mondván: Nem ismerem, s nem is értem, mit mondasz. És kiméne a tornáczra; és a kakas megszólala. [...] És másodszor szóla a kakas. És Péternek eszébe juta a beszéd, a melyet néki Jézus mondott vala, hogy mielőtt a kakas kétszer szólana, háromszor megtagadsz engem. És sírva fakada.
[...] Vigyázzatok azért, mert nem tudjátok, mikor érkezik meg a háznak ura, este-é vagy éjfélkor, vagy kakasszókor, vagy reggel?
A kakas a keleti állatövben is szerepel,mint a halak megfelelője a nyugati zodiákusban. A szimbolikus értelmét az adja, hogy Jézus születésével a tavaszi nap-éj egyenlőség idején a felkelő Nap mögött már a Halak csillagkép található.
Ez a korszak kb. 2160 évet ölel fel, tehát jelenleg is a kakas jegyében élünk. Erre kell figyelmezzünk, korszakunkat ez határozza meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!