A szív mit jelképez a Bibliában?
A "szívben lakozik, a szívből ered, a szívből származik, szívből szeretni stb.", a Biblia tele van ilyen részekkel, mit jelképez a szív?
Én alapvetően arra jutottam, hogy a szív az emberi tudatot jelképezi.
Köszönöm a segítséget.
Olvastál te egyáltalán Bibliát? Mert nem úgy tűnik.
A Bibliában emlitett sziv, nem a Fizikai szivedre utal, ami életben tartja az életfunkciókat, a működésével.
A Biblia javarészt jelképes értelemben használja a „szív” szót. Azt mondják róla, hogy a szív jelképes értelemben „általában a központi rész, a belső rész, ennélfogva a belső ember, aki sokféle tevékenységében nyilvánul meg: kívánságaiban, érzelmeiben, érzéseiben, szenvedélyeiben, céljaiban, gondolataiban, észleléseiben, képzelgéseiben, bölcsességében, ismeretében, jártasságában, hitnézeteiben és érveléseiben, valamint emlékezetében és tudatában” (Journal of the Society of Biblical Literature and Exegesis. 1882, 67. o.).
Vagy is a jelképes sziv, az inditékok, és az érzelmek tárháza.
Jézus ugyancsak beszélt arról, hogy a viselkedést befolyásoló ösztönzőerő a szívből fakad, legyen az akár jó, akár rossz
A jelképes szív állapota az egyén lelkületében, a magatartásában tükröződik, akár büszke, akár alázatos
A Keresztény Görög Iratokban, amikor a szív az elmével együtt szerepel, az „elme” az értelemre, míg a „szív” a belső ember érzelmeire, vágyaira és érzéseire vonatkozik.
A szív ’csalárd’ lehet: Ádám, jóllehet tökéletes volt, hagyta, hogy a szíve elcsábuljon; elvetette az igazságot, és elfordult Istentől
Akkor működik jól a sziv, ha összhangban van az elmével.
A szív a törekvés központod! Mindent a szíved határoz meg, hogy mit hogyan akarsz érteni, látni, hallani, ezek mind a szíved irányítása alatt állnak. Ezért van az, hogy ugyan azt a "dolgot", az emberek különféleképpen látják, értelmezik, attól függően, hogy mi van a törekvésközpontjukban az-az a szívükben.
De persze kérdezhetnéd ez esetben, de hát mikor és hogyan kerülnek a szívünkbe ezek a törekvések?
Jézus ajkáról több mint ötvenszer hangzik el ez a szó, hogy szív. A szív differenciálatlanul hall, lát, és ért egyszerre. Egyetlen differenciát különböztetett meg, hogy Isten Országbeli, vagy nem Isten Országbeli valakinek a szíve. Akinek igen, az a szívében hordozza a mennyországot.
A szívünkbe pedig a születésünk előtt "kerül bele", hogy milyen szándékkal születünk le földre. Tehát a sorsunkat a születésünk előtt döntjük el, és nem pedig a születésünk után.
"A karma az a születés előtt vállalt lehetőség, amely döntést provokál ki megszületés után az illetőből. A döntés mindig lényegében ez: Isten mellett, vagy Isten ellen. Valamikor Én ezt így fejeztem ki: „Legyen a szavatok igen, igen, nem, nem. A többi az ördögtől van!” (Máté 5:37). "
"A karma egy olyan meghatározott keret, melyben el kell tudnia dönteni mindenkinek, hogy Mellettem, vagy Ellenem akarja életét megoldani. A karmikus találkozások nem arra valók, hogy bárkit is tönkretegyenek, hanem arra, hogy kihívást jelentsenek a Mellettem, vagy az Ellenem hozandó döntésre.
Mindent vállalni csak Mellettem szabad és lehet. Mindaz, aki nem Mellettem vállal mindent, az senki mellett sem vállal semmit! Egy óriási hazugságban él! A hazugság atyjának adta át magát. Magyarul; az ördögnek! Én vagy első vagyok valaki életében, vagy nem is vagyok ott!"
Jézus; A HANG - könyv 544
A "szív" szó közel ezerszer fordul elő a Bibliában, és nagyon sokszor jelképes értelemben használja. Mivel ennyiszer van benne, így látjuk Istennek milyen fontos. Abban is megmutatkozik, amikor emberekkel foglalkozik, hogy hogyan gondolkodik a szívről, sőt még vizsgálja is.
"Szépségetek ne külsőségekben nyilvánuljon meg – hajfonogatásban, aranydíszek és drága ruhák viselésében –, hanem legyen az a szív rejtett embere, melynek romolhatatlan ékessége a csendes és szelíd szellem. Ez a szellem nagyon értékes Isten szemében. 1 Péter 3:3,4
Ez a Biblia vers is arra mutat rá, hogy a szív a "belső emberre" utal, vagyis indítékaink és vágyaink székhelye. Istennek sokkal fontosabbak a belső tulajdonságaink mint a külső.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!